Dantų implantai: procesas, nauda ir priežiūra po gydymo | Kas vyksta Kaune

Dantų implantai: procesas, nauda ir priežiūra po gydymo

Organizatorių nuotr.

Dantų implantai sukėlė revoliuciją restauracinės odontologijos srityje, siūlydami nuolatinį ir natūraliai atrodantį sprendimą tiek jaunesniems, tiek vyresniems pacientams.

Šis išsamus vadovas supažindins jus su dantų implantavimo procesu, nuo kas yra dantų implantai iki priežiūros po gydymo, ir suteiks vertingų įžvalgų apie šio naujoviško dantų gydymo naudą. Susipažinę su dantų implantavimo subtilybėmis, reikalingom sėkmingiems rezultatams pasiekti, pacientai galės priimti pagrįstus sprendimus dėl savo burnos sveikatos ir atgauti pasitikėjimą tiek savo šypsenomis, tiek kasdieniu gyvenimu.

Dantų implantai: kas tai?

Dantų implantai yra mažyčiai varžteliai, kurie naudojami kaip dirbtinės dantų šaknys, pagamintos iš biologiškai suderinamų medžiagų, dažniausiai titano, kurie chirurginiu būdu įstatomi į žandikaulį, kad būtų palaikomi protezuoti dantys. Jie tarnauja kaip tvirtas dantų atkūrimo pagrindas, pvz., vainikėliai, tiltai ar išimami protezai, ir siūlo natūraliai atrodantį ir funkcionalų trūkstamų dantų pakaitalą. Dantų implantai imituoja natūralių dantų struktūrą ir funkcijas, suteikdami stabilumą ir ilgaamžiškumą.

Nesvarbu, ar praradote dantį dėl ėduonies, traumos ar kitų dantų problemų, dantų implantai gali padėti atkurti šypseną, burnos funkcionalumą ir pasitikėjimą savimi, o pritrūkus lėšų paskola dantų gydymui gali padengti jūsų nenumatytas išlaidas.

Dantų implantų komponentai

Dantų implantai susideda iš trijų pagrindinių komponentų:

  • Implanto tvirtinimas: implanto tvirtinimo detalė yra titano stulpelis, kuris chirurginiu būdu įstatomas į žandikaulį. Pagrindinė jo funkcija – veikiant kaip dirbtinė danties šaknis suteikti stabilumo implantui. Implanto tvirtinimas susijungia su šalia esančiu kaulu per procesą, vadinamą osseointegracija, užtikrindamas saugų ir ilgalaikį sukibimą.
  • Atrama: atrama vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį jungiant implanto įtaisą prie protezuoto danties. Tai maža jungtis, kuri pritvirtinama prie implanto tvirtinimo elemento viršaus ir tęsiasi virš dantenų linijos. Paprastai atrama yra pagaminta iš titano, porceliano arba cirkonio. Jos konstrukcija leidžia saugiai pritvirtinti ir tinkamai išlyginti protezuotą dantį. Atrama tarnauja kaip platforma, ant kurios galima saugiai pritvirtinti, pvz., vainikėlį, tiltą ar išimamus protezus, kurie būna gaminami pagal užsakymą, kad atitiktų paciento natūralių dantų spalvą, formą ir dydį.
  • Dantų protezavimas: danties protezavimas, dar vadinamas dantų restauravimu, yra matoma dantų implanto dalis, primenanti natūralų dantį. Dantų protezavimas yra pagamintas pagal užsakymą, kad atitiktų paciento natūralių dantų spalvą, formą ir dydį, užtikrinant vientisą ir estetišką rezultatą. Dantų protezavimui naudojamos medžiagos gali būti įvairios, įskaitant porcelianą, keramiką arba medžiagų derinį, kad būtų pasiektas optimalus tvirtumas ir natūrali išvaizda.

Implanto tvirtinimas, atrama ir protezuotas dantis kartu sukuria funkcionalų ir natūraliai atrodantį trūkstamų dantų pakaitalą. Svarbu pažymėti, kad konkretus dantų implantų komponentų dizainas ir medžiagos gali skirtis, atsižvelgiant į individualius asmens dantų poreikius ir odontologo rekomendacijas. Kruopštus įvertinimas ir odontologo konsultacija padės kiekvienam pacientui pasirinkti tinkamiausius komponentus, užtikrinančius optimalius rezultatus ir ilgalaikę dantų implanto atkūrimo sėkmę.

Dantų implantų tipai: Endosaliniai implantai

Kalbant apie trūkstamų dantų keitimą, dantų implantai nėra visi vienodi. Galimi įvairių tipų dantų implantai, kurių kiekvienas sukurtas taip, kad atitiktų konkrečius poreikius ir situaciją ir paciento sveikatą. Įvairių dantų implantų tipų supratimas gali padėti pacientams priimti pagrįstus sprendimus dėl dantų keitimo galimybių ir kuri procedūra jiems tinkamiausia.

Endosaliniai implantai yra labiausiai paplitęs dantų implantų tipas. Paprastai jie naudojami, kai yra pakankamai kaulų tankio implantui palaikyti. Endosaliniai implantai susideda iš titano varžto, kuris chirurginiu būdu įkišamas į žandikaulį ir atramos. Endosaliniai implantai yra universalūs ir gali būti naudojami norint pakeisti vieną ar kelis trūkstamus dantis.

Dantų implantų tipai: Subperiostaliniai implantai

Subperiostaliniai implantai yra alternatyva pacientams, kurių kaulų tankis yra nepakankamas arba kuriems negalima atlikti kaulo persodinimo procedūrų. Skirtingai nuo endosalinių implantų, kurie dedami tiesiai į žandikaulį, subperiostaliniai implantai yra po dantenų audiniu, bet virš žandikaulio. Šiuos implantus sudaro metalinis karkasas, pagamintas pagal užsakymą, kad atitiktų žandikaulio kaulo formą. Karkasas turi stulpelius, išsikišusius per dantenų audinį, leidžiančius pritvirtinti protezuotus dantis.

Dantų implantų tipai: All-on-4 implantai

All-on-4“ dantų implantavimo metodas yra populiarus pasirinkimas asmenims, netekusiems visų arba daugumos viršutinio arba apatinio žandikaulio dantų. Šioje technikoje naudojami keturi strategiškai išdėstyti implantai, skirti palaikyti visą protezuotų dantų lanką. Keturi implantai įterpiami į konkrečias žandikaulio kaulo vietas, maksimaliai padidinant turimą kaulo stabilumą. „All-on-4“ implantai yra saugus ir patogus sprendimas viso danties pakeitimui, todėl dažnai nereikia atlikti kaulo persodinimo procedūrų.

Dantų implantų tipai: Mini implantai

Mini implantai, kaip rodo pavadinimas, yra mažesnio skersmens implantais, lyginant su tradiciniais. Jie naudojami tais atvejais, kai yra ribotas kaulų tūris arba pacientams, kurie pageidauja minimalios invazinės procedūros. Mini implantai gali būti naudojami protezams stabilizuoti arba pavieniams trūkstamiems dantims pakeisti ir dėl mažesnio savo dydžio jiems reikia mažesnio kaulų tankio, kad būtų sėkmingas jų įdėjimas.

Priežiūra po dantų implantavimo

Po dantų implantavimo procedūros labai svarbu laikytis tinkamos pooperacinės priežiūros, kad būtų užtikrintas sėkmingas gijimas ir dantų implantų ilgaamžiškumas. Todėl svarbu, jei jūsų odontologas paskiria jums antibiotikų, kad išvengtumėte infekcijos ar skausmą malšinančių vaistų – vartokite paskirtus vaistus. Taip pat svarbu šiuos vaistus vartoti taip, kaip nurodyta, kad būtų skatinamas gijimas ir sumažintas diskomfortas.

Po procedūros patinimai ir nedidelis kraujavimas yra normalu. Pirmąsias 24–48 valandas ant operuotos vietos galite palaikyti ledo, kad sumažintumėte patinimą. Jei kraujuojate, švelniai spauskite sterilią marlę prie žaizdos. Jei kraujavimas tęsiasi arba tampa stiprus, nedelsdami kreipkitės į odontologą.

Rekomenduojama rinktis tokius maisto produktus kaip jogurtas, bulvių košė, kokteiliai ir virtos daržovės. Venkite kieto, lipnaus ar traškaus maisto, kuris gali sudirginti chirurginę vietą. Būkite atsargūs kramtydami ar kramtydami kietus daiktus ir nenaudokite implantų, kad atidarytumėte pakuotes arba įkąstumėte į labai kietą maistą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA