Kauno stoties turguje iškils raudonų plytų paviljonas | Kas vyksta Kaune

Kauno stoties turguje iškils raudonų plytų paviljonas

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2023/04/09 17:37
/ UAB „G. Janulytės - Bernotienės studijos“ vizualizacija

Kauno stoties turguje Naujamiestyje siūloma statyti raudonų plytų paviljoną. Kaip BNS informavo savivaldybė, viešas projekto aptarimas vyks balandžio 20 dieną, vėliau iki rudens tikimasi turėti parengtą projektą, o lapkritį gauti statybos leidimą ir skelbti rangovo konkursą.

Sėkmingai susiklosčius aplinkybėmis, rangovą tikimasi išrinkti 2024-ųjų pavasarį, o teritorija turėtų būti baigta tvarkyti per metus.

Viešam svarstymui pristatomą projektą parengė architektės Gražinos Janulytės-Bernotienės studija. Jis sukurtas pagal šios studijos parengtą, konkursą laimėjusį projektą „Agora“.

„Projektas kuria ne atskirai gyvenantį Viešojo paviljono pastatą, bet unikalų daugiafunkcinį kompleksą, apjungiantį gyventojų, verslo atstovų, turistų bei miesto svečių interesus ir veiklas, nuo produktų ir jų gamybos patirčių mainų iki dalinimosi socialinėmis emocijomis, kultūriniais atradimais, – rašoma projekte. – Projektuojamas pastatas – tai ne tik Lietuvos ūkininkų ir amatininkų, gamintojų mainų produktų įsigijimo vieta – ugdoma unikali miesto kultūra, užtikrinama demokratiška aplinka.“

Pasak projekto autorių, stoties turgaus kaimynystė „įpareigoja jį keistis ir tinkamai reprezentuoti Kauną atvykstantiems“, nes, tikėtina, ateityje tik didės srautai žmonių, judančių tarp skirtingose turgaus pusėse išsidėsčiusių autobusų ir geležinkelio stočių.

„Projektuojamas pastatas taps traukos tašku ne tik miesto gyventojui, bet ir miesto svečiui, turistui, keliaujančiam iš vienos stoties į kitą“, – teigiama dokumente.

Autorių duomenimis, šiuo metu stoties turgus išsidėstęs per penkis sklypus, kuriuose yra apie 400 prekybos vietų. Teritorijos struktūra – paini, prekystaliai išdėlioti padrikai, ji neatitinka „šios dienos estetinių bei higienos reikalavimų“.

Projekte siūloma, kad kvartalo erdvę sudarytų trys elementai: paviljono halė, renginių aikštė, pereinanti į amfiteatrą, ir lauko prekybos erdvė bei pateikiami skirtingi scenarijai, kaip šios erdvės galėtų būti naudojamos skirtingu paros ir metų laikais.

Numatyta, jog vasaros vakarais, užsidarius parduotuvėms, turgaus teritorijoje galėtų atsidaryti restoranų erdvė, vykti kino peržiūros ar koncertai – šie numatomi ir dienos metu.

Žiemą atviroje erdvėje galėtų būti įrengiama čiuožykla, o paviljonai būti naudojami Kalėdų ar Užgavėnių šventinei prekybai ir renginiams.

Po paviljonu planuojama įrengti požeminę aikštelę 58-iems automobiliams. Dar 12 vietų aptarnaujančiam personalui bus įrengta lauke. Planuojama, kad dalį automobilių lankytojai paliks aikštelėse turgaus apylinkėse bei požemine aikštele autobusų stotyje.

Kaunas turgaus teritoriją susigrąžino 2020 metų lapkritį. Kadangi joje išduodami leidimai prekiauti viešose vietose, rinkliavą surenka ir teritoriją administruoja biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“. Lėšos už prekybą patenka tiesiai į miesto biudžetą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA