Už parduotą nekilnojamąjį turtą Kauno savivaldybė ir šiemet tikisi surinkti 5 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Už parduotą nekilnojamąjį turtą Kauno savivaldybė ir šiemet tikisi surinkti 5 mln. eurų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienį vykusiame Kauno miesto tarybos posėdyje bendru politikų sutarimu buvo priimti sprendimai dėl 14-os įvairiose miesto vietose esančių savivaldybei priklausančių butų pardavimo. Panašiai tiek analogiškų sprendimų priimama ko ne per kiekvieną tarybos posėdį.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune” po posėdžio paaiškino miesto savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas, tai nėra socialiniai butai, jų pirkti negalima. Dabar parduodami butai, kurių nuomininkai nenupirko jų tuomet, kai būstų privatizavimui buvo galima panaudoti atsikūrusios Lietuvos valstybės piliečiams išdalintus investicinius čekius. Praleidus šį momentą, o čekius panaudojus gal kitoms investicijoms, reikia nuomotis neprivatizuotus butus iš savivaldybės.

„Šiais laikais butų nuoma irgi nepigi. Už vieną kvadratinį metrą nuomojamo savivaldybei priklausančio būsto ploto kas mėnesį tenka mokėti po 3-4 eurus. Nuomos dydis priklauso nuo namo statybos, komunikacijų būklės. Viena šeima gal gyvena gražiai, tausodama būstą, kita – nelabai gražiai, tad dėl to nukenčia butų kokybė.

Nusprendus butą privatizuoti, dabar nuomininkams tenka pakloti už jį nemažus pinigus. Pavyzdžiui, Baltų prospekte parduodamas savivaldybės 61 kv. m ploto butas įvertintas 77 tūkstančiais eurų”, – sakė D. Valiukas.

Kaip bebūtų, paskaičiavęs visus kaštus, vargu ar kas paneigs, kad nebuvo padaryta klaida, savo laiku buto neįsigijus už investicinius čekius. Laikydamasi įstatymų bei kitų teisės aktų, savivaldybė nekilnojamąjį turtą parduoda aukcionuose, tačiau būstų nuomininkai gali pasinaudoti pirmumo teise, juos pirkdami.

Pažymėtina, jog iš viso per praėjusius metus Kauno miesto savivaldybė viešuose aukcionuose pardavė jai nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto beveik už 5 milijonus eurų. Tokią pačią ar netgi didesnę lėšų sumą iš NT pardavimo tikimasi surinkti ir šiemet.

„Parduodant savivaldybės nuosavybę – nekilnojamąjį turtą, jo vertinimo išlaidos išlaidos įskaitomos į pardavimo kainą. Į pardavimo sąrašą įtraukiamas Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise valdomas nekilnojamasis turtas, pripažintas nereikalingu ar netinkamu (negalimu) naudoti dėl fizinio nusidėvėjimo. Arba – išbrauktas iš savivaldybės socialinio būsto fondo (kaip savivaldybės būsto fondo dalies) sąrašo bei išbrauktas iš gyvenamųjų patalpų apskaitos.

Įtraukiamas ir nenaudojamas savivaldybės funkcijoms ar veiklai vykdyti NT, iš kurio gyventojai yra iškeldinti, bei kurį nenumatoma pritaikyti savivaldybės savarankiškosioms funkcijoms vykdyti. Bet į sąrašą nėra įtrauktas nekilnojamasis turtas, dėl kurio pateikti Lietuvos Respublikos piliečių prašymai atkurti nuosavybės teises į išlikusį nekilnojamąjį turtą, bei – religinių bendrijų prašymai dėl teisės į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo ir turto grąžinimo (bet nepriimti atitinkami sprendimai).

Taip pat – tas turtas, dėl kurio priimti turto arešto aktai arba turtui įstatymų nustatyta tvarka pritaikytos kitos laikinosios apsaugos priemonės (kol jos taikomos). Neįtraukiamas į sąrašą ir turtas, kurio atžvilgiu teisės aktų nustatyta tvarka priimti sprendimai turtą nurašyti ir likviduoti”, – paaiškino D. Valiukas.

Kauno savivaldybės politikams šią savaitę pritarus, keliolika Rasytės, Baltijos, Drobės, P. Višinskio, Vaidoto gatvėse, Taikos, Baltų, A. Juozapavičiaus, Savanorių prospektuose ar Radvilėnų plente esančių savivaldybės būstų nuomininkai jau galės juos įsigyti ir tapti teisėtais jų savininkais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA