Centralizuoto šildymo kaina Kaune kyla į aukštumas | Kas vyksta Kaune

Centralizuoto šildymo kaina Kaune kyla į aukštumas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš dvylika metų brangiai mokėję už centralizuotą šildymą Kauno gyventojai, deja, viršys 2010-ųjų antirekordą.

Nuo spalio 1-os dienos, pagal viešai skelbiamą AB „Kauno energija” valdybos 2022 metų rugsėjo 23 dienos sprendimą, nuo spalio 1 dienos įsigalioja tokia nustatyta galutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina, – 9,50 ct/kWh (be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), už suvartotą šilumos kiekį).

Pažymėtina, jog baigiantis ankstesniam šildymo sezonui, ši kaina buvo gerokai mažesnė (šių metų balandžio mėnesį ji siekė 5,96 ct/kWh, be PVM).

Kadangi naujas įmonės valdybos sprendimas priimtas dar iki Seimo, pasisakiusio apie nulinio PVM centralizuotam šildymui tarifo įteisinimą, sprendimo, „Kauno energija” skelbia ir spalį centralizuotai tiekiamos gyventojams šilumos kainos su 9 proc. PVM dydį, – 10,36 ct/kWh. Kitiems vartotojams taikomas PVM siekia 21 procentą.

Portalas „Kas vyksta Kaune” primena, jog Seimas šį antradienį pritarė siūlymui, kad 0 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas centralizuotam šildymui būtų taikomas du šildymo sezonus, – nuo 2022 spalio 1 d. iki 2023 m. balandžio 30 d. ir nuo 2023 m. spalio 1 iki 2024 m. balandžio 30 d. Už pakeitimus balsavo 126 Seimo nariai, prieš balsavusiųjų nebuvo, susilaikė trys parlamentarai.

Kauno miesto savivaldybei pavaldi bendrovė „Kauno energija” nemažai klientų turi ir Kauno rajone bei Jurbarko mieste. Todėl visiems vartotojams patvirtintos ir įmonės tiekiamo karšto vandens kainos. Jų augimas nėra toks ženklus kaip šilumos kainų.

Kauno miesto, Kauno rajono (Garliavos, Akademijos bei Domeikavos) gyventojai už 1 kubinio metro karšto vandens pateikimą mokės 4,60 Eur,, o su PVM – 5,01 Eur., Kauno rajono (Ežerėlio, Raudondvario, Neveronių ir Girionių) – 6,16 Eur. už 1 kub. m, su PVM – 6,71 Eur., o Jurbarko vartotojai – 6,28 (su PVM – 6,85 Eur,) už 1 kub. m karšto vandens.

Galima dar pridurti, jog viešai neatviraujama, kiek nuo praėjusio šildymo sezono Kauno miesto savivaldybės įmonė, kuri pati kurą bei kitus šilumos gamybai reikalingas priemones perka, sumokėdama ir PVM, tebeturi skolininkų. „Kauno energija” neskelbia, ir kokio dydžio yra likusi vartotojų dar neišmokėta skola. Juolab specialistai nesidalina su vartotojais prognozėmis: kils ar mažės artėjančiais mėnesiais šilumos kainos, tuo pačiu bus galima spėti, ar ženklai padaugės skolininkų prasidėjus šiam šildymo sezonui.

Apie jo oficialią pradžią (ji nustatoma Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu) kol kas žinių nėra. Tačiau vartotojams paliekama galimybė patiems apsispręsti, ar kalenti dantimis šaltais rudens rytais bei vakarais, ar jungtis centralizuotą šildymą ir taupyti pinigus, kad galėtų susimokėti už elementarų malonumą gyventi šilčiau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA