Apdovanojimą pasiūliusi kaunietė išgirsta: „Lietuvos karžygio“ statulėlė įteikta skęstančią merginą Kaune išgelbėjusiam kariui | Kas vyksta Kaune

Apdovanojimą pasiūliusi kaunietė išgirsta: „Lietuvos karžygio“ statulėlė įteikta skęstančią merginą Kaune išgelbėjusiam kariui

M. Patašiaus ir LK nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Minint Lietuvos kariuomenės dieną Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje (Klaipėda) 15-ąjį kartą surengta apdovanojimo „Lietuvos karžygys” ceremonija ir šventinis koncertas. Šiais metais Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys pagrindinį „Lietuvos karžygio” apdovanojimą už didvyrišką poelgį Kaune gelbstint skęstančiąją merginą įteikė Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariui Erikui.

Šių metų rugsėjo 17 dieną prie Aleksoto tilto specialiosios tarnybos skubėjo gelbėti Nemune pastebėtos merginos. Vis dėlto, kaip nupasakojo po įvykio su naujienų portalu „Kas vyksta Kaune“ susisiekusi įvykio liudininkė, didžiausių pagyrų nusipelnė kartu su ja laivu plaukęs vyrukas, žaibiškai nėręs į šaltus upės vandenis, bet likęs istorijos paraštėje.

Vėliau į naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi ir Lietuvos kariuomenė, nusprendusi apdovanoti didvyrį. Kaip penktadienį rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime žiniasklaidai, į Nemuną gelbėti merginos šoko karys Erikas, kuris su drauge Kaune plaukiojo turistiniu laiveliu Nemunu, ties Aleksoto tiltu. Grįžtant į prieplauką, laive plaukę žmonės pastebėjo į vandenį įkritusį žmogų – upėje skendo mergina ir šaukėsi pagalbos: ji bet kuriuo momentu galėjo panerti po vandeniu ir nebeiškilti. Mergina buvo šoko būsenos ir nusilpusiu balsu dar bandė šauktis pagalbos.

Erikas net negalvodamas nusimetė drabužius ir šoko į šaltą vandenį. Iki merginos kariui teko plaukti apie 50 metrų. Laivo kapitonai metė gelbėjimosi ratą, karys jį pagavęs užmovė ant skęstančiosios ir nuplukdė ją iki kranto, kur juos pasitiko gelbėjimo komanda. Karys dar kurį laiką pabuvo kartu, padėjo gelbėtojams, o atvykus medikams, merginą perdavė jų priežiūrai. Šiuo poelgiu Erikas parodė ne tik savo drąsą ir greitą reakciją, bet ir įrodė, kad gera valia, drąsa ir ryžtu galima atlikti didelius žygdarbius.

„Šiandien esame unikalioje vietoje – Karinėje jūrų pajėgų flotilėje, kur palydime ir sutinkame laivus, o kartu mūsų karius. Šįkart čia sutinkame ypatingas istorijas, kurios įkvepia ir parodo, kokie nepaprasti žmonės tarnauja Lietuvos kariuomenėje. Daug akcentų skiriame ginkluotei, taktikai, mokymui, įrangai, bet už viso šito – mūsų karys. Esu dėkingas tiems, kurie apdovanoti už išskirtinius žygdarbius, visiems Lietuvos kariams. Linkiu ryžto, užsispyrimo ir garbės tarnaujant Lietuvai”, – šventinėje ceremonijoje kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. V. Rupšys.

Apdovanojimų ceremonijoje sausumos pajėgų vadas brg. gen. Artūras Radvilas įteikė statulėlę ir seržantui Šarūnui Andriulaičiui, Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariui, kuris per pastaruosius porą metų net keletą kartų gelbėjo gyvybes eismo įvykiuose. Pernai ir šiemet kariui teko būti situacijose, kai reikėjo ryžtingų veiksmų eismo įvykiuose nukentėjusiems žmonėms išgelbėti: karys teikė būtinąją pagalbą sužeistiesiems ir talkino atvykusiems medikams. Srž. Š. Andriulaičio herojiški poelgiai – drąsos ir pilietiškumo pavyzdžiai mums visiems.

Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kpt. Giedrius Premeneckas už ryžtingus veiksmus apsaugant mergaitę įteikė apdovanojimą Karo policijos Kauno įgulos kariams Evaldui Kazlauskui ir Viliui Uldžiui. Šių karių dėka pasiklydusi ir į automagistralę patekusi mergaitė buvo išgelbėta ir bendradarbiaujant su Lietuvos policija pristatyta mamai. Karo policininkai ne tik drąsiai ir profesionaliai reagavo į situaciją, bet ir liko žmogiški ir atsakingi, parodydami jautrumą ir empatiją nelaimėje atsidūrusiai mergaitei.

Neatsiejama šios Lietuvos kariuomenės šventės dalis – už išskirtinius pasiekimus apdovanoti jaunesnįjį Lietuvos kariuomenės karininką. Šiais metais Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos generolo Jono Žemaičio medalis už reikšmingą indėlį į padalinio veiklą įteiktas Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnaujančiam kapitonui Mindaugui Jasaičiui.

Šįmet apdovanojimo ceremonija ir šventinis koncertas, vykęs netradicinėje vietoje krantinėje, prie kurio buvo prišvartuotas štabo ir aprūpinimo laivą N42 „Jotvingis”, išsiskyrė ir tuo, kad buvo nemaža dėmesio buvo skirta ir Ukrainos temai – padėkota nesustojančiai remti ir aukoti Lietuvos visuomenei. Kaip ir kasmet pagrindinį nominantą išrinko kariuomenės ir visuomenės atstovų komisija.

„Lietuvos karžygio” apdovanojimai teikiami kariams už nesavanaudiškus, kilnius, dažnai rizikingus karių ir civilių asmenų poelgius. Lietuvos kariuomenės kasmet organizuojamais apdovanojimais „Lietuvos karžygys” stengiamasi ne tik viešinti sektinus karių ir civilių asmeninio gyvenimo poelgius, bet ir stiprinti kariuomenės ir visuomenės ryšius bei prisidėti prie pilietinės visuomenės kūrimo. Ceremonijose įteikiama pagrindinė „Lietuvos karžygio” statulėlė yra a. a. skulptoriaus Romo Kvinto kūrinys – iš bronzos nulietas 30 cm XIV amžiaus Lietuvos kario atvaizdas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA