Ateinantį antradienį savivaldybė žada pristatyti visuomenei obelisko policijos garbei projektą | Kas vyksta Kaune

Ateinantį antradienį savivaldybė žada pristatyti visuomenei obelisko policijos garbei projektą

/ R. Tenio nuotr.

Su paminklais Kauno miesto viešosiose erdvėse visaip nutinka. – neretai jie atsiranda kažkam iš šalies „įpiršus“, dalis jų miesto puošmenomis tampa per savivaldybės programas, kita dalis – merui ar jo bičiuliams panorėjus. Prie pastarųjų, tikėtina, galima priskirti ir garsiojoje Laisvės alėjoje sumanytą iškelti beveik 8 metrų aukščio obeliską.

Tad ant Parodos kalno, netoli Kauno apskrities viešosios bibliotekos, suguldytoms akmeninėms geometrinėms figūroms, atseit, Kauno pramonės garbei (kai kas sako, atminimui?) netruks atsirasti papildymas Žaliakalnio pašonėje. Šįsyk tai bus ne koks stačiakampis ar kitokia geometrinė figūra, o didingas obeliskas. Kam, ogi, Lietuvos policijai, kaip oficialiai teigiama, netrukus švęsiančiai šimto metų jubiliejų.

Oficialus projekto pristatymas miesto visuomenei numatytas ateinančio antradienio vakarą. Jis prasidės 17 val. savivaldybės Mažojoje salėje. Beje, prieš keletą mėnesių savivaldybėje panašiai „kompaktiškai“ buvo pristatomas ir Miškotvarkos projektas, tačiau prieš pat renginį pamačius, kad tos susidomėjusios visuomenės sutalpinti salytėje nepavyks, teko jį perkelti į Didžiąją salę.

Iki pat birželio 27-osios 18 val. laukiama gyventojų pasiūlymų bei klausimų projekto rengėjams el. paštu miksyskestutis@gmail.com. Juos bus galima pateikti ir per viešą pristatymą visuomenei.

„Kas vyksta Kaune“ jau skelbė, kokius atgarsius sukėlė būsimasis policijai skirtas paminklas, kol kas išgyvenantis projektinę fazę. Obelisko idėjos autoriai – prieš keliasdešimt metų Kauno vyriausiuoju policijos komisaru bei Lietuvos policijos generaliniu komisaru buvęs generolas Petras Liubertas bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas, profesorius Jonas Audėjaitis. Pastarasis, dera priminti, tarnybiniais ryšiais su policija nebuvo susijęs.

Paminklas Lietuvos policijai
Paminklas Lietuvos policijai / R. Tenio nuotr.

Projektą įgyvendinti pasirengęs skulptorius Arūnas Sakalauskas, mero Visvaldo Matijošaičio valdymo savivaldybei pradžioje drauge su kolegomis iš Ukrainos prie Kauno pilies pastatęs didingą žirgą su raiteliu balne. Daug kas tą kūrinį vadina Vyčio skulptūra, nors per iškilmingą jo pristatymą vienas iš autorių viešai pasakė, kad jis simbolizuoja savo tėvynę nuo okupantų ginančius Ukrainos karius.

„Kauno miesto savivaldybė juo ketina pažymėti artėjantį Lietuvos policijos vardo šimtmetį. Nors milicininkai-savanoriai veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 m. sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją. Pagal sumanymą obeliske žadama įkomponuoti policijos ženklo motyvus, Jogailaičių dvigubą kryžių ir Lietuvos policijos šūkį – „Ginti. Saugoti. Padėti.“ (…)

Gali būti, jog svarų vaidmenį tokiame sklandžiame idėjos kelyje link realizacijos suvaidino ir policininku buvęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, sovietmečiu stropiai triūsęs milicininkų gretose. Mat tokia antrojo šalies miesto valdžios simpatija vienai iš daugelio valstybės institucijų išties iš šalies atrodo gana keistokai.

O ir pati visuomenei pristatoma didžiulio obelisko vienoje svarbiausių miesto viešųjų erdvių idėja, pilotas.lt žiniomis, nebuvo svarstoma nei Kauno architektūrinėje urbanistinėje taryboje (KAUET), nei Kauno regioninėje architektūrinėje taryboje (RAT)“, – pažymima jau minėtame portale. Jame dar priminta, jog prof. J. Audėjaitis yra ne tik Kauno miesto tarybos narys bei valdančiojo „Vieningo Kauno“ atstovas, bet ir mero V. Matijošaičio klasiokas (pilotas.lt informacija).

Paminklas Lietuvos policijai
Paminklas Lietuvos policijai / R. Tenio nuotr.

Iki projekto pristatymo kauniečiai būsimojo obelisko vietoje – Laisvės alėjoje esančiuose informaciniuose stenduose (atkarpoje tarp Vytauto pr. ir Trakų g.) gali pamatyti Kęstučio Mikšio vadovaujamos MB „Archplius“ (kurios veikla pernai, anot rekvizitai.vz.lt, buvo nuostolinga) parengtus projektinius pasiūlymus.

Naujojo Laisvės alėjos akcento projektą pasirengusi finansuoti Kauno miesto savivaldybė, iš mokesčių mokėtojų sudėto biudžeto skirdama apie ketvirtį milijono eurų, taip pat – Lietuvos policijos veteranų asociacija ir pareigūnai.

P. S. pagal žodyną, obeliskas yra „aukšta keturkampė kolona – paminklas kuriam nors įvykiui atminti“…

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA