Gegužę siūloma paskelbti su LR pilietybe susijusį privalomąjį referendumą | Kas vyksta Kaune

Gegužę siūloma paskelbti su LR pilietybe susijusį privalomąjį referendumą

ELTA / Jadvyga Bieliavska 2023/03/27 11:51
Asociatyvi / DELFI nuotr.

2024 m. gegužės 12 d. siūloma paskelbti privalomąjį referendumą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio, reglamentuojančio pilietybę, pakeitimo.

Pirmadienį tokį nutarimo projektą įregistravo Seimo narė Dalia Asanavičiūtė kartu su daugiau nei 60 įvairioms frakcijoms atstovaujančia parlamentarų grupe.

Projekto autoriai privalomajam referendumui siūlo Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto tekstą: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką“.

Įregistruotame nutarimo projekte siūloma pavesti Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai valstybės biudžeto lėšomis referendumo agitacijos laikotarpiu informuoti visuomenę apie spręsti referendumui teikiamo klausimo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui.

Seimui siūlymą paskelbti privalomąjį referendumą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo teikia Seimo valdybos 2022 m. birželio 8 d. sprendimu sudaryta darbo grupė referendumui dėl daugybinės pilietybės. Jos vadovė yra Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė.

Šiuo metu Lietuvos Konstitucijos 12 straipsnis numato, kad „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA