G. Nausėda vieši Kyjive: turi gerų žinių V. Zelenskiui | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda vieši Kyjive: turi gerų žinių V. Zelenskiui papildyta

BNS, Kas vyksta Kaune 2023/06/28 08:18
Asociatyvi / G. Nausėdos vizitas Ukrainoje / R. Dačkaus nuotr.

Lietuva perka Ukrainai dvi oro gynybos NASAMS paleidimo sistemas, prezidentas Gitanas Nausėda su šiomis žiniomis trečiadienį vyksta į Kyjivą.

„Rytoj vykstu į Ukrainą, vežuosi gerų žinių, kurias galiu pagaliau pateikti savo bičiuliui Volodymyrui Zelenskiui, Ukrainos prezidentui. Ukrainos prezidentas ne kartą kėlė klausimą dėl galimo NASAMS sistemų perdavimo Ukrainai, ir šiandien buvo pasirašyta sutartis tarp Lietuvos ir Norvegijos kompanijos „Kongsberg“, kad nupirksime ir suteiksime Ukrainai dvi NASAMS paleidimo atnaujintas sistemas, ir jos bus patiektos Ukrainai pačiu artimiausiu metu“, – vėlų antradienio vakarą Hagoje sakė prezidentas.

„Tai yra labai geras ženklas, kad net ir tokiomis aplinkybėmis, kai aruodai tušti, mes vis dar randame galimybių pasistengę padėti mūsų draugams, padėti ne žodžiais, o darbais“, – G. Nausėda pažymėjo Prezidentūros paskelbtame įraše iš Hagos.

Jis teigė, kad NASAM perdavimas Ukrainai yra tęstinis procesas, prisiminė savo vizitą Norvegijoje, apsilankymą šias sistemas gaminančioje įmonėje „Kongsberg“.

„Aš prisimenu savo vizitą Norvegijoje, susitikimą su premjeru. Norvegija yra patvirtinusi ilgalaikius pagalbos Ukrainai planus, po to lankiausi kompanijoje „Kongsberg“, su kuria kalbėjome apie tai, kaip dabartinėmis aplinkybėmis galima paspartinti sistemų NASAMS perdavimą Ukrainai, ir todėl labai džiugu konstatuoti, kad po šitų diskusijų ir po gero ministerijų įdirbio mes galime šiandien nusiųsti šią gerą naujieną mūsų draugams, ir aš tai rytoj Kyjive padarysiu“, – kalbėjo prezidentas.

Kaip trečiadienio rytą pranešė Prezidentūra, G. Nausėda jau atvyko iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą, kur susitiks su Ukrainos Prezidentu V. Zelenskiu ir dalyvaus Ukrainos Konstitucijos priėmimo 27-ųjų metinių renginyje.

Lietuvos valstybės vadovas su Ukrainos Prezidentu aptars liepos mėnesį Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo darbotvarkę, taip pat Ukrainos derybų dėl narystės Europos Sąjungoje, Lietuvos ir Europos Sąjungos pagalbos Ukrainai klausimus.

Į Kyjivą Prezidentas atvyko iš Hagos, kur vakar 7 valstybių vadovų susitikime aptarė tolesnę paramą Ukrainai. Iš Kijevo Lietuvos Prezidentas vyks į Briuselį, kur ketvirtadienį prasideda Europos Vadovų Tarybos posėdis.

Lietuvos perduoti Ukrainai vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų NASAMS pernai prašė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis. Valstybės gynimo taryba pernai metų pabaigoje nusprendė perduoti Ukrainai artilerijos amunicijos, bet ne vokiškų haubicų ar NASAMS, kurių prašė Kyjivas, argumentuodama savo pačios gynybiniais poreikiais.

Komentuodamas sprendimą neperduoti Ukrainai NASAMS, prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys tuomet teigė, kad taip elgtis nutarta, nes derantis su sąjungininkais dar nėra aišku, kaip šie „ypatingos svarbos“ pajėgumai būtų atstatyti.

Papildyta 10.28 val.

Ukrainai perkamų NASAMS paleidimo sistemų vertė – apie 10 mln. eurų

Ukrainai perkamų oro gynybos NASAMS paleidimo sistemų vertė siekia 9,8 mln. eurų, sako krašto apsaugos ministras.

„Du vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS raketų paleidimo įrenginiai bus visiškai paruošti tam, kad Ukrainos kariuomenė galėtų juos integruoti į jau turimus ugnies valdymo vienetus, taip papildant ir išplečiant šiuo metu Ukrainoje naudojamų Norvegijos ir JAV padovanotų NASAMS sistemų operacinį pajėgumą“, – įraše „Facebook“ teigė Arvydas Anušauskas.

„Sutarties vertė – apie 9,8 mln. eurų“, – pridūrė jis.

Kaip vėliau pranešė Krašto apsaugos ministerija, NASAMS paleidimo sistemas Ukrainos kariuomenei planuojama perduoti per tris mėnesius. Ji taip pat nurodė, kad Norvegijos gynybos ministerija papildomai prisidės dovanodama NASAMS raketų paleidimo sistemų palaikymo įrangą.

Vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS yra naudojamos ir Lietuvos kariuomenėje.

Anot ministro, Ukrainai taip pat bus perduota dešimt šarvuotų transporterių M113.

„Bendras Lietuvos perduotas šių šarvuotųjų transporterių skaičius pasieks 72“, – teigė A. Anušauskas.

Be kita ko, 2023 metams Lietuva užsakė pagaminti Ukrainai 12,5 mln. šovinių, iš kurių 2,5 mln., anot ministro, bus perduoti artimiausiu metu.

„Netrukus bus perduota ir tūkstančiai vienetų prieštankinės amunicijos granatsvaidžiams“, – rašė jis.

A, Anušausko teigimu, bendra Lietuvos suteikta karinė parama Ukrainai „jau peržengia 500 mln. eurų ribą“.

Kaip nurodoma pranešime, ministerija taip pat įsipareigojo tęsti paramą Ukrainai ilguoju laikotarpiu – parengtas karinės paramos planas numato mažiausiai 200 mln. eurų vertės paramą 2024–2026 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA