Kauno politikams siūloma netvirtinti „Stoties turgaus“ pernykštės veiklos ataskaitos – Kas vyksta Kaune

Kauno politikams siūloma netvirtinti „Stoties turgaus“ pernykštės veiklos ataskaitos

Stoties turgus / R. Tenio nuotr.

…nors formaliai ji atitinka Kauno miesto savivaldybės valdomų įmonių veiklos viešumo užtikrinimo tvarkos aprašo, patvirtinto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko įsakymu, paskelbtu 2019 m. kovą, reikalavimus. Priežastimi ataskaitą atmesti yra tai, kad ją pasirašė bendrovės „Stoties turgus“ direktorius Saulius Tumonis, kurio antra darbo šiose pareigose kadencija pasibaigė 2022 m. gruodžio 31 d. Pagal LR akcinių bendrovių įstatymą, direktorius iš užimamų pareigų turėjo būti atleistas. Bet kitų akcininkų (ne savivaldybės) deleguoti turgaus bendrovės valdybos nariai jo atleidimui nepritarė.

Išskirtinis atvejis

Skambinu vienam, kitam miesto tarybos nariui, teiraudamasi, ar prisimena bent vieną atvejį per keliolika pastarųjų metų, kad Kauno politikai nepatvirtintų savivaldybės įmonės ataskaitos. Neprisiminė. Gal prieš spręsdami, ne į visas ataskaitas gilinosi, todėl už visas pabalsavo? Tik vienas kitas iš kalbintųjų prasitarė, jog ataskaitos nepatvirtinimas leis lengviau atleisti įmonės vadovą, o pačią įmonę likviduoti. Juolab, kad iš jos jau atimtos pagrindinės funkcijos…

„Mano darbo laikotarpis baigėsi, tik akcininkų sprendimo dėl atleidimo dar nėra. Todėl tęsiu darbą. Na taip, anksčiau buvo daug veiklos, buvo ir darbuotojų, dabar lėšas surenka ne UAB „Stoties turgus“, bet savivaldybės biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“, – telefonu žurnalistei aiškino S. Tumonis, nedetalizuodamas, kuo konkrečiai neįtiko 51 proc. turgaus bendrovės akcijų turėtojai – savivaldybei.

O kadangi „Stoties turgus“ anaiptol nėra įmonė, kurios valdyme ir perspektyvoje viskas visiems aišku (ir jau daugybę metų taip, primena „Kas vyksta Kaune“), sunku dabar iš karto atspėti, kieno bei kokie interesai persipina šioje komercinėje, su savivaldos funkcijomis nesusijusioje erdvėje. Juolab, kad atviraujančių nėra…

Virtualioje erdvėje paskelbtame Aiškinamajame rašte, lydinčiame miesto tarybos sprendimo projektą, parengtą savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjo pavaduotojos Jolantos Žemaitienės, pasakyta: „Iš bendrovės 2022 metų veiklos ataskaitoje pateiktos informacijos galima spręsti, kad bendrovė (direktorius) nesugebėjo suformuluoti naujos bendrovės veiklos strategijos ir veiklos tikslų, kaip tai nustatyta Kauno miesto savivaldybės valdomų įmonių strategijų sudarymo, atnaujinimo ir įgyvendinimo (…) tvarkos apraše, patvirtintame Kauno miesto savivaldybės tarybos 2018 m. birželio 26 d. sprendimu.

(…) Be to, ataskaitos VII skyriuje nėra įvardinta svarbi informacija apie bendrovės veiklą, nors bendrovės valdyba 2022 m. gruodžio 1 d. (posėdžio protokolas Nr. 2) priėmė sprendimą parduoti visą bendrovei priklausantį nekilnojamąjį turtą, išskyrus esantį Šiaulių g. 30, Kaune, ir pavedė bendrovės vadovui tai organizuoti.“

Nepriklausomi ir kompetentingi

Savo laiku visos turgavietės Kaune išskyrus šią buvo privatizuotos, ir privačių turgų miestas turėjo apie 20. Dabar turi mažiau, tiesa, daug kur veikia nauji (momentiniai, vienadieniai) ūkininkų turgūs, bet ir šie – privatūs. Didelės plėtros privačiuose turguose niekas dabar neprognozuoja. Savivaldybė savo ruožtu turguje, kuris iš dalies yra jos valdomas, jau planuoja dideles permainas, kurios mokesčių mokėtojams kainuos ne vieną milijoną eurų.

Savivaldybė neketina stabdyti brangstančių statybų projektų: akiratyje – turgaus rekonstrukcija

UAB „Stoties turgus“ valdybos veiklos kadencija taip pat, kaip ir kitų savivaldybės įmonių valdybų, priartėjo prie pabaigos. Tačiau akcininkai (savivaldybė bei kiti) visuomenės su nauja turgaus valdyba dar nesupažindino. Neskelbta ir apie jos sudėties patvirtinimą. Tad portalui „Kas vyksta Kaune“ telieka pasidomėti, kas iki šiol (nuo 2019-ųjų) valdo tą sparčiai esminiam atnaujinimui rengiamą turgų (teritoriją?) prie Kauno geležinkelio stoties.

Valdybos pirmininkas Antanas Etneris, „turintis kompetenciją strateginio planavimo ir valdymo srityje“. Šis „nepriklausomas narys“ pats 2015-aisiais kandidatavo į Kauno miesto savivaldybės tarybą kaip „Vieningo Kauno“ nepartinės organizacijos delegatas. Rekvizitai.vz.lt nurodo, jog jis yra 1 apdraustą darbuotoją turinčios UAB „Mano grupė“ vadovas, šios įmonės Šančiuose įstatinis kapitalas – 2500 eurų, veiklos sritis – nekilnojamasis turtas.

Internete yra publikacijų ir apie su A. Etnerio veikla susijusius įvykius. 2019 m. skelbtas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pranešimas apie tai, jog „Kauno vandenų“ valdybos narys A. Etneris pripažintas šiurkščiai pažeidusiu interesų derinimo reikalavimus. Pažeidimas pripažintas šiurkščiu, nes Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus jis pažeidė antrą kartą per vienerius metus.

Šįkart išsiaiškinta, jog A. Etneris nustatyta tvarka ir terminais nedeklaravo duomenų, jog yra bendrovės „Plėtros fondas“ steigėjas ir akcininkas, nors turėjo nurodyti apie dalyvavimą juridiniuose asmenyse. Pernai rugsėjį VTEK konstatavo A. Etneriui pažeidimą, kadangi jis „nebuvo tinkamai pateikęs privačių interesų deklaracijos“.

A. Etneris minimas ir 2019 m. gegužės 16 d. „Kauno dienos“ straipsnyje apie daugiabučių statybas Šančiuose bei planais tiesti gatvę Nemuno krante nepatenkintus gyventojus („Prestižinės Kauno statybos – V. Matijošaičio aplinkos rankose“).

Dar viena nepriklausoma UAB „Stoties turgus“ valdybos narė – Aida Radauskaitė, „turinti kompetenciją teisės srityje“, ji – mero šeimos valdomos įmonių grupės, kurios pavadinime yra gražus žodis „Vičiūnai“, teisės skyriaus vadovė. Ta pati, kurios pavardę galima aptikti ir ketverių metų kadenciją baigiančios „Kauno švaros“ valdybos narių sąraše.

Prieš ketvertą metų dirbti turgaus valdyboje bendrovės akcininkai pasirinko ir vieną iš buvusių Kauno muitinės vadovų, ne savo noru postą palikusį Gediminą Ganatauską (kaip „nepriklausomą narį, turintį kompetenciją strateginio planavimo ir valdymo srityje“). O kitų akcininkų – AB „Raidė“ ir UAB „Trasinta“, turinčių 49 proc. bendrovės „Stoties turgaus“ akcijų, atstovai – Gintaras Skobas bei Tauras Krištaponis.

„Primakaluota ir pripinta“

Prieš porą metų portalo „Delfi“ žurnalistui Nerijui Povilaičiui UAB „Stoties turgus“ valdybos pirmininkas, buvęs Kauno mero V. Matijošaičio patarėjas A. Etneris taip kalbėjo: „Turgavietės teritorija bendrovei „Stoties turgus“ niekada ir nepriklausė. Buvo labai įdomi situacija, kažkas pradėta, bet iki galo nebaigta tvarkyti, keičiantis miesto valdžioms tiek visko „primakaluota ir pripinta“. Buvo kažkokie seni susitarimai, kažkas įgyvendinta, o kažkas – ne.

Nebeliks dar vieno Kauno gėdos simbolio: Stoties turgavietės laukia permainos

Įmonėje labai daug istorijos, o mes jos vertinti nesame linkę, todėl buvo priimtas sprendimas versti naują lapą ir viską sutvarkyti taip, kaip turi būti. Šią įmonę dabar ketiname likviduoti, akcininkai priims sprendimą, bet tai būtų geriausia išeitis. O pačios turgavietės teritoriją – sutvarkyti, paversti ją patrauklia miesto dalimi. Tai turi būti likvidus turtas, kurį būtų galima vėliau panaudoti kitur arba parduoti.“

UAB „Stoties turgus“ 2022-ųjų veiklos ataskaitoje pasakyta, kad 2020 m. pabaigoje bendrovei „neplanuotai ir netikėtai netekus pagrindinės turgavietės veiklos, nauja bendrovės vizija nesukurta. (…) strategijoje numatyti bendrovės strateginiai tikslai tapo nebeįgyvendinami. Nauja strategija nesukurta. Pernai gauta 21 564 eurai pajamų – sumažėjo 1660 Eur, nes gėlių kiosko nuomininkas netikėtai nutraukė nuomos sutartį. Sąnaudų padidėjimą daugiausiai lėmė padidėjusios teisinių paslaugų sąnaudos. Metams pasibaigus, grynasis nuostolis siekė 66 901 Eur.“

Bendrovė „Stoties turgus“, kurios įstatinis kapitalas – daugiau nei 2 mln. eurų, tebevaldo jai nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą. Vienas pastebėjimas: jei turgaus nekilnojamasis turtas būtų koks seno namo palėpėje šimto eurų negalintis kainuoti koridoriukas ar sandėliukas, tai apie jo įtraukimą į privatizuojamojo turto sąrašą bei turto vertę būtų informuojami kauniečių išrinkti miesto tarybos nariai. O savivaldybės bendrovės turto pardavimą lemia akcininkai, tiksliau – jų parinkta valdyba.

Kaip šių eilučių autorei paaiškino S. Tumonis, turgaus įmonė turi kioskų, namą, butų, apleistą milžinišką pastatą turgaus pašonėje. Kaip teisingai ir teisėtai dalinamas šis turtas tarp akcininkų, dar nežinia. Kol kas įmonės vadovui priekaištaujama, kad jis neorganizavo turto pardavimo. Beje, 2022-aisiais siektini finansiniai rodikliai bendrovei nebuvo nustatyti, tuo pačiu ir prognozės 2023-iesiems nenumatytos.

„Plėtra nevyko, o šių metų investicijos priklausys nuo bendrovės valdybos ir akcininkų priimtų sprendimų“, – patikino ataskaitą pasirašęs S. Tumonis.

Vietoj turgaus griuvėsių – vaikų darželis?

Daugiau nei prieš 20 metų Kauno miesto savivaldybė žadėjo į Šiaulių gatvę nuo stoties iškelti visą turgų, o jo senąją teritoriją M. K. Čiurlionio gatvėje panaudoti patogiam transporto mazgui įrengti. Maža, kas kada buvo žadėta… Po protestų pažadai pamiršti, o šiandien „plėtotojų“ planai – jau kiti.

Tik kažin, ar daug kauniečių, net ir nesidominčių NT vystymu mieste, tiki, kad prieš keliasdešimt metų savivaldybės garantuotų banko paskolų lėšomis finansuotas, Šiaulių gatvėje statytas, bet taip ir nebaigtas turgus dabar virs vaikų darželiu ar kokia kita gyventojams miesto centre labai reikalinga įstaiga? Galingas būtų vaikų darželis, jei tik kam pavyktų jį įrengti kone į fabriką savo dydžiu panašioje turgaus „halėje“, tačiau iš kur tiek vaikų atsirastų grupėms užpildyti?

Valdžia geriau žino, ką su miesto turtu reikia daryti, ką planuoti, ką žadėti. Tad 2021 m. spalio 19 d. Kauno miesto taryba priėmė sprendimą dėl žemės sklypo Šiaulių g. 30 poreikio visuomenei. Savivaldybės administracijos direktoriui buvo pavesta organizuoti teritorijos plano parengimą ir numatyti jame „statinių paėmimą visuomenės poreikiams“. Tačiau ne viskas vyksta taip, kaip valdžia nori, nes turgaus bendrovė turi ir kitų akcininkų, ne tik iš savivaldybės. Va, tie kiti pirmiausia paiso savo interesų, ir tai, kas daroma visuomenės vardu, nebūtinai verslui atrodo naudinga. Todėl Kauno apylinkės teisme vyksta teisminio ginčo nagrinėjimas.

O galėjo kinai Kaune naują turgų statyti, bet…

Įdomu tai, kad mūsų minimo turgaus, tiksliau, jo teritorijos atžvilgiu ir iki 2021-ųjų dėliotos įvairios strategijos. Apie tai galima rasti informacijos viešojoje erdvėje. Pasirodo, nebaigto statyti prekybos ir paslaugų komplekso Šiaulių g. 30, Kaune, pardavimas buvo numatytas savivaldybės bendrovės strategijoje (2018-2020 m.), ir apie jį buvo skleidžiama informacija tarp keturių NT vystytojų.

„Nebaigtas statyti prekybos ir paslaugų kompleksas buvo pristatytas UAB „Zers“, kuri po pristatymo pažadėjo įvertinti galimybes ir informuoti apie savo sprendimą. Taip pat kompanija UAB „Newsec“ parengė ir pristatė UAB „Stoties turgus“ administracijai bei valdybai prekybos ir paslaugų komplekso pardavimo projekto potencialą. (…)

Nebaigtas statyti prekybos ir paslaugų kompleksas buvo pristatytas didžiausiai kinų statybos kompanijai „Tianjin Construction Engineering Group“, kuri po pristatymo pažadėjo įvertinti galimybes ir informuoti apie savo sprendimą“, – išvardinta vienoje iš ankstesnių bendrovės „Stoties turgus“ ataskaitų. Tačiau ten pat konstatuota, jog parduoti komplekso nepavyko.

Bet ir be bendrovės aktyvaus „dalyvavimo“ prieš keletą metų buvo suformuotas apie 5537 kv. m žemės sklypas prie turgaus aikštės (M. K. Čiurlionio g. 25B), tik jis neperduotas UAB „Stoties turgus“. Todėl, negavusi turgaus rekonstrukcijai reikalingo žemės sklypo, bendrovė negalėjo, anot S. Tumonio, nei projektu, nei statybos leidimu pasirūpinti, ir „derybos su partneriais dėl bendrų pastangų, išvystant rajono infrastruktūrą, atidėtos vėlesniam laikotarpiui“.

Realybė didėjančio turgaus populiarumo nepatvirtina

UAB „Stoties turgus“ prieš keletą metų turėjo 9 socialiai apdraustus darbuotojus. Suprantama, dabar jų tiek nebereikia, kai iš prekiautojų pinigus už prekybos vietos nuomą turguje renka jau ne pats turgus, bet savivaldybės biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“. Kauno savivaldybė džiaugiasi „susigrąžinusi“ turgaus prie stoties teritoriją, kuri, tarp kitko, niekada nebuvo privati, o tik valstybinė.

…antradienio rytas. Turgaus erdvė nestokoja prekiautojų (pirkėjų – irgi) tik zonoje, kurią galima pavadinti žaliąja. Kiek daugiau pirkėjų stoviniuoja prie parduodamų sodinukų, kiek mažiau – prie skintų gėlių prekystalių. Drabužių, avalynės prekybos paviljonuose – štilis. Beje, daugelis ne taip seniai atnaujintų prekyviečių neveikia – metalinės ar brezentinės uždangos slepia nuo pirkėjų prekes. Ir tik ties vienu langeliu, matau, susibūrusi perkančiųjų grupė.

Čia prekiaujama lyg ir legalia (juk su savivaldybei apmokėtu leidimu ir ne iš po skverno) rusiška ar baltarusiška produkcija: vaistiniais tepalais, kremais, maisto papildais, tabletėmis. Kioskelis, akivaizdu, populiarus, nes kainos čia mažesnės nei vaistinėje. Pirkėjai nepuola pirkti kitokių prekių turguje. Neužimtų prekyviečių taip pat čia nemažai yra. Tai be jokių tyrimų galima konstatuoti apsilankius tiek šiame, tiek kituose turguose. Teisybės dėlei reikia paminėti, kad ir stambūs prekybos centrai šiandien neslepia nerimo dėl sumažėjusios prekybos tiek maisto, tiek kitokiomis prekėmis.

Atnaujintas stoties turgus 2022-ųjų gegužę

Pažymėtina, kad skelbimuose apie Kauno savivaldybės UAB „Stoties turgus“ valdybos nepriklausomų narių atranką buvo nurodyta, esą jų kadencija tęsis net iki 2027-ųjų. Atranka jau pasibaigusi. Kas tie penki „atrinktieji“, kurių kiekvienas privalo turėti ne mažesnę nei trejų metų vadovavimo patirtį, taip pat „lyderystės, komandinio darbo ir bendravimo, verslo strategijos kūrimo ir jos įgyvendinimo užtikrinimo patirtis“, viešai neskelbiama.

Turgaus bendrovės, kur šiuo metu yra vos vienas darbuotojas, valdybos sudėties akcininkai dar nepatvirtino, bet vienam iš narių būtina ir „patirtis valdant nekilnojamojo turto projektus, kurių vertė – didesnė nei 3 mln. eurų“, taip pat pravers strateginio planavimo žinios. Tai su investiciniais užmojais ir savivaldybės lėšomis, kryptingai vadovaujant atrinktiems „nepriklausomiems bei kompetentingiems“ valdytojams, stoties turgus gali ateityje netgi patapti kieno nors dukterine įmone? O kodėl gi ne?

Turgavietė, kurioje už kauniečių pinigus iškils ne vieną milijoną eurų kainuosiantis naujas prekybos ir paslaugų paviljonas, tikrai turės ir naują šeimininką – juk gera vieta tuščia nebūna. Ai, koks skirtumas, svarbu bus gražiai sutvarkyta dar viena komercinė vieta.

Tačiau kol kas bendrovės „Stoties turgus“, kurios 51 proc. priklauso Kauno miesto savivaldybei, vadovas S. Tumonis, beje, kone į visus „Kas vyksta Kaune“ žurnalistės klausimus atsakinėjęs patarimu „siūlau atsakymų paieškoti internete“, tęsia darbą. Jo funkcijos – „savivaldybės turto priežiūra“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA