Aludarių dienos festivalis – jau šeštadienį: svečius pasitiks skonių ir muzikos jūra | Kas vyksta Kaune

Aludarių dienos festivalis – jau šeštadienį: svečius pasitiks skonių ir muzikos jūra

Aludarių dienos festivalis Klaipėdoje / D. Macijausko nuotr.

Šį šeštadienį, liepos 15 dieną, Klaipėda jau devintą kartą tampa gurmanų, melomanų ir kultūros ištroškusių miesto svečių traukos centru. „Švyturys Brewery“ rengiamas vienos dienos festivalis, skirtas paminėti Tarptautinei Aludarių dienai, vėl pritrauks tūkstančius lankytojų, kuriuos lepins ne tik populiariausių šalyje atlikėjų muzika, bet ir rinktiniai pasaulio virtuvės bei aludarystės vaisiai. O kai kurie jų – atkeliavę net iš už Atlanto.

Jau visai netrukus, kaip ir kasmet, minios žmonių sugūžės į uostamiesčio širdį ir bene kultūriniu paveldu tapusias alaus daryklos patalpas bei teritoriją. Čia tradiciškai vasaros pusiaukelėje vyks Aludarių dienos festivalis, kuriame publika galės pasimėgauti gyva muzika ir sužinoti apie aludarystės meno užkulisius.

Trijose scenose pasirodys trypti ir jaunus, ir senus visada priverčiančios muzikos grupės „Baltic Balkan“, „Ba.“, „Solo Ansamblis“, taip pat melomanų numylėtieji „Kamanių šilelis“, „Garbanotas“, „Šventinis Bankuchenas“. Uostamiesčio jausmingumą ir gyvybę per muziką atskleisti padės tokie atlikėjai kaip Monika Liu, Lukas Pilkauskas, Evgenya Redko, Beatrich ir kiti. O šokius iki paryčių kurstys Monikaze, Roe Deers, Kandy Killers ir Marius Bernis.

Gomurius kutens tarptautiniai skoniai

Daugybę metų Lietuvoje ir visame pasaulyje vertinamos alaus kultūros puoselėjimas negali apsieiti be nuolat naujų skonių ir idėjų dovanojančių aludarystės meistrų duoklės. Tarsi meno kūrinius įvairaus skonio alų verdantys meistrai šiais metais pristatys ypatingus gėrimus ne tik iš Klaipėdos, bet ir JAV, Švedijos bei Norvegijos.

„Aludarystės menas – senas ir įvairialypis kaip pats pasaulis, todėl nuolat semiamės patirčių iš kitų šalių meistrų, kolaboruojame ties naujais kūriniais bei vertiname vienas kito įdirbį. Specialiai šia proga festivalio svečius palepinti atsivežame Niujorko „Brooklyn Brewery“, švedų „Nya Carnegiebryggeriet“ ir norvegų „E. C. Dahls Bryggeri“ daryklų kūrinių. Manau, kad kiekvienas alaus kultūros puoselėtojas turėtų susipažinti su kuo daugiau skirtingų šedevrų ir taip plėsti ne tik savo skonių paletę, bet ir atrasti tai, ką iš tiesų galėtų vadinti „savo“ gėrimu“, – sako daryklos aludaris Mažvydas Matukas.

Mažvydas Matukas / D. Macijausko nuotr.

Jis pasakoja, kad Niujorke, Bruklino rajone įsikūrusi ir gausybę apdovanojimų pelniusi darykla veikia net nuo 1988-ųjų, tačiau europiečiai, įskaitant ir lietuvius, joje pagamintų gėrimų pirmą kartą paragavo vos prieš mažiau nei 7 metus. Festivalio svečiai taip pat turės galimybę padegustuoti legendinius Švedijos aludarystės kūrinius, kurių darykla turi net daugiau nei 150 skirtingų. Norvegija taip pat gerai atpažįstama Europoje kaip išskirtinis aludarystės kraštas – festivalyje bus degustuojamas alus, žinomas nuo pat XIX amžiaus.

Prisilietimai prie aludarystės istorijos

„Nors šis festivalis truks tik vieną dieną, esame paruošę visą šūsnį emocinių fejerverkų, kurie neapsistos vien ties ausis tirpdančia muzika ir gaivinančiais gėrimais. Vienas iš aludarystės pamatų yra pati alaus virimo specifika, brandinimo menas bei derinimas su tam tikrais patiekalais.

Kartu su svečiais leisimės į kelionę po daryklos užkulisius ir papasakosime, kaip gimsta įvairaus tipo bei skonio alūs. Tarkime, dažnas klaipėdietis žino, kad gastrobare po stiklinėmis grindimis slepiasi išskirtinės burbono ir kitų gėrimų statinės, kuriose bręsta mūsų gaminamas kraftinis alus. Tačiau visa tai – vis dar paslaptis kai kuriems į Klaipėdą užsuksiantiems svečiams. Neslėpsiu, jog bandysime nustebinti ir ekskursijomis darykloje – juk ne kasdien galima prisiliesti prie tūkstančius žmonių dominančio gėrimo atsiradimo technikos“, – šeštadienį vyksiančio festivalio detalėmis dalijasi aludaris.

Aludarių dienos festivalis Klaipėdoje / D. Macijausko nuotr.

Patirtys – neįkainojamos

Jis taip pat atskleidžia, jog alkanų šioje šventėje neliks – festivaliautojai galės mėgautis ne tik darykloje įsikūrusio gastrobaro tiekiamais patiekalais, patogiai įsitaisius ant stogo įrengtos terasos, bet ir kviestinių virtuvės šefų maisto vagonėliuose patiekiamais užkandžiais, kurie tikrai neapsiribos greitąja virtuve.

M. Matukas pabrėžia, jog Aludarių dienos festivalis atspindi gastronominio pasaulio laisvę, eksperimentus derinant patiekalus su gėrimais ir, galiausiai, ragina pasisemti įkvėpimo iš ilgaamžės kultūros. Negana to, uostamiesčio šurmulys ir visai netoliese krantą skalaujančios bangos leis pasimėgauti vasaros teikiamais malonumais bei atsipalaiduoti.

„Esu įsitikinęs, kad po daugybės metų atsiminsime būtent išgyventas patirtis ir jausmus, kurie tuomet užplūdo. Nepamirškime mėgautis kiekvienu gyvenimo kąsniu. O įpusėjus vasarai, tinkama proga gali tapti Aludarių dienos šventė“, – priduria jis.

Išankstiniai bilietai į renginį: https://bit.ly/3MN9BaM.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA