Užimtumo tarnyba: 34 proc. apklaustų Ukrainos pabėgėlių savo ateitį mato Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Užimtumo tarnyba: 34 proc. apklaustų Ukrainos pabėgėlių savo ateitį mato Lietuvoje

Asociatyvi / Bendrovės nuotr.

Jie mūsų šalyje planuoja gyventi ir dirbti. Neapsisprendusių dėl savo ateities, kaip parodė Užimtumo tarnybos (UT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos surengtos Ukrainos karo pabėgėlių apklausos rezultatai, šiuo metu yra 40 procentų.

Pristatydama gegužę vykusios apklausos duomenis, UT nurodo, jog didžiąją dalį (83,2 proc.) apklaustų tarnybos paslaugomis pasinaudojusių ukrainiečių sudaro 30-40 metų moterys. Iš jų daugiau nei pusė – įgijusios aukštąjį išsilavinimą. Net 97 proc. respondentų pripažino, jog lietuviai juos priėmė gerai ir labai gerai.

„Kvalifikuotų darbuotojų trūkumą Lietuvos darbo rinkoje padėjo sušvelninti ukrainiečių integracija, kurią matome kaip vieną iš galimybių senstančios mūsų visuomenės fone. Visuomenės susitelkimas padėjo nuo karo bėgantiems žmonėms įsitvirtinti Lietuvoje, o dabar svarbu kalbėti apie jų ilgalaikio užimtumo perspektyvas“, – sakė UT direktoriaus pavaduotoja Giedrė Sinkevičė.

„Kas vyksta Kaune“ primena, jog pernai (UT duomenimis) tik 17 proc. pabėgusių nuo karo Ukrainoje ir prieglobstį Lietuvoje radusių žmonių siejo savo ateitį su mūsų šalimi. Grįžti į Ukrainą tuomet norėjo 52 proc. apklaustųjų, šiemet – pusė tiek (26 proc.).

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Dabar metas visoms šalies institucijoms sudaryti palankias sąlygas ukrainiečiams likti Lietuvoje gyventi, dirbti ir kurti pridėtinę vertę. Turime galimybę suteikti namus nuo karo bėgantiems žmonėms, taip pasirūpindami ir savo socialiniais bei ekonominiais iššūkiais“, – teigia G. Sinkevičė.

Lietuvos banko duomenimis, 2022-aisiais ukrainiečiai Lietuvoje sukūrė pridėtinės vertės už 400 mln. eurų. Tuo pačiu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra skelbusi, kad mūsų šalyje prieglobstį radę Ukrainos karo pabėgėliai į Lietuvos biudžetą sumokėjo 58 mln. eurų mokesčių.

Dauguma iš tų 45 proc. įsidarbinusių užsieniečių patikino, jog juos tenkina darbo sąlygos, tačiau norėtų didesnio atlyginimo.

Užimtumo tarnyba prie ukrainiečių integracijos į darbo rinką prisideda, kompensuodama dalį darbo užmokesčio juos įdarbinusiems darbdaviams. Nuo šių metų pradžios įdarbinimo subsidijuojant priemonėje pradėjo dalyvauti netoli pusantro tūkstančio karo pabėgėlių.

Net 89 proc. apklaustų karo pabėgėlių ukrainiečių yra patenkinti tarnybos teikiamomis paslaugomis. Dabar Užimtumo tarnyba visiems norintiems Lietuvoje kurti savo ateitį užsieniečiams gali pasiūlyti ir lietuvių kalbos kursus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA