Atsako advokatė: ką reikia žinoti apie alimentus vaiko išlaikymui ir kasmetį jų didinimą? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ką reikia žinoti apie alimentus vaiko išlaikymui ir kasmetį jų didinimą?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytoja kreipėsi į redakciją norėdama išsiaiškinti dėl vienam iš vaiko tėvų teismo sprendimu priteistų periodinių išmokų vaiko išlaikymui indeksavimo ir išlaikymo dydžio.

„Su vyru bendroje santuokoje gyvenome aštuonerius metus, santuokos metu gimė dukra, kuriai šiuo metu yra septyneri metai. Nutrūkus santuokai, teismo sprendimu dukra liko gyventi kartu su manimi, o vyrui buvo priteista kas mėnesį vaiko išlaikymui mokėti 300 Eur sumą, indeksuojamą Vyriausybės nustatyta tvarka iki dukters pilnametystės. Dukters tėvas nuo 2018 metų tolygiai kas mėnesį perveda 300 Eur, tačiau išmokų neindeksuoja. Sparčiai augant prekių ir paslaugų kainoms, ši suma darosi vis mažiau pakankama dukters poreikiams. Ar galiu prašyti vaiko tėvo mokėti didesnį išlaikymą, kuomet taip sparčiai kyla infliacija?“ – plačiau klausimą advokatė pateikė skaitytoja.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė:

Skaitytojos atveju, teismo sprendimu vaiko tėvas įsipareigojo mokėti išlaikymą, indeksuojamą Vyriausybės nustatyta tvarka. Indeksavimas – tai periodinių išmokų, nustatytų fiksuotų dydžiu (pinigais), perskaičiavimas siekiant visiškai ar iš dalies kompensuoti dėl vartotojų kainų padidėjimo prarastas pajamas.

Periodinės vaiko išlaikymo išmokos indeksuojamos vadovaujantis LR CK 3.72 str. 11 d., 3.78 str. 6 d., 3.208 str. bei 6.288 str. 3 d. Indeksavimas vykdomas pagal Periodinėms išmokoms priteisto išlaikymo sumos ir atlyginamos žalos indeksavimo tvarkos aprašą, patvirtintą LR Vyriausybės 2008-07-09 nutarimu Nr. 684 „Dėl Periodinėmis išmokomis priteisto išlaikymo sumos ir atlyginamos žalos indeksavimo tvarkos aprašo patvirtinimo”.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Periodinės išmokos indeksuojamos kartą per metus einamųjų metų vasario mėnesį. Neindeksuojamos tos periodinės išmokos, kurios įsiteisėjusiu teismo sprendimu paskirtos arba pakeistos per paskutinius 6 mėnesius iki vasario 1 dienos. Po pirmojo periodinės išmokos indeksavimo vėliau indeksuojamos perskaičiuotos periodinės išmokos.

Indeksavimas taikomas, kai vartotojų kainų indeksas lygus 101 arba didesnis. Periodinė išmoka dauginama iš vartotojų kainų indekso ir dalijama iš 100, gautas dydis apvalinamas vieno euro tikslumu: 49 ir mažiau centų atmetama, o 50 ir daugiau centų apvalinama iki euro.

Vertinant skaitytojos situaciją, jei teismo sprendimas dėl periodinių išmokų mokėjimo vaiko išlaikymui įsiteisėjo daugiau nei prieš šešis mėnesius iki vasario 1 dienos, tuomet 2019 metų vasario 1 dieną 300 Eur išmoka yra indeksuojama pagal praėjusių metų vartotojų kainų indeksą, t.y. jei vartotojų kainų indeksas už 2018 metus buvo lygus 101,9, vaiko tėvas nuo 2019 metų vasario 1 dienos turėjo teikti 306 Eur/mėn. išlaikymą.

Atsižvelgiant į tai, kad po pirmojo periodinės išmokos indeksavimo vėliau indeksuojamos perskaičiuotos periodinės išmokos bei įvertinus kasmet didėjančias vartotojų kainų indekso tendencijas, nuo 2023 metų vasario 1 dienos vaiko tėvui priklausys mokėti virš 400 Eur/mėn. išlaikymą.

Reikėtų nepamiršti, kad vienam iš vaiko tėvų neindeksuojant priteistos mokėti išlaikymo sumos, kaupiasi išlaikymo įsiskolinimas ir susidaro skola, kuri bendroje sumoje gali siekti nemenkas pinigines sumas.

Jei vienas iš tėvų, kuriam įsiteisėjusiu teismo sprendimu priteista mokėti vaiko išlaikymą šių sumų neindeksuoja bei atsisako jas indeksuoti, kitas iš tėvų gali pareikšti jam rašytinį reikalavimą dėl periodinių išmokų vaiko išlaikymui indeksavimo, jų dydžio ir išlaikymo įsiskolinimo.

Jei vienas iš tėvų ir toliau piktybiškai atsisako vykdyti teismo sprendimą, mokėti didesnį išlaikymą bei sumokėti susidariusią išlaikymo skolą, asmuo turi teisę kreiptis į bylą nagrinėjusį pirmosios instancijos teismą ir prašyti, kad išduotų vykdomąjį raštą. Jį gavus kreiptis į antstolį dėl vykdymo proceso inicijavimo ir priverstinio skolos išieškojimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA