Seimo nariai siūlo įtvirtinti baudžiamąją atsakomybę už atliekų išmetimą aplinkoje | Kas vyksta Kaune

Seimo nariai siūlo įtvirtinti baudžiamąją atsakomybę už atliekų išmetimą aplinkoje

ELTA / Jadvyga Bieliavska 2023/06/12 21:16
Asociatyvi / Skaitytojo nuotr.

Seimo nariai Simonas Gentvilas, Irena Haase ir Vilius Semeška siūlo griežtinti atsakomybę už atliekų išmetimą aplinkoje ir įtvirtinti baudžiamąją atsakomybę.

Aplinkos apsaugos įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas įregistravę politikai sako, kad administracinė atsakomybė neatlieka prevencinės funkcijos, akivaizdžiai yra nepakankama. Todėl jie siūlo nustatyti, kad administracinė atsakomybė už atliekų išmetimą aplinkoje būtų taikoma, kai į aplinką išmetama ne daugiau kaip 15 kubinių metrų nepavojingųjų atliekų ir ne daugiau kaip 7 kubiniai metrai pavojingųjų atliekų. Viršijus šią ribą – kiltų baudžiamoji atsakomybė.

Projekto autorių teigimu, stebima tendencija, kad vis dar išmetama didelius atliekų kiekius į aplinką, tokiu būdu siekiant išvengti atliekų tvarkymo kaštų.

„Taip pat plačiai taikomos schemos, nelegalūs verslai, kai asmenys siekdami komercinės naudos, gavę atlygį, atliekas ne tinkamai, laikantis teisės aktų reikalavimų sutvarko, o tiesiog išmeta aplinkoje.

Išmetant atliekas aplinkoje kyla ypač didelis visuomenės nepasitenkinimas, mažinama ekosisteminių paslaugų vertė, kuriama našta valstybei ir visiems mokesčių mokėtojams jas tvarkant, todėl būtina imtis teisinių priemonių ir kovoti su šiuo reiškiniu“, – sako iniciatyvos autoriai.

Asociatyvi / Skaitytojos Jolantos nuotr.

Pagal siūlomas Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, aplinkos užteršimas 5 kubinių metrų ir didesniu, bet mažesniu kaip 15 kubinių metrų nepavojingų atliekų kiekiu užtraukia baudą nuo 2 tūkst. 300 eurų iki 2 tūkst. 900 eurų.

Baudą nuo 3 tūkst. iki 4 tūkst. 300 eurų siūloma taikyti už aplinkos užteršimą 5 kubinių metrų ir didesniu, bet mažesniu kaip 7 kubiniai metrai pavojingų atliekų kiekiu.

Pagal siūlomas Aplinkos apsaugos įstatymo pataisas, nepavojingųjų atliekų šalinimas į jūrą, kai šalinamas 5 kubinių metrų ir didesnis, bet mažesnis kaip 15 kubinių metrų nepavojingųjų atliekų kiekis, užtraukia baudą nuo 8 tūkst. 14 tūkst. eurų. Jei tai būtų padaryta pakartotinai – siūloma bausti nuo 10 tūkstančių iki 23 tūkstančių eurų bauda.

Jei Seimas pritartų, pavojingųjų atliekų šalinimas į jūrą, kai šalinamas 5 kubinių metrų ir didesnis, bet mažesnis kaip 7 kubinių metrų pavojingųjų atliekų kiekis, užtrauktų baudą nuo 17 tūkstančių iki 30 tūkstančių eurų. Tokia pakartotinai padaryta veika užtrauktų baudą nuo 30 tūkstančių iki 55 tūkstančių eurų.

Nepavojingųjų atliekų išmetimas į aplinką, kai išmestas 5 kubinių metrų ir didesnis, bet mažesnis kaip 15 kubinių metrų nepavojingųjų atliekų kiekis, užtrauktų baudą nuo 2 tūkst. 800 iki 6 tūkst. eurų. Už tokius pakartotinai padarytus veiksmus siūloma bausti nuo 3 tūkst. 400 iki 8 tūkst. eurų.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Už pavojingųjų atliekų išmetimą į aplinką, kai išmestas 5 kubinių metrų ir didesnis, bet mažesnis kaip 7 kubinių metrų pavojingųjų atliekų kiekis, siūloma bausti nuo 16 tūkstančių iki 28 tūkstančių eurų.

Nuo 28 tūkstančių iki 60 tūkstančių eurų siūloma bausti, jei tokia veikia padaryta pakartotinai.

Tikimasi, kad šie pakeitimai leistų užkardyti galimas neteisėtas veikas, o sankcijos būtų atgrasančios ir efektyvios.

Šiuo metu už atliekų išmetimą aplinkoje galima administracinė, baudžiamoji ir civilinė atsakomybė. Tačiau, anot projektus teikiančių Aplinkos ministro Simono Gentvilo, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Irenos Haase ir parlamentaro Viliaus Semeškos, galiojantis reglamentavimas yra nepakankamas ir turintis teisinių spragų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA