Aukštesnės instancijos teismas iš esmės nagrinės Kauno savivaldybės pralaimėtą bylą dėl „svetimų” darželinukų apmokestinimo – Kas vyksta Kaune

Aukštesnės instancijos teismas iš esmės nagrinės Kauno savivaldybės pralaimėtą bylą dėl „svetimų” darželinukų apmokestinimo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį nutarė suformuoti teisėjų kolegiją ir iš esmės išnagrinėti piliečiams jautrų klausimą dėl Kauno miesto tarybos sprendimo nuo 2020-ųjų sausio už vaikų ugdymą darželiuose taikyti didesnius (net 16 kartų) mokesčius ne Kauno mieste gyvenamąją vietą deklaravusių šeimų atžaloms.

Portalas „Kas vyksta Kaune” paskelbė, jog 2021-ųjų liepos pradžioje Regionų apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija patenkino Vyriausybės atstovų įstaigos Vyriausybės atstovo Kauno ir Marijampolės apskrityse Andriaus Cechanavičiaus pareiškimą atsakovei – Kauno miesto savivaldybės tarybai – dėl jos 2019 m. spalio 15 d. sprendimo „Dėl atlyginimo už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymo dydžio nustatymo ir mokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo” tam tikrų šio aprašo punktų atitikimo Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymui.

Bet Kauno miesto savivaldybė neskubėjo pripažinti, kad buvo neteisi, imdama už kiekvieną vaiko (iš kitos savivaldybės) praleistą Kauno darželyje dieną daugiau nei 9 eurus siekiantį ugdymo mokestį), ir taryba savo sprendimo neatšaukė.

Kauno savivaldybėje nuspręsta jį apskųsti, tad šimtų vaikų tėvai ir toliau laukia, kol daugybę darbo turinčiuose teismuose paaiškės galutinis verdiktas. Laukia, tikėdamiesi dar vieno teismo sprendimo, kuris galop įtikins Kauno savivaldybę, kad nedera eikvoti miesto biudžeto lėšų keletą metų trunkančiam bylinėjimuisi dėl „tvarkos”, kuri sudaro skirtingas galimybes lankyti ikimokyklines ugdymo įstaigas vienos ir tos pačios Lietuvos valstybės vaikams.

Nes dar pernai teisme buvo patvirtinta, jog kai kurie Kauno miesto savivaldybės Atlyginimo už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymą dydžio nustatymo ir mokėjimo tvarkos aprašo punktai (ar papunkčiai) „yra neteisėti ir nepagrįsti bei prieštarauja tam tikriems Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymo bei Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo straipsnių punktams” (ši citata – iš 2021-ųjų liepą paskelbto ir vėliau savivaldybės apskųsto Regionų apygardos administracinio teismo teisėjų kolegijos sprendimo).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA