Nemuno žiedą užliejo motociklų gausmas | Kas vyksta Kaune

Nemuno žiedą užliejo motociklų gausmas

Nuo pat ryto šeštadienį į Kačerginės „Nemuno žiedą“ rinkosi pradedantieji, pažengę ir motosportą norintys išbandyti vairuotojai. Ant plieninių žirgų suvažiavę dalyviai turėjo galimybę prisiminti po žiemos primirštus įgūdžius ir pasisemti naudingų patarimų iš patyrusių sportininkų.

Lietuvos motociklų sporto federacija (LMSF) surengė nemokamą socialinį renginį „Moto žiedo diena“, skirtą motociklų vairuotojams, kad šie galėtų saugiai pasiruošti naujam sezonui ant motociklo. Į renginį susirinko beveik 90 dalyvių ir būrys juos palaikančių stebėtojų.

„Mes stengiamės akcentuoti sąmoningą vairavimą, kad žmonės nepasiduotų pagundai greitai lėkti, o stengtųsi važiuoti prasmingai, galvodami apie tai ką daro, kodėl daro ir kokio rezultato siekia, o rezultatas yra saugus važiavimas“, – renginio tikslą įvardijo Lietuvos motociklų sporto federacijos plento žiedo komisijos pirmininkas Adomas Dautartas.

A. Dautartas / E. Šostakaitės nuotr.

Teoriją išbandė praktikoje

Renginio metu į žiedinę trasą važiavo trys motociklininkų grupės – A1, A2 kategorijos vairuotojo pažymėjimo turėtojai, antroji grupė dalyvavo „Saugus kelyje“ kursuose, o trečioji grupė buvo orientuota į motosportu besidominčius motociklininkus.

„Pirmoje grupėje buvo akcentuojama, kad jauni, užsidegę vairuotojai galvotų ne tik apie greitį, bet ir apie saugų važiavimą. Antroje grupėje stengėmės pasidalinti naudingais patarimais, kurie padės užtikrinti saugų važiavimą kelyje, dėka geresnių vairavimo įgūdžių, o trečioje grupėje fokusas buvo apie kelią į motosportą“, – apie renginį kalbėjo A. Dautartas.

Visų trijų grupių vairuotojai išklausė tris teorines paskaitas ir turėjo tris važiavimus (po 20 minučių) trasoje, kad galėtų išmėginti teorines žinias praktikoje. Anot pašnekovo, kiekvienas kursas turėjo panašių patarimų, idant išgirsta informacija galėtų būti pritaikyta ir bendro naudojimo keliuose.

Papildomai visi renginio dalyviai turėjo galimybę žinių pasisemti iš Šarūno Plado – „Nemuno žiedo“ ir Latvijos „Bikernieki“ žiedo (600cc klasėje) greičio rekordininko, kuris motociklininkams pravedė ekstremalaus stabdymo mokymus, pasakojo apie stabdžių, tinkamų padangų naudą bei dalino individualius patarimus kiekvienam dalyviui.

Uždara trasa – geriausia vieta klysti

Diena trasoje nesibaigė be įvykių, vienam vairuotojui nepasisekė ir posūkyje jis nugriuvo, tačiau rimtesnių traumų pavyko išvengti. A. Dautartas aiškino, jog tokių atvejų pasitaiko, bet patikino – trasoje griūti geriau nei kelyje.

„Uždara trasa yra geriausia vieta treniruotis, todėl, kad čia nėra kitų eismo dalyvių, pėsčiųjų, vežimų, sunkvežimių, trasa visada vienodos būklės. Čia galima klysti. Tą patį posūkį galima išbandyti kelis kartus, pasimokyti, pabandyti skirtingus būdus, pamatyti kas ir kaip veikia, o galiausiai tas žinias išsinešti į gatvę“, – apie uždarų trasų naudą pasakojo jis.

Motociklininkai Nemuno žiede / G. Paškauskienės nuotr.

Anot A. Dautarto, dažna klaida, kurią daro visi vairuotojai, tai manymas, kad savo įgūdžių lavinti nereikia. Dažnas vairuotojas, išlaikęs egzaminą ir gavęs vairuotojo pažymėjimą, išmoktų žinių neatnaujina ir tiki, jog važiuoti jis jau moka, tačiau pašnekovas patarė nepamiršti treniruotis, lavinti savo įgūdžių, išbandyti skirtingus kursus, kad važiuojant kelyje būtų galima jaustis saugiai ir užtikrintai.

„Lietuvos motociklų sporto federacija kiekvieną pavasarį stengiasi tokį renginį surengti ir pritraukti kuo daugiau vairuotojų, kurie galbūt negali sau leisti už pinigus tokių kursų praeiti, ar nedrįsta atvykti, nes galvoja, kad trasoje gali važiuoti tik sportininkai. Juk tie sportininkai kažkada irgi buvo mėgėjai“, – teigė jis.

Dalyviai tryško pozityvu

Renginyje dalyvavo beveik 90 dalyvių, o pakalbinti motociklininkai negailėjo gerų žodžių ir džiaugėsi įgytomis žiniomis bei galimybe važiuoti lenktynių trasoje. Ne vienerius metus motociklą vairuojantis Mantas džiaugėsi patirtimi ir rekomendavo renginį jauniems motociklininkams.

„Puikus renginys motociklų sezono pradžioje prisiminti per žiemą pamirštus motociklo vairavimo įgūdžius. Galima saugiau testuoti nuosavo motociklo ribas uždaroje Nemuno žiedo trasoje, ko kelyje daryti tikrai nerekomenduojama. Vairuojant motociklą bendro naudojimo kelyje, žinant savo motociklo „ribas“, ir ištikus kritinei situacijai, galima išvengti skaudžių situacijų.

Sužinojau labai daug naudingų patarimų, kuriuos galėjau išbandyti praktiniuose važiavimuose. Vairuoju motociklą ne vienerius metus, tačiau jaučiu labai stiprią renginio naudą sau, todėl labai rekomenduoju šį renginį ir motociklizmo pasaulio naujokams“, – apie renginį kalbėjo motociklininkas Mantas.

Renginyje netrūko nuo vyrų neatsiliekančių merginų, kurios ne tik klausė naudingų patarimų, atliko užduotis trasoje, bet ir išbandė savo motociklų galimybes.

„Pirmą kartą važiavau trasoje, tai užplūdo daug emocijų. Galėjau ir rankeną daugiau atsukti, ir nebijoti, jog iššoks koks automobilis ar žmogus. Labai padėjo pajausti motociklą, trasoje buvo lengviau išbandyti tiek savo, tiek motociklo galimybes, ką ne taip drąsu daryti kelyje.

Vedančiųjų patarimai tikrai pagelbėjo geriau suprasti, kaip elgtis kelyje, ypač posūkiuose. Šarūnas papasakojo apie ekstremalų stabdymą, pavyko ir išbandyti pačiai, nors buvo nedrąsu, tačiau dabar tikrai jausiuosi saugiau kelyje, jei netikėtai tektų staigiai stabdyti. Labai smagus renginys!“ – pasakojo kita renginio dalyvė.

LMSF taip pat rengia pasivažinėjimus Aukštadvario kartodrome trečiadieniais ir šeštadieniais, kai nevyksta varžybos. Daugiau informacijos apie renginius motociklininkams rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA