Kauno mero atstovas sukritikavo ministro poziciją dėl tauro, bet pasakė ne viską | Kas vyksta Kaune

Kauno mero atstovas sukritikavo ministro poziciją dėl tauro, bet pasakė ne viską

BNS, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2023/02/25 22:18
Kauno m. sav. nuotr.

Kultūros ministrui Simonui Kairiui savaitgalį plieninėse tauro briaunose pasigedus empatijos ir įžvelgus rusiškas sąsajas, komentarą žiniasklaidai pateikė Kauno mero patarėjas.

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius naujienų agentūrai BNS nurodė, kad skulptūrą sukūręs menininkas Tadas Vosylius paraišką kūriniui teikė daugiau nei prieš metus. Rusijos žiniasklaida apie planus statyti panašią skulptūrą Krasnodare minėjo 2019 metais.

„Kas nori Kauną šiuo atveju kopijuoti ar atkartoti – čia jau jų reikalai, bet Kaunas tiesiog įgyvendino vieną iš akcentų, ir tokių akcentų yra dešimtys“, – pabrėžė T. Jarusevičius.

Jis taip pat priminė, kad prieš ateidamas į ministeriją pats S. Kairys dirbo V. Matijošaičio komandoje ir buvo „labai artimai susijęs“ su programa „Kauno akcentai“, skirta tokių projektų įgyvendinimui.

„Kultūros ministrui galiu tik mandagiai priminti, kad dar ne taip seniai dirbdamas Kauno miesto mero patarėju, jis pats labai artimai buvo susijęs su programa „Kauno akcentai“, kuri skirta įgyvendinti menininkų idėjas. Kaip tik viena tų idėjų ir yra būtent šis Kauno simbolis – Tauro skulptūra“, – BNS sakė Kauno mero patarėjas.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojams primena, kad nuo to laiko kai savivaldybėje dirbo S. Kairys, „Kauno akcentų“ programos paraiškas svarstanti komisija smarkiai pasikeitė.

Jeigu anksčiau dėl „Kauno akcentų“ spręsdavo bent iš pažiūros su valdininkais menkiau susiję meno ir akademinės bendruomenės nariai, humanitarinių mokslų specialistai, nuo 2021 m. rudens komisiją nuspręsta sudaryti iš savivaldybės administracijos darbuotojų ir mero bendražygių.

Iš esmės, specialios „Kauno akcentų“ komisijos neliko, o jos vietą užėmė plataus profilio V. Matijošaičio vadovaujama Komisija urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams spręsti.

Sujudimas dėl naujosios tauro skulptūros kilo socialinių tinklų vartotojams radus panašių, ta pačia technika atliktų rusų skulptorių kūrinių. S. Kairys kaunietiškąjį taurą pavadino „broliu dvyniu iš Krasnodaro“.

„Jei tai tiesa, ką matau socialiniuose tinkluose, tai yra pats didžiausias absurdas, koks tik begali būti. Gyvenimas tarsi kitoje realybėje, be jokio konteksto, be jokios empatijos“, – šeštadienį „Facebook“ paskyroje paskelbė S. Kairys, kiek vėliau padaręs įrašą neviešą.

Plieninis tauras visu ūgiu Muravos sankryžoje atsistojo penktadienį, prie skulptūros dar turi atsirasti tūrinis užrašas „Kaunas“. Apie 7 metrų aukščio skulptūros autorius – Tadas Vosylius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA