Istorinis J. Bideno kreipimasis į Lietuvą: lietuviai geriausiai žino laisvės galią | Kas vyksta Kaune

Istorinis J. Bideno kreipimasis į Lietuvą: lietuviai geriausiai žino laisvės galią

ELTA 2023/07/12 21:40
Joe Bidenas / ELTA, A. Ufarto nuotr.

Vilniuje viešintis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Joe Bidenas trečiadienio vakarą Vilniaus universiteto (VU) kiemelyje kreipėsi į susirinkusią minią. NATO viršūnių susitikime dalyvavęs JAV lyderis savo istorinėje kalboje didelį dėmesį skyrė Lietuvos istorijai ir pabrėžė amerikiečių įsipareigojimus Lietuvai.

J. Bidenas pasveikino lietuvius, teigdamas, kad būtent Lietuvos ir Vilniaus žmonės geriausiai žino laisvės galią.

„Gera grįžti į Vilnių ir į šalį bei regioną, kur žmonės geriau nei bet kur kitur žino apie transformatyvią laisvės galią. Į regioną, kurio žmonės parodė, kad žmonių vienybė negali būti suskaldyta ir kurie kartu su savo broliais ir seserimis iš Latvijos ir Estijos padėjo pabaigti padalinto pasaulio erą“, – teigė J. Bidenas.

„Būtent Baltijos kelias, o ne Berlyno siena tapo Europos ateities simboliu. Ir kai sovietų tankai norėjo atimti jūsų nepriklausomybę, Vilniaus žmonės pasipriešino ir 1991 m. sausį dešimtys tūkstančių žmonių kaip vienas gynė laisvę“, – Lietuvai svarbius istorinius įvykius akcentavo jis.

Jis taip pat akcentavo, kad dešimtmečiai Lietuvą slėgusios tironijos neužgesino laisvės liepsnos.

„14 herojų tragiškai prarado savo gyvybes ir šimtai buvo sužeisti, bet visas pasaulis pamatė, kad tironijos dešimtmečiai neužgesino laisvės liepsnos“, – pabrėžė JAV lyderis.

„Mūsų įsipareigojimas Ukrainai nesilpnės“

Kreipdamasis į VU didžiajame kieme susirinkusius žmones, J. Bidenas teigė, kad Vakarų įsipareigojimai Ukrainai išliks tokie pat stiprūs, kaip ir iki šiol. Baltųjų rūmų vadovas nurodė, kad Vašingtonas rems laisvės siekius „šiandien, rytoj ir tiek, kiek reikės“.

„Mūsų įsipareigojimas Ukrainai nesilpnės – mes stovėsime už laisvę šiandien, rytoj ir tiek, kiek reikės“, – sakė J. Bidenas.

Jis teigė, kad visas Vakarų pasaulis nori, kad Rusijos karas prieš Ukrainą baigtųsi teisingai.

„Nepriklausomybė, teritorinis vientisumas – tai du taikių valstybių santykių ramsčiai. Vienai valstybei negalima leisti veržtis į kitos teritoriją“, – sakė jis.

Pasak J. Bideno, „Rusija gali baigti šį karą jau rytoj – išvesti savo pajėgas iš Ukrainos, pripažinti tarptautines jos sienas ir nutraukti nežmogiškas atakas“.

„Deja, Rusija neparodė noro rasti diplomatines išeitis“, – apgailestavo prezidentas.

„Putinas vis dar klysta, galvodamas, kad gali pergyventi Ukrainą. Jis negali patikėti, kad tai jų žemė, jų šalis, jų ateitis“, – tvirtino J. Bidenas, pridurdamas, kad V. Putinas daro klaidą, nuvertindamas ir NATO bei Vakarų vienybę.

„Kai valdžios trokštantis Putinas pradėjo šį brutalų karą prieš Ukrainą, jis galvojo, kad NATO suskils. Jis galvojo, kad mūsų vienybė suskils jau pirmuoju bandymu. Jis manė, kad demokratijų lyderiai bus silpni. Bet jis klydo“, – pabrėžė JAV vadovas.

/ ELTA, A. Ufarto nuotr.

J. Bidenas akcentavo, jog prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Vakarų demokratijos nedelsiant ėmėsi veiksmų padėti prieš agresorių kovojantiems ukrainiečiams.

„Kai Rusijos bombos pradėjo kristi, mes nedelsiant reagavome – mes subūrėme pasaulį padėti drąsiems Ukrainos žmonėms, kai jie gina savo laisvę ir savo nepriklausomybę su ypatingu kilnumu“, – kalbėjo J. Bidenas.

„Praėjus beveik pusantrų metų, kai Rusijos kariuomenė vykdo baisius žiaurumus, įskaitant ir nusikaltimus prieš žmoniją, Ukrainos žmonės išlieka nepalūžę“, – pažymėjo JAV prezidentas.

Jis taip pat dėkojo Lietuvai – už tai, jog Vilnius bei Baltijos šalys išlieka „karščiausiais kovotojais dėl Ukrainos teisės į savo ateitį, kurią pasirinktų ji pati“.

„Mano žinutė jums – tęskite tai, priminkite pasauliui tą viltį, kurią įkūnija Lietuva“, – linkėjo J. Bidenas.

Ragino net sudėtingais laikais neprarasti vilties

J. Bidenas taip pat pabrėžė, kad net ir sunkiausiais laikais labai svarbu neprarasti vilties.

„Kartais kai kurie sunkumai išbando mus, tačiau niekada nepasiduokite, niekada nepraraskite vilties. Mes kiekvieną dieną turime daryti pasirinkimus. Mes visada turime rinktis gėrį. Ir turime būti drauge vieningi. Šias pamokas aš išmokau iš mūsų istorijos ir Lietuvos istorijos. Šią pamoką mes matome kiekvieną dieną. Ir nuo to priklausys tai, kokia bus Ukraina“, – savo kalboje akcentavo J. Bidenas.

JAV prezidentas tikino nusiteikęs optimistiškai dėl to, kas laukia ateityje.

/ ELTA, A. Ufarto nuotr.

„Todėl noriu jums visiems padėkoti, kad atėjote čia manęs paklausyti. Telaimina dievas visus, telaimina Dievas apsaugą, Ukrainą, Lietuvą, karius ir mūsų šalį. Telaimina dievas laisvę ir visus“, – savo kalbą Vilniuje užbaigė JAV prezidentas J. Bidenas.

„Tad leiskite padėkoti jums visiems. Tegu dievas palaimina jus visus ir visus kurie kovoją už laisvę čia, Ukrainoje ir likusiame pasaulyje“, – savo kalbą vainikavo JAV lyderis.

JAV prezidentas J. Bidenas po viešo kreipimosi į Lietuvą išvyko iš Vilniaus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA