Vaiko raidos klinika prakalbina nekalbančius: speciali programa ir mamos balso magija | Kas vyksta Kaune

Vaiko raidos klinika prakalbina nekalbančius: speciali programa ir mamos balso magija

Vaiko raidos klinika / Organizatorių nuotr.

150 milijonų vaikų pasaulyje turi negalią ir jie susiduria su atskirtimi daugelyje savo gyvenimo sričių. Įprastų sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų įgūdžiai dažniausiai yra netinkami jų poreikiams patenkinti. Lietuvoje į pagalbą vaikams skuba Vaiko raidos klinika, vienintelė įstaiga šalyje, turinti specialią programą – kalbos neurosensorinę stimuliaciją.

„Niekada neklausykite vienos nuomonės – mamos širdis visada jaučia!” – pasakojimą pradeda Dovilė Jasaitienė, Gusto (7m.) mama.

„Kad su Gustu kažkas negerai pastebėjau, kai jam buvo virš metų – neatsiliepdavo pašauktas vardu. 4,5 m. vaikas vis dar nekalbėjo, tik sava kalba arba pavieniais žodžiais. Jam buvo nustatytas mišrus raidos sutrikimas ir stiprus kalbos atsilikimas. Aš, kaip ir dauguma mamų, bijojau apie tai kalbėti garsiai, o tai yra didžiausias mūsų minusas. Mes manome, kad taip apsaugosime savo vaiką, tačiau tylėdami vaikui nepadedame.

Su vyru visur ieškojome pagalbos ir vyras atrado Vaiko raidos kliniką. Prisipažinsiu – žiūrėjau skeptiškai – ką gali padėti ausinės? Ir, žinokite, teko atsiprašyti vyro. Per pusę metų nuoseklaus darbo Vaiko raidos klinikoje, Gustas nuo pavienių žodžių pradėjo kalbėti sakiniais, raidos atsilikimo nebėra, jis pasidarė laba imlus ir greitai mokosi naujų žodžių. Niekada nemaniau, kad mano vaikas per tokį trumpą laiką tiek pasieks, kad ramia širdimi išleisiu jį į mokyklą.

Kiekvienai šeimai rekomenduoju niekada nenuleisti rankų ir tikėti savo vaiku. Tikrai verta pasinaudoti Vaiko raidos klinikos paslaugomis ir džiaugtis pasiekimais. Po pirmo terapijos ciklo gal ir nepamatysite rezultatų (nors mes pastebėjome iš karto!), bet dirbant kompleksiškai ir tikint savo vaiku – viskas yra įmanoma. Ši terapija daro stebuklus – pati tuo įsitikinau!“ – patirtimi dalinosi Dovilė.

Dovilė ir Gustas / Organizatorių nuotr.

Vaiko raidos klinika – prakalbina nekalbančius

Vaiko raidos klinika – vienintelė įstaiga visoje Lietuvoje, turinti audio neurosensorinę stimuliaciją.

„Nepaprastai džiaugiamės, kad Jozef Vervoort, kuris yra Atlantis instituto ir Mozart-Brain-Lab centro Belgijoje direktorius, atvyko į Vaiko raidos kliniką ir dalinosi savo daugiau nei 40 metų sukaupta patirtimi“, – teigė Vaiko raidos klinikos projektų vadovė Džesita Kazenauskaitė.

J. Vervoort Vaiko raidos klinikai sudarė specialią programą – kalbos neurosensorinę stimuliaciją. Kas tai?

Neperšokęs griovio nesakyk „OP“! O, tiksliau, tik peršokęs griovį gebėsi pasakyti „OP“.

Vaiko raidos klinikos specialistai dažniausiai susiduria su šiais kalbos, kalbėjimo ir komunikacijos sutrikimais: įvairaus laipsnio kalbos neišsivystymu, specifine ar sulėtėjusia kalbos raida, disleksija.

Didžiausi pokyčiai taikant kalbos neurosensorinę stimuliaciją yra pastebimi garsų/žodžių tarime – vaikai tiksliau ir aiškiau taria garsus, skiemenis ir žodžius. Taip pat lengviau pakartoja taisyklingą garsų, skiemenų ir žodžių tarimą.

„Kalbos neurosensorinė stimuliacija padeda išmokti naujų žodžių, tobulina aktyvųjį žodyną bei rišliosios kalbos plėtojimą – didina žodžių kiekį sakiniuose ar skatina ilgesnį atpasakojimą. Vaikas mokosi ritmingai tarti žodžius, skaityti nepraleidžiant skiemenų žodžiuose, valdyti balsą, rašyti žodžius ir sakinius tvarkingai eilutėse, o ne bet kur sąsiuvinyje, kadangi vaikui lengviau suvokti erdvę“, – pažymėjo Dž. Kazenauskaitė.

Kalbos neurosensorinė stimuliacija apima ne tik vaiko žodinę kalbą, bet apskritai komunikaciją. Tai reiškia, kad vaikui kalbos neurosensorika padeda tokiose srityse, kaip: rašymas, skaitymas, kalbėjimas, artikuliacija, ekspresyvioji kalba ir balso valdymas, taip pat kartu lavinami vaiko socialiniai įgūdžiai.

„Be abejo, norint pasiekti geriausių rezultatų yra reikalingas ir tėvų įsitraukimas. Vaikui bus sunku išmokti naujų žodžių ir praplėsti žodyną, jeigu niekas su juo nekalbės ir jo nemokys. Tėvai turėtų pažindinti vaiką su aplinka, taisyklingai įvardinti matomus daiktus ir objektus, žaisti su savo vaikais įvairiausius kalbinius žaidimus, mokyti vaiką atkartoti tėvų skleidžiamus garsus, skiemenis bei žodžius“, – teigė Dž. Kazenauskaitė.

Mamos balso magija ankstyvojoje reabilitacijoje

Vaiko raidos klinika pradeda bendradarbiavimą su ligonių kasomis ir startuoja su plačiu modifikuotos ankstyvosios reabilitacijos priemonių paketu, kad galėtų padėti vaikams dar efektyviau!

„Vaiko raidos klinikos specialistai adaptavo ankstyvosios reabilitacijos paketus, kad kiekvienas vaikas turėtų galimybę gauti audio neurosensorinę stimuliaciją, kurios metu vaiko smegenys yra stimuliuojamos žemo ir aukšto garso dažnių kaita, kurių stiprumas yra nuolat mažinamas arba stiprinamas, neleidžiant smegenims atsipalaiduoti“, – teigė Vaiko raidos klinikos Kauno padalinio vadovė.

Ankstyvoji reabilitacija / Organizatorių nuotr.

Ji paaiškino, kad per ausį perduodami impulsai keliauja į smegenis ir suaktyvina jų veiklą. Ši terapija padeda vaikams su vystymosi vėlavimu, mokyklos ir mokymosi sunkumais, elgesio modeliais, vestibiuliariniais sutrikimais, integracijos sunkumais, autizmo spektro sutrikimu, psichosomatinėmis problemomis, genetiniais sutrikimais, užsienio kalbų integracija ir kita.

„Neurosensorinė stimuliacija turi teigiamą poveikį tiek mūsų organizmo protinėms, tiek fizinėms funkcijoms. Žmonės, kurie yra užsidarę savo vidiniame pasaulyje, po terapijos tampa atviresni kitiems ir labiau pasitikintys savimi. Jų komunikaciniai mechanizmai yra suaktyvinami. Tuo tarpu asmenys, kurie nuolat lekia ir yra hiperaktyvūs – geba geriau paskirstyti savo energiją ir žymiai pagerėja kasdienis funkcionavimas. Ši terapija stipriai gerina girdimąją ir vaizdinę atmintį, koncentraciją, analitinius, erdvinius, motorinius ir verbalinius gebėjimus“, – teigė Dž. Kazenauskaitė.

Vienintelė Lietuvoje ankstyvosios reabilitacijos programa

Vaiko raidos klinika – vienintelis Lietuvoje audio neurosensorikos centras – pristato modifikuotos ankstyvosios reabilitacijos paketus:

• Kalbos neurosensorinė stimuliacija (1,5 val.) + kineziterapija/ logopedinis masažas/logoterapija (30 min.) pagal socialinio pediatro paskyrimą. Kalbos neurosensorinė stimuliacija apima ne tik vaiko žodinę kalbą, bet apskritai komunikaciją ir padeda tokiose srityse, kaip: rašymas, skaitymas, kalbėjimas, artikuliacija, ekspresyvioji kalba ir balso valdymas, lavinami vaiko socialiniai įgūdžiai.

• Mamos balso terapija (1,5 val.) – 1 val. neurosensorinė stimuliacija Mamos balsu + 30 min. kineziterapijos procedūra. Pagrindinis terapijos principas stimuliuoti smegenis mamos balsu. Vaikas mamos įsčiose girdi mamos balso tik aukštus dažnius, tad terapijos metu vaikas yra lyg grąžinamas į mamos įsčias, kur pradėjo formuotis neuronų jungtys. Taip vaiko smegenys stimuliuojamos atkurti prarastas ar nesusidariusias jungtis pačioje pradžioje.

• Dvi procedūros be neurosensorinės stimuliacijos – 30 min. procedūra (ergoterapija, kineziterapija, logoterapija, logopedinis masažas) + 30 min. kita procedūra (ergoterapija, kineziterapija, logoterapija, logopedinis masažas) pagal socialinio pediatro paskyrimą.

Jeigu reikalinga, Vaiko raidos klinika gali suteikti DISC tyrimo vertinimą (vaikams iki 5 m.), psichologo konsultaciją.

Vaiko raidos klinika laukia vaikų iš visos Lietuvos ir kviečia registruotis tel. nr. +37069595265 arba el. paštu labas@vaikoraidosklinika.lt.

Daugiau informacijos apie Vaiko raidos kliniką čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA