G. Nausėda po susitikimo su V. Zelenskiu: Ukraina jaučia, kad pergalė – jau netoli | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda po susitikimo su V. Zelenskiu: Ukraina jaučia, kad pergalė – jau netoli

ELTA / Karolina Konopackienė 2023/06/28 21:41
Asociatyvi / LR Prezidentūros, R. Dačkaus nuotr.

Trečiadienį Kyjive lankęsis prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad po savaitgalį Rusijos viduje kilusios sumaišties Ukraina jaučia, jog pergalė prieš šalį agresorę – jau netoli.

„Ukraina jaučia, kad pergalė gali būti jau netoli, nes mes matome, kad Rusija pradeda klupti, Rusija pradeda pleišėti ir Vladimiras Putinas nėra toks baisus, kaip atrodė pirmojoje karo stadijoje“, – teigė iš Ukrainos sostinės išvykdamas šalies vadovas.

Prezidentas taip pat pažymi, kad vienu pagrindinių Ukrainos tikslų išlieka kelias į NATO. G. Nausėdos teigimu, Ukrainos lūkesčiai dėl narystės NATO yra žinomi ir Lietuva rems šį šalies žingsnį. Neabejotinai šiuo klausimu bus diskutuojama ir jau liepą Vilniuje vyksiančio viršūnių susitikimo metu, sako šalies vadovas.

„Šiandien aš labai aiškiai pasakiau, jauskitės jau dabar esą NATO nariais, nes jūsų balsas, jūsų dalyvavimas, jūsų pozicija bus labai svarbi ir Vilniaus viršūnių susitikime“, – pažymėjo G. Nausėda.

Gitanas Nausėda / LR Prezidentūros nuotr.

Prezidento teigimu, Ukraina supranta, kad pilnateise NATO nare karo sąlygomis netaps, tačiau tikisi gauti aiškų signalą, kad šis šalies žingsnis galėtų būti įgyvendintas pasibaigus karui, o ne nukeltas keliems dešimtmečiams į priekį.

Ne mažiau svarbus išlieka ir Ukrainos integracijos į Europos Sąjungą klausimas, sako G. Nausėda. Lietuvos vadovo teigimu, Ukraina, priešindamasi ir atsikratydama sovietinio mąstymo reliktų, šiandien už savo kelią į Vakarų pasaulį moka labai didelę kainą, tačiau sustoti neketina.

„Ukraina labai aiškiai pasirinko savo kelią – tai yra tapti vakarietiškas vertybes išpažįstančia šalimi, pakeisti ne išorinį savo veidą, ekonomiką, bet ir pakeisti savo mąstymo būdą. (…) Konstitucijos diena yra simbolis ta prasme, kad manau, jog Ukraina, laikydamasi tų rekomendacijų, kurias pateikė Europos Komisija, netrukus galės pasidžiaugti, kad pradeda derybas dėl narystės Europos Sąjungoje“, – optimistiškai prognozavo G. Nausėda.

ELTA primena, G. Nausėda trečiadienį su iš anksto neskelbtu vizitu atvyko į Ukrainos sostinę Kyjivą. Čia jis susitiko su šalies prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuriam pranešė, kad Lietuva pirks porą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų NASAMS, kurias artimiausiu metu perduos Ukrainai.

V. Zelenskis trečiadienį padėkojo Lietuvos prezidentui už sprendimą nupirkti ir perduoti jo šaliai dvi pažangias oro gynybos sistemas. Savo tviterio paskyroje jis parašė, kad tai yra „svarbus ir savalaikis indėlis saugant Ukrainos padanges ir gelbstint ukrainiečių gyvybes“.

Skaičiuojama, kad šių sistemų vertė siekia apie 9,8 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA