Kauno savivaldybė miesto centre statys obeliską policijai | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė miesto centre statys obeliską policijai

Paminklas Lietuvos policijai / Kaunas.lt nuotr.

Ruošiantis artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui, Laisvės alėjoje iškils naujas akcentas – „Paminklas Lietuvos policijai – GINTI. SAUGOTI. PADĖTI.“, praneša Kauno miesto savivaldybė.

Beveik 8 metrų aukščio obeliske bus įkomponuoti policijos ženklo motyvai, Jogailaičių dvigubas kryžius ir Lietuvos policijos šūkis. Projektas gyventojams bus pristatytas birželio 27 d., jį atidengti planuojama šių metų spalio 2-ąją, per Angelų sargų dieną.

Kaip pažymima Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, 7,7 m aukščio tribriaunis granito obeliskas iškils Laisvės alėjoje, atkarpoje tarp Vytauto prospekto ir Trakų gatvės. Jo viršūnę papuoš iš visų pusių matomas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente išryškės šviesūs policijos ženklo kontūrai.

Ant paminklo plokštumų numatyta įkomponuoti Lietuvos policijos šūkį: „Ginti. Saugoti. Padėti.“.

Naujosios miesto puošmenos idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos Policijos departamento generalinis komisaras-generolas Petras Liubertas bei VDA Kauno dailės fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis. Įgyvendintojas – Lietuvos dailininkas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas.

„Gyvenime teko matyti labai daug paminklų žmonėms, gyvūnams – nuo kačių, šunų iki ežiukų ar asilų. Paminklą policininkui pamačiau Londone – ant aukšto postamento išlieti sunešioti batai. Tai simbolis jų nenuilstamo ir kilnaus darbo.

Lietuvoje policija prisidėjo prie esminių Valstybės kūrimosi etapų – tiek 1918-aisiais, tiek ir per 1991-ųjų Sausio įvykius, Nepriklausomybės laikotarpiu ir dabar. Taip ir kilo mintis, kad turime pagerbti pareigūnus monumentaliu, jų profesijos nešamą atsakomybę ir svarbą įprasminančiu paminklu“, – apie idėją kalbėjo P. Liubertas.

Paminklo vieta pasirinkta neatsitiktinai – priešais šiuo metu rekonstruojamą Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (Gedimino g. 8), kuriame jau tarpukariu buvo įsikūrę Kauno miesto ir apskrities policijos vadas, Valstybės saugumo departamentas. Naujasis akcentas taip pat lygiuojasi ir su Šv. arkangelo Mykolo – policijos globėjo – bažnyčia.

„Ne vienerius metus vyko diskusija apie policijos profesijos įamžinimą – ieškota tinkamos vietos ir meninės formos. Istoriškai ir energetiškai geriausia vieta paminklui – priešais unikalų modernizmo pastatą, kuriame jau tarpukaryje veikė Kauno ir Lietuvos policija.

Tiesa, formos paieškos truko ilgai, idėjų buvo įvairiausių – „vidiniame konkurse“ vizijas teikė savo srities profesionalai: Arūnas Sakalauskas bei Alfonsas Vaura. Visuomenei pristatoma idėja išieškota, reprezentatyvi ir stipri, todėl kviečiu susipažinti su ja”, – sakė prof. J. Audėjaitis.

MB „Archplius“ paruoštus projektinius pasiūlymus kauniečiai jau gali pamatyti būsimoje skulptūros vietoje – Laisvės alėjoje esančiuose informaciniuose stenduose (atkarpoje tarp Vytauto pr. ir Trakų g.).

Viešas naujojo akcento pristatymas vyks birželio 27 d. 17 val. Kauno miesto savivaldybės Mažojoje salėje (Laisvės al. 96). Gyventojų pasiūlymai bei klausimai projekto rengėjams bus priimami iki birželio 27 dienos 18 val. el. paštu miksyskestutis@gmail.com bei per viešą pristatymą visuomenei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA