Darbai „Nemuno žiede“ prasidės jau šiemet: parašus padėjo keturios šalys | Kas vyksta Kaune

Darbai „Nemuno žiede“ prasidės jau šiemet: parašus padėjo keturios šalys

BNS 2023/04/11 14:18
R. Tenio nuotr.

Rengiamasi rekonstruoti Kauno rajone, Kačerginėje, esančią „Nemuno žiedo“ lenktynių trasą. Tai įsipareigojantį memorandumą antradienį pasirašė dvi ministerijos, Kauno rajono savivaldybė bei asociacija. Tikimasi, kad rekonstruota trasa bus svarbiu traukos centru tiek sportininkams, tiek saugaus eismo mokymams.

Dokumentą dėl trasos rekonstrukcijos pasirašė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, susisiekimo ministras Marius Skuodis, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas ir Lietuvos techninio sporto federacijų asociacijos vadovas Karolis Ramoška. Dokumentas galios penkerius metus.

„Neatleistina, kad taip ilgai šitas svarbus objektas, kuris gali būti tikrai puikiu traukos objektu tiek sportininkams, tiek visuomenei, turistams, yra tokios būklės, – pasirašymo metu kalbėjo J. Šiugždinienė. – Ir mums, aišku, labiausiai gaila, kad mūsų aukščiausio lygio sportininkai negali naudotis šia trasa taip, kaip galėtų, kadangi ji neatitinka šiuo metu jokių tarptautinių saugumo reikalavimų.“

Pasak jos, memorandumą pasirašiusios pusės sieks trasą „pakelti naujam gyvenimui“ ir surengti čia tarptautines varžybas. Anksčiau ministrė akcentavo, kad ši trasa yra labai svarbi automobilių ir motociklų sportui, tačiau šiuo metu sportininkai gali ja naudotis ribotai, nes ji tinka ne visoms varžyboms.

M. Skuodis savo ruožtu pabrėžė, jog techninio sporto bendruomenės nariai yra „vieni iš labiausiai prisidedančių prie saugaus eismo propagavimo Lietuvoje“.

„Tai yra tie žmonės, kurie žino, kaip vairuoti transporto priemones, tie žmonės, kurie nelaksto taip, kaip neturintys tos patirties ir nelabai žinantys, kaip automobilis gali būti valdomas, ir aš labai tikiuosi, kad (…) mes galėsime bendromis pastangomis paversti šį objektą kartu ir saugaus eismo propagavimo skatinimo centru Lietuvoje“, – kalbėjo ministras.

Pasak Lietuvos techninio sporto federacijų asociacijos vadovo, rekonstruojant trasą jau dabar padaryti darbai, kurių niekas „nedarė eilę metų“, o jo vadovaujama organizacija prisidės viskuo, kuo gali, kad žiedas atsigautų ir vėl klestėtų.

„Kalbant apie įvairius pareigūnų mokymus, visuomenės mokymą, įvairius kitus įveiklinimo būdus, tai tikrai tikime ir tikimės, kad šis žiedas atsigaus“, – sakė K. Ramoška.

Ministerija trasos rekonstrukcijai ir įveiklinimo projektui skirs 200 tūkst. eurų, Kauno rajono savivaldybė per 2023-2024 metus biudžete privažiavimo keliui prie „Nemuno žiedo“ numato skirti 1,2 mln. eurų.

Lenktynių trasos atnaujinimo darbai vyktų etapais, juos tikimasi pradėti rudenį. Šiemet numatytas dalinis trasos atnaujinimas.

Rekonstravus „Nemuno žiedą“, Kauno rajone atsirastų nacionalinio ir regioninio lygio trasa, kur būtų organizuojamos nacionalinės ir tarptautinės varžybos, technikos sporto šakų varžybos, ekstremalaus vairavimo mokymai, skatinamas vietos ir tarptautinis sporto turizmas.

2015 metais lenktynių trasą valdanti bendrovė dėl skolų valstybei paskelbė bankrotą. Po to trasai valdyti buvo įsteigta viešoji įstaiga „Nacionalinis žiedas“. Registrų centro duomenimis, „Nacionalinis žiedas“ šiuo metu likviduojamas dėl bankroto, todėl trasos valdytoju paskirta biudžetinė įstaiga Lietuvos sporto centras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA