Nedaug kam žinomas gamtos kampelis vėl laukia lankytojų | Kas vyksta Kaune

Nedaug kam žinomas gamtos kampelis vėl laukia lankytojų

DELFI nuotr.

Jeigu paklausite, kur yra Vytauto kalnas – nesulauksite daug atsakymų, nors galbūt daugelis šalia jo yra buvę… Šis įspūdingas kalnas, dar vadinamas Birštono piliakalniu, yra Nemuno kilpų regioniniame parke, Birštono kurorte.

Kaip skelbia Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT), ne kiekvienas, apsilankęs Birštone, ryžtasi kopti į 40 metrų aukščio kalną, kad pasigrožėtų Nemuno vingiu ir nuostabiu atsiveriančiu kraštovaizdžiu. O tikrai verta! Tuo labiau, kad Vytauto kalnas neseniai sutvarkytas ir naujai pritaikytas lankymui.

VSTT vykdomo projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti II“ metu buvo atnaujinta Vytauto kalno infrastuktūra, įrengti patogūs laiptai, tilteliai, apžvalgos aikštelės.

Sutvirtintos ir užlygintos kalno įgriuvos, nuošliaužos ir šlaitai, padaryti sanitariniai kirtimai. Vėliau suremontuotas vakariniame piliakalnio pakraštyje esantis žvyro dangos takas, į piliakalnį vedantys laiptai, atnaujinta dalies kelių danga, renovuoti du tilteliai bei įrengtas vienas papildomas. Taip par įrengtos erdvės poilsiui, sutvarkytos apžvalgos ir edukacinės aikštelės, informaciniai stendai.

Papėdėje yra automobilių stovėjimo aikštelė, įrengti nauji dviračių stovai. Po rekonstrukcijos šis objektas buvo visapusiškai pritaikytas ir žmonių su negalia judėjimui.

Vytauto vardą kalnas yra gavęs todėl, kad senovėje čia stovėjusi pilis, iš kurios medžiodavo Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas. Pirmąkart pilis metraštininkų paminėta 1382 metais. Tačiau jos istorija siekia gerokai senesnius laikus.

Nemuno kilpų regioniniame parke pagal VSTT vykdomus projektus „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti I, II“ lankymui pritaikyta ir daugiau vertingų vietų: Birštono apžvalgos bokštas tikslu apžvelgti Nemuno kilpą, Punios piliakalnis su pažintiniu taku, šiuo metu atnaujinamas Škėvonių gūbrio pažintinis takas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA