STT agentai dėl rekordinio kyšio apklausė Kauno merą V. Matijošaitį | Kas vyksta Kaune

STT agentai dėl rekordinio kyšio apklausė Kauno merą V. Matijošaitį

delfi.lt / Vytenis Miškinis 2022/10/20 13:17
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Buvusio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Vilniaus Šiliausko papirkimo bylą tiriantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dėl šios istorijos apklausė Kauno merą Visvaldą Matijošaitį bei dar 2 valstybės tarnautojus.

Delfi žiniomis, tyrime dėl 140 tūkst. eurų kyšio kaip liudytojai apklausti pats Kauno meras V. Matijošaitis, miesto Statybos valdymo skyriaus vadovas Vigimantas Abramavičius, Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius bei administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Kauno meras paštu perdavė komentarą, kad su kitais kolegomis lankėsi STT.

„Susitikimo tikslas – prisidėti prie rezultatyvaus tyrimo atsakant į klausimus. Per šiuos metus ne kartą viešai ir garsiai sakiau, kad savivaldybė bendradarbiaus su pareigūnais. Nuo pat kovo mėnesio teikėme visus jų prašytus dokumentus bei informaciją. Darome tą ir toliau“, – sako Kauno meras V. Matijošaitis.

Beje, susisiekus su N. Valatkevičiumi, jis patvirtino kalbėjęs su STT, bet akcentavo, kad nesutinka būti minimas šioje publikacijoje ir nėra viešas asmuo.

STT atstovė Renata Keblienė patvirtino, kad visi 4 Delfi įvardinti asmenys buvo apklausti kaip liudytojai.

Įtarimai dėl 140 tūkst. kyšio V. Šiliauskui pateikti dar šių metų kovo mėnesį. Papirkimu įtariamas „Autokautos“ generalinis direktorius ir šios bendrovės akcininkas Juozas Kriaučiūnas.

Anot prokurorų, tai didžiausias iki šiol rastas kyšis Lietuvoje.

Vieno artimiausių Kauno mero aplinkos žmonių – V. Šiliausko – namuose STT pareigūnai aptiko solidžią grynųjų sumą, apie 200 tūkst. eurų. Pinigus valdininkas buvo sukišęs į vokus bei stiklainius ir išslapstęs visame name. J. Kriaučiūno namuose kratos metu rasta beveik 400 tūkst. eurų grynųjų.

Pasak teisėsaugos, kyšis galimai duotas už palankius sprendimus sudarant ir vykdant statybų, rangos darbų sutartis. Anot prokurorų, tai didžiausias iki šiol rastas kyšis Lietuvoje.

V. Šiliauskas 2 mėnesius praleido suimtas, vėliau jam skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – intensyvi priežiūra ir 10 tūkst. eurų piniginis užstatas.

Teisėsaugai pradėjus tyrimą, Kauno miesto savivaldybės taryba V. Šiliauską atleido iš pareigų.

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos, buvo areštuota apie 170 V. Šiliauskui priklausančių nekilnojamojo turto objektų, kurių rinkos vertė, anot tarnybos, yra „septynženklė“, taip pat areštuota 15 kitam įtariamajam, „Autokaustos“ vadovui J. Kriaučiūnui priklausančių nekilnojamojo turto objektų.

Anksčiau Delfi atskleidė, kad „Autokausta“ ne tik laimėjo daugybę konkursų už milijonines sumas. Ji jau anksčiau buvo pelniusi išskirtinį palankumą, apie mažiausiai 10-11 metų nemokėdama jokio nuomos mokesčio naudojosi 2 ha ploto valstybinės žemės sklypu, kurį nuomojasi savivaldybės valdoma bendrovė „Kauno vandenys“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA