Dėl kibernetinių atakų sutriko kai kurių svetainių veikla | Kas vyksta Kaune

Dėl kibernetinių atakų sutriko kai kurių svetainių veikla apie nesklandumus praneša ir kauniečiai

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2023/07/10 13:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl DDoS (paskirstytos paslaugos trikdymo) atakos pirmadienį sutriko kai kurių svetainių irso transporto programėlės sostinėje veikla. „Kas vyksta Kaune“ skaitytoja apie vidurdienį taip pat nurodė negalinti prieiti Kauno viešojo transporto tvarkaraščių.

„Sveiki. Gal turite informacijos, kodėl neveikia Kauno viešojo transporto programėlė stops.lt/kaunas? Ar tai nėra kibernetinė ataka? Kauno savivaldybės „Mano Kaunas“ darbuotojai susisiekus paaiškinti negalėjo. Dėkoju“, – pirmadienį, apie 12 val., skaitytojos laiško sulaukė naujienų portalas.

„Šiuo metu, kol mes kalbame, eilinį kartą vyksta DDoS atakos prieš mūsų šalį, tikslinės DDoS atakos“, – žurnalistams pirmadienį nurodė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) vadovas Liudas Ališauskas. Jis patvirtino, jog dėl šių atakų neveikia „m.Ticket“ sistema, GoVilnius.lt puslapis.

„Šiuo metu tai yra pagrindinės, ryškios paslaugos, kurios ir mūsų svečiams tiesiogiai yra reikalingos ir pasiekiamos. Kalbame apie šitas paslaugas ir tai, kad šiuo metu jos yra trikdomos“, – sakė NKSC vadovas.

Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ feisbuke skelbia, jog su techniniais sutrikimais susidūrė svetainė stops.lt, todėl viešojo transporto tvarkaraščiai yra neprieinami tiek šioje svetainėje, tiek judu.lt, tiek „m.Ticket“ programėlėje.

Atakos užfiksuotos sostinei rengiantis NATO viršūnių susitikimui, jis sostinėje prasidės antradienį. L. Ališauskas pabrėžė, jog kibernetinėms grėsmėms institucijos turi ruoštis, vertinti, ar tinkamai vertina kylančias rizikas.

„Šiandien turime konstatuoti, kad daugelio įmonių vadovai, ir aš kalbu ir apie privatų sektorių, ir apie viešąjį sektorių, kibernetinių grėsmių riziką padeda truputį į šoną ir tada lieka tik simptomai: turime vieną, turime kitą incidentą“, – kalbėjo jis.

NKSC šiuo metu dirba sustiprintomis pajėgomis, bendradarbiaudami su žvalgybos institucijomis ir policija, užsienio partneriais.

Sekmadienį centras gavo pranešimą apie dar du kibernetinius incidentus, kai regioninėje radijo stotyje ir mieste veikiančiame prekybos centre sutrikdžius transliaciją skelbta dezinformacija.

Centras nedetalizuoja, kokio pobūdžio dezinformacija buvo platinama. BNS žiniomis, ji buvo nukreipta prieš NATO ir ginklų tiekimą Ukrainai.

Mobiliojo ryšio ir interneto paslaugų tiekėja „Telia“ savo ruožtu pirmadienį pranešė, kad „Telegram“ kanaluose plinta aktyvus raginimas pulti įvairias Lietuvos valstybines institucijas, bei įmones. Įmonės ekspertai stebi didžiausiame Lietuvos interneto tinkle išaugusius DDoS atakų srautus, jų poveikį laikinai buvo patyrusios kelios savivaldybių valdomos įmonės ir organizacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA