Nuo žemės atsiplėšusi galingiausia žmonijos istorijoje raketa orbitos nepasiekė | Kas vyksta Kaune

Nuo žemės atsiplėšusi galingiausia žmonijos istorijoje raketa orbitos nepasiekė

Lrytas.lt / Adomas Rutkauskas 2023/04/20 17:52

„Sėkmė – galbūt, bet pasitenkinimas – tai jau tikrai“, – dar praėjusį penktadienį „Twitter“ rašė Elonas Muskas, iš JAV Federalinės aviacijos administracijos gavęs leidimą „Starship“ ir „Super Heavy“ paleidimui. Ketvirtadienį, 16.33 val. Lietuvos laiku į dangų šovusi raketa sprogo 29 km aukštyje, tačiau „SpaceX“ nosies dėl to nenukabina.

Kelias į šį bandomąjį skrydį tikrai nebuvo lengvas: „Super Heavy“ raketos ankstesniuose bandymuose septynis kartus virto ugnies kamuoliais ar žiro į druzgus (kai kada sprogdinimai vykyti tyčia). Ir dar pirmadienį E. Muskas laukiamą skrydį vertino atsargiai – pasak jo, nemaža sėkmė bus jau vien tai, kad raketa nuskris kiek toliau / aukščiau nuo aikštelės ir jos nesusprogdins.

„SpaceX Super Heavy“ – 33 variklius „Raptor“ turinti raketa nešėja, varoma skysto metano ir skysto vandenilio kuru. Kartu su „Starship“ erdvėlaiviu jos aukštis siekia 119 metrų (vien „Starship“ aukštis – apie 50 metrų).

Pasirodo, E. Musko būgštavimai turėjo pagrindą – pirmadienį skrydis neįvyko. Likus keliolikai minučių iki starto buvo pranešta, kad užšalo raketos nešėjos slėgio vožtuvas ir inžinieriai atliks techninę starto rutiną iki minus dešimtosios sekundės, tačiau pats skrydis vis dėlto neįvyks.

Iš pradžių pranešus apie skrydžio atidėjimą „bent 48 valandoms“, vėliau naujas bandymo laikas buvo patikslintas: balandžio 20 diena, ketvirtadienis, 16 val. 28 min. Lietuvos laiku. Ir štai, lemtingoji diena bei valanda. Raketa stiebiasi į vakarėjantį Teksaso dangų ir leidžia garų tumulus, laikas artėja prie nulio.

16 val. 16 min. – iki starto likę 12 minučių. Praėjusį kartą daugmaž šiuo metu jau buvo žinoma, kad skrydis neįvyks. Tačiau ketvirtadienį viskas kol kas sekasi puikiai.

16 val. 28 min. – atgalinis skaičiavimas iki starto keliskart atsukamas po kelias sekundes ir galiausiai sustabdomas. Startas „įšaldomas“ ties minus keturiasdešimtąja sekunde. Paaiškėja, kad pastebėtos problemos su slėgiu.

16 val. 33 min. – atgalinis skaičiavimas paleidžiamas iš naujo, nuo 30 sekundžių iki starto ribos.

16 val. 33 min – „SpaceX Super Heavy“ ir „Starship“ pakyla.

16 val. 35 min. – 100-oji skrydžio sekundė. Skrydis vyksta sėkmingai.

16 val. 37 min. – Raketa ima nekontroliuojamai suktis. Šiuo metu „Starship“ jau turėjo būti atsiskyręs nuo „Super Heavy“.

16 val. 37 min. 59 sek. – įvyksta sprogimas. Pirmajai raketos pakopai nepavykus atsiskirti nuo erdvėlaivio, inicijuotas raketos sunaikinimas.

Vis dėlto, „SpaceX“ šį skrydį vadina dideliu laimėjimu, nes raketai ir erdvėlaiviui pavyko sėkmingai pakilti iš starto aikštelės ir pasiekti 29 kilometrų aukštį. Būtent tokius lūkesčius praėjusį penktadienį „Twitter“ tinkle ir buvo išsakęs E. Muskas.

Apie tolesnius „Starship“ ir „Super Heavy“ bandymus kol kas nepranešama, bet, kaip teigia „SpaceX“, ši programa yra svarbi tuo, kad kažkada ateityje greičiausiai tokia raketa ir erdvėlaiviu ar jų pagrindu sukurta kosmine technika žmogus nusileis Marse. O klaidos ir nesėkmės yra tik kelias į didelį tikslą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA