Vyriausybė ketina skirti beveik 900 tūkst. eurų ukrainiečių studijoms Lietuvoje finansuoti | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė ketina skirti beveik 900 tūkst. eurų ukrainiečių studijoms Lietuvoje finansuoti

BNS / Greta Zulonaitė 2023/06/24 17:24
R. Tenio, A. Ufarto nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Vyriausybė ketina skirti kiek daugiau nei 860 tūkst. eurų ukrainiečių studijoms Lietuvoje finansuoti.

Kaip nurodoma penktadienį įregistruotame Vyriausybės nutarimo projekte, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) skirta suma iš dalies finansuotų ir būtų skirta stipendijoms ukrainiečių, kurie nuo šįmet rugsėjo 1 dienos bus priimti į pirmosios pakopos, vientisųjų ir antrosios pakopos studijų programas.

642 tūkst. eurų būtų skirti aukštųjų mokyklų pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų programoms, studijų kainai iš dalies kompensuoti ir stipendijoms mokėti, o 217,6 tūkst. eurų – antrosios pakopos studijų programoms.

Kaip BNS nurodė ministerijos atstovas Dainoras Lukas, šiais mokslo metais lietuviškas mokyklas baigia beveik 90 ukrainiečių, nacionalinį stojimo į aukštąsias mokyklas testą Lietuvoje laikė 456 ukrainiečiai.

„Kiek iš jų stos į Lietuvos aukštąsias mokyklas, prognozuoti sunku“, – komentare rašė D. Lukas.

Ministerija taip pat priminė, kad šiais mokslo metais visiems Ukrainos piliečiams, studijuojantiems pirmos pakopos ir vientisosiose studijose, yra skirta 300 eurų per mėnesį stipendija, 700 studijuojančiųjų valstybė iš dalies dengia studijų kainą (60 proc.), o likusią dalį kainos sumoka aukštoji mokykla. 60 Ukrainos pilietybę turinčių magistrantų dengiama visa studijų kaina ir mokama 490 eurų per mėnesį stipendija.

Asociatyvi / FNTT nuotr.

Anot ministerijos, sprendimai dėl valstybės paramos būsimiems studentams iš Ukrainos šiuo metu yra derinami.

„Svarbu atkreipti dėmesį, jog aukštosios mokyklos turi teisę nustatyti priėmimo kriterijus ir reikalavimus stojantiesiems, įskaitant ir trečiųjų šalių piliečius. Priėmimo taisykles tvirtina kiekviena aukštoji mokykla atskirai pagal jų vidaus nusistatytas tvarkas“, – nurodė ministerijos atstovas.

Ukrainos piliečiams, norintiems pretenduoti į valstybės paramą studijoms, reikia turėti brandos atestatą ir būti išlaikius du valstybinius brados egzaminus arba Ukrainos organizuojamą stojamąjį testą į aukštąsias mokyklas. Lietuvių kalba nėra privaloma ketinant studijuoti ne lietuvių kalba.

Tūkstančiai ukrainiečių į Lietuvą atvyko pernai prasidėjus Rusijos invazijai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA