Kauno tarybos verdiktas: ne Kauno gyventojų vaikams darželiai kainuos 16 kartų brangiau | Kas vyksta Kaune

Kauno tarybos verdiktas: ne Kauno gyventojų vaikams darželiai kainuos 16 kartų brangiau

BNS 2019/10/15 11:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės taryba antradienį nusprendė 16-ka kartų pabranginti mokestį už vaikų darželius mieste neregistruotų tėvų vaikams.

Iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį keliamas iki 9,2 euro. Miestiečių vaikams šis mokestis bus kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokės tik 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, reikės mokėti visą kainą.

„Paimta vidutinė reikšmė ir padalinta iš dienų skaičiaus, kiek lanko vaikas. Tai gauta 9 eurai 20 euro centų. Tai yra savikaina, kurią gyventojai mokėtų priėmus šį sprendimą už ugdymo sąlygų tenkinimą ikimokyklinėse ugdymo įstaigose“, – sakė laikinoji Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Jeigu tik vienas iš tėvų registruotas mieste, savivaldybė pagal numatytą tvarką kompensuos apie pusę sumos, todėl mokėti reikės 4,89 euro už dieną.

Šis sprendimas sulaikė svarstymų, ar nėra diskriminacinis bei abejonių, ar tokio mokesčio įvedimas nepadarys miesto mažiau patrauklaus darbuotojams iš kitų miestų.

„Ar nemanote, kad pabloginus sąlygas Kauno mieste, jeigu jas lygintume su Vilniaus ir Klaipėdos miestu, Kauną kaip darbo vietą rinksis mažiau gyventojų? Kaune gyventojų mažėja, darbuotojų tam tikrose srityse trūksta“, – kalbėjo opozicinių konservatorių atstovė taryboje Jurgita Šiugždinienė.

Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje ragino administraciją neskubėti klausimo priimti ir įsitikinti, ar jis negali būti laikomas diskriminaciniu.

„Siūlyčiau šį jūsų sprendimo projektą atidėti ir pabandyti panagrinėti, (…) ar tai nebus diskriminacinė situacija“, – sakė Vyriausybės atstovas Julius Arlauskas.

Tačiau savivaldybės atstovai pabrėžia, jog mokestis yra vienodas visiems, skirsis tik taikomos lengvatos, todėl sprendimas negali būti laikomas diskriminaciniu.

„Norėčiau akcentuoti, kad atlyginimo mokestis yra vienodas visiems vaikams, kurie lanko Kauno ikimokyklines ugdymo įstaigas, tačiau numatomos skirtingos lengvatos“, – sakė O. Gucevičienė.

Savivaldybė teigia, kad šis sprendimas inicijuojamas, nes apie tūkstantis vaikų, lankančių miesto vaikų darželius, nėra čia deklaruoti, be to, per 800 iš jų nė vienas iš tėvų taip pat yra nedeklaruotas mieste.

Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigas iš viso lanko daugiau kaip 14,5 tūkst. vaikų.

Pasak savivaldybės, šiemet per 500 vaikų nepateko į darželius, dar daugiau kaip 2 tūkst. vaikų nepateko į tuos darželius, kuriuos pageidavo lankyti. Teigiama, kad įvedamas mokestis pagerins ikimokyklinio ugdymo įstaigų prieinamumą.

Tuo metu Kauno rajono bendruomenių atstovai teigia, kad šiuo siūlymu siekiama paveikti gyventojus dėl miesto inicijuoto dalies Kauno rajono teritorijų prisijungimo.

Siūlymo kritikų teigimu, miesto darželius lankančių kitų rajonų gyventojų skaičius nėra didelis, be to, finansavimo problemą galima spręsti ir kitais būdais savivaldybėms bendradarbiaujant.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA