Iš Kauno atvaizdo LR pase pakvipo sovietine Lietuva | Kas vyksta Kaune

Iš Kauno atvaizdo LR pase pakvipo sovietine Lietuva viceministras: tai yra netoleruotina klaida

Lietuvos Respublikos pasas

Lietuvos Respublikos pasą praėjusią savaitę atsiėmusi ir jį pavarčiusi moteris smarkiai nustebo. Naujo tapatybės dokumento savininkei užkliuvo tikrovės neatitinkantys Kauno atvaizdai, ypač – Vienybės aikštėje matomos tarybinės stelos. Vidaus reikalų viceministro teigimu, tai yra klaida, kurią privalu ištaisyti.

„Gavau šiandien naują pasą. Biometrika, holografija, langeliai visokie permatomi, viską ten, XXI amžius vienžo, o Kauno foto dar su tarybiniais balvonais.

Jau 33 metai praėjo nuo nubalvonėjimo ir jau kiek laiko, kai jie nebestovi – išlikę tik naujuose(!) pasuose. VRM, jums gal naują Kauno Vienybės aikštę gražiai nufotkint nėr kam? Tai aš atvažiuosiu!“ – praėjusį antradienį socialiniame tinkle skelbė akyla naujo paso savininkė.

Įrašo komentatoriai pastebėjo, kad dabartinio vaizdo neatitinka ir pase naudojama Kauno pilies nuotrauka – bokštas žemesnis, be naujo stogo, trūksta ir jau palūžti bei remonto sulaukti spėjusio medinio tilto.

Dizainą būtina pataisyti

Kaip Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Strateginės komunikacijos skyriaus siųstame atsakyme pažymėjo viceministras Arnoldas Abramavičius, tai, kad Lietuvos Respublikos piliečio tapatybę patvirtinančiame dokumente šmėžuoja sovietiniai simboliai yra „netoleruotina klaida, kurią būtina ištaisyti“.

„Už LR paso grafinio dizaino, eskizo ir šio dokumento technologinius reikalavimus atsakinga Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnyba (VDTAT) prie Finansų ministerijos. Šiai tarnybai pašalinus minėtą problemą (pakeitus nuotrauką), Asmens dokumentų išrašymo centras prie VRM galės užsakyti naują pasų partiją.

Jei kalbame apie LR paso su nauja nuotrauka išdavimą, tai galėtų įvykti maždaug po 6 mėn., kai bus išnaudoti jau pagaminti ar baigiami gaminti 250 tūkst. pasų su dabartiniu dizainu“, – paaiškino A. Abramavičius, platesnio komentaro kreipęs į VDTAT.

Naudojamos 2007-ųjų nuotraukos

Minėtos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Leonas Stankevičius „Kas vyksta Kaune“ dėstė, kad atsižvelgiant į Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) rekomendacijas, kelionės dokumentai (pasai, asmens tapatybės kortelės ir kt.) turėtų būti atnaujinami kas 10 metų.

„Pastarąjį kartą Lietuvos Respublikos pasas atnaujintas 2018 m. Naudojamos 2007 m. darytos nuotraukos, kurios buvo vaizduojamos Lietuvos Respublikos pasuose, išduodamuose nuo 2008 m.“ – ne patį didžiausią nuotraukų „šviežumą“ atskleidė VDTAT direktoriaus pavaduotojas.

L. Stankevičius pridūrė, kad šiuo metu yra rengiamas naujo Lietuvos Respublikos paso grafinis projektas, tad artimiausiu metu bus atnaujinti ir pakeisti ir tam tikrų puslapių vaizdai.

Lietuvos Respublikos pasas
Vienybės aikštės nuotrauka pase – apie 16 metų senumo / R. Tenio nuotr.

Dėmesį telkė į Karo muziejų

Paklausus, kokiu principu vykdoma nuotraukų atranka paso puslapiams, L. Stankevičius sakė, kad atvaizdai peržiūrimi atnaujinant Lietuvos Respublikos pasus (vadinasi, maždaug kas 10 metų – „Kas vyksta Kaune“).

„Konkrečiu atveju reikėtų pabrėžti, kad 2017 m. pradėta Vienybės aikštės rekonstrukcija, kuri užbaigta tik po 3 metų, t. y. 2020 m., o Lietuvos Respublikos pasas atnaujintas 2018 m.

Kadangi tuo metu buvo vykdomi aikštės rekonstrukcijos darbai, tai naudotos ankstesnės nuotraukos. Vykstant Vienybės aikštės atnaujinimo darbams, nebuvo įmanoma nufotografuoti statybvietės, o norėta vaizduoti Vytauto Didžiojo karo muziejų ir jo sodelį, nesistengiant akcentuoti Vienybės aikštės ir joje esančių objektų“, – teigė L. Stankevičius.

Jis pridėjo, kad 2007 m. VDTAT kartu su Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija, Asmens dokumentų išrašymo centru, Lietuvos heraldikos komisija, Valstybine kultūros paveldo komisija bei Lietuvos Respublikos kultūros ministerija suderino koncepciją, kad visi Lietuvos Respublikos pasų puslapiai būtų skirtingi ir paso vidinių puslapių dizaino motyvai atspindėtų Lietuvos valstybės nacionalinę ir etninę informaciją.

„Pasirinktos tokios vietos ir objektai, kurie didžiajai daliai Lietuvos gyventojų būtų žinomi ir tuo pačiu svarbūs istoriškai ir kultūriškai“, – puslapių vizualinį turinį pakomentavo L. Stankevičius.

Lietuvos Respublikos pasas
Paso dizainas paskutinįkart atnaujintas 2018 m. – pora metų iki baigiant Vienybės aikštės rekonstrukciją / R. Tenio nuotr.

Asmens dokumentų išrašymo centras primena, kad LR pase yra 32 numeruoti puslapiai ir iš polikarbonato pagamintas asmens duomenų lapas, kuriame asmens duomenys, nuotrauka ir parašas išgraviruoti lazeriniu įrenginiu. LR pase įdiegtos šiuolaikinės technologijos, saugančios dokumentą nuo galimybės padirbti ar klastoti bei paspartinančios patikros procesą. Daugiau apie paso apsaugos priemones skaitykite čia.

„Darbas“, „Taika“ ir „Revoliucija“, atitinkamai sukurtos skulptorių Juozo Kėdainio, Roberto Antinio ir Kazio Švažo, Vienybės aikštėje buvo pastatytos apie 1970 m., kaip ir Lenino paminklas, iškeldintas prieš pat atgaunant nepriklausomybę ir dabar stūksantis Grūto parke.

2017-aisiais pradėjus kapitalinę Vienybės aikštės rekonstrukciją, steloms vieta joje nenumatyta. Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas „Kas vyksta Kaune“ 2021-ųjų vasarą nurodė, kad konkrečių planų dėl stelų pastatymo naujoje vietoje savivaldybė neturi, tačiau tuo metu nebuvo atmesta galimybė, radus tinkamą eksponavimui vietą, stelas grąžinti į miesto erdves.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA