Kaunui per NATO viršūnių susitikimą – svarbi misija: tokio scenarijaus nenorėtų niekas | Kas vyksta Kaune

Kaunui per NATO viršūnių susitikimą – svarbi misija: tokio scenarijaus nenorėtų niekas

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas 2023/07/07 20:41
A. Aleksandravičiaus, skaitytojų nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kaune kitą savaitę neplanuojama jokių oficialių NATO renginių, tačiau šiam miestui numatyta ypatinga misija – jis turėtų tapti saugia atsitraukimo vieta renginio dalyviams, kilus nenumatytiems įvykiams.

Kauniečiai jau pastebėjo ant daugiabučių stogų ginkluotus Lietuvos kariuomenės karius, Kauno oro uoste bus taikomos panašios saugumo priemonės kaip ir Vilniuje, o Kauno savivaldybei teko pasiruošti galimam NATO šalių susitikimo dalyvių priėmimui.

Šiam tikslui numatytos specialios patalpos, kurios žmonės galėtų laikinai pasislėpti, – tai didelis pastatas Kauno centre. Kauno savivaldybei buvo pavesta pasirūpinti sausuoju daviniu bei geriamuoju vandeniu iš Vilniaus evakuotiems žmonėms.

Kiemų šventė Laisvės alėjoje
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybės atstovai pasiruošimą derino su Krašto apsaugos, Užsienio reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų specialistais, tačiau beveik visos detalės – slaptos.

NATO šalių vadovų susitikimo metu gali smarkiai išaugti kibernetinių atakų grėsmė, todėl pasiruošimo reikėjo ir šioje srityje.

„Galimoms hipotetinėms situacijoms esame visiškai pasiruošę“, – tikino Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Pasak jo, kauniečiai jokių specialių pasiruošimo ženklų gali išvis nepastebėti. Kauno pakraštyje bus galima išvysti tik kortežus tų delegacijų, kurių lėktuvai leisis Kaune.

Tuo tarpu kauniečiai jau savaitės pradžioje pranešė pastebėję ginkluotus karius ant daugiaaukščių stogų Petrašiūnų rajone.

Nekyla abejonių, kad siekiama užtikrinti vieno jautriausių objektų Kaune – Prezidento Algirdo Brazausko hidroelektrinės – saugumą. Tačiau ir šios detalės – slaptos.

„Lietuvos kariuomenė remia NATO viršūnių susitikimo saugumo užtikrinimą sausumoje, oro erdvėje, teritoriniuose vandens telkiniuose visoje Lietuvos teritorijoje. Daugiau kaip 3000 Lietuvos karių ir iki 1000 sąjungininkų vykdo jiems skirtas užduotis, tad gyventojus raginame nenustebti – kariai gali vykdyti užduotis ir tose vietovėse, kur anksčiau įprastai jų nematydavome“, – rašoma Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento specialistų atsiųstame komentare.

Jie pridūrė, kad tikslios informacijos dėl Lietuvos kariuomenės karių užduočių pobūdžio ir jų vykdymo vietų detalizuoti neplanuojama.

Gegužės pabaigoje Kaune vyko Eurolygos finalo ketverto turnyras, kurio metu miesto viešbučiai net braškėjo per siūles dėl klientų gausos. Kokie lūkesčiai šįkart?

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Zigmantas Dargevičius tikino, kad Kauno viešbučiai artėjančio NATO renginio sostinėje kol kas nepajuto.

„Padidėjimo nejaučiame, o štai Vilniuje viešbučiai užpildyti“, – tikino viešbučių tinklą valdantis verslininkas. Klientų antplūdis tęsis 2–3 dienas.

Jo nuomone, vilniečių srautas į Kauną gali padidėti tik paskutinę akimirką, kai žmonės rinksis, kur išvažiuoti, – į pajūrį, sodybą ar kitą miestą.

Tuo tarpu Kauno turizmo, verslo ir investicijų plėtros bei tarptautinės miesto rinkodaros agentūra „Kaunas IN“ visus vilniečius liepos 8–16 d. kviečia „NATOstogauti“ Kaune. Pasak Turizmo ir rinkodaros skyriaus vadovės Agnės Poderytės, mieste laukiami visi – tiek darbostogaujantys, tiek nusprendę pasimėgauti ilgomis kaunastiškomis atostogomis ar tiesiog stabtelėję pakeliui prie jūros.

Asociatyvi / A. Aleksandravičiaus nuotr.

„Kartu su beveik 30 prisijungusių viešbučių, maitinimo įstaigų, bendradarbiavimo erdvių, muziejų, galerijų ir pramogų organizatorių paruošėme ypatingų pasiūlymų visiems, norintiems pakeisti darbinę aplinką, pailsėti, atrasti naujų skonių, potyrių ar tiesiog aplankyti Kaune gyvenančius draugus bei pažįstamus“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad nors pasiūlymas subalansuotas vilniečiams, juo galės pasinaudoti visi, kurie į Kauną užsuks nuo liepos 8 iki 16 d.

„Žalgirio“ arenos baseinas, VDU Botanikos sodas, Pažaislio muzikos festivalis, Kauno menininkų namai, Amsterdamo mokyklos, „Art Deco“, Maironio lietuvių literatūros, Kauno IX forto muziejai, kartodromas „Kartlandas“, „Aušros SPA“, „Hop Doc Gastropub“, „Boheme House“, „Vero Cafe“ ir daugelis kitų kvies ne tik pasinaudoti nuolaidomis, bet ir ypatingomis iniciatyvomis: papildomomis ekskursijomis, vaikų kruizu, ar kaunastišku katinu puošta kava.

Į pačias kaunastiškiausias ekskursijas pėsčiomis, laivu ar autobusu suaugusiems bei visai šeimai kvies ir Kauno turizmo informacijos centras. Minėtomis dienomis čia užsukę ir pasakę burtažodį „NATOstogauju Kaune“, gaus po mažą atminimo dovanėlę.

„Esame pasiruošę pasidalinti daugybe kaunastiškų patarimų, padėti atrasti maršrutus, įdomiausias, skaniausias miesto vietas ar patogiausias erdves dirbti tam, kad „NATOstogos“ kiekvienam taptų ne iššūkiu, o gražiu ir įsimintinu įvykiu“, – kviečia A. Poderytė.

Apie didinamą maršruto tarp Vilniaus ir Kauno reisų skaičių piko valandomis pranešė ir „Lietuvos geležinkelių“ grupė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA