Išsiaiškino populiariausią laiptinės durų spynos kombinaciją Kaune | Kas vyksta Kaune

Išsiaiškino populiariausią laiptinės durų spynos kombinaciją Kaune specialus eksperimentas

Kauno daugiabučių laiptinių durų kodai – apsaugos priemonė ar tik imitacija? „Kas vyksta Kaune“ atliktas tyrimas parodė, kad senos gamybos kodinės spynos nėra tokios efektyvios kaip buvo kadais. Dalis durų kodų buvo užrašyti šalia laiptinės įėjimo, o kitus lengva atspėti dėl mygtukų nusidėvėjimo arba pernelyg paprastos skaičių kombinacijos.

Pasivaikščiojus po Kauno daugiabučių rajonus bandyta patekti į 37 skirtingas laiptines. Tai padaryti nebuvo sudėtinga, nes dauguma kodų nebuvo sunkūs arba buvo užrašyti ant šalimais esančių sienų. Patikrinimų metu bandytos populiarios kombinacijos arba geriau apžiūrėjus kodų spyną spausti labiausiai nusidėvėję skaičiai, kurie neretai suveikdavo.

Eigulių ir Dainavos mikrorajonuose buvo patikrinta 11 skirtingų laiptinių, iš kurių 2 buvo atidarytos panaudojant tą pačią kodo kombinaciją, dar 2 laiptinės pabandytos atrakinti pasitelkus populiariausią kombinaciją 38. Šiuo būdu pavyko atrakinti duris ir vienas bandymas nepasitvirtino, tačiau pabandžius suspausti kombinaciją 560 durys atsirakino.

Kiti 3 bandymai taip pat buvo sėkmingi, kadangi populiaru užrašyti durų kodą virš durų, o tai tikrai neprideda daugiau saugumo. 380, 680 ir 65 – kombinacijos, kurių dėka pavyko atrakinti duris.

Šilainiuose atspėti kodinių durų skaičių buvo lengviausia. 5-iose laiptinėse užteko nuspausti tik vieną skaitmenį, pavyzdžiui, 1, 3 ar 5, o tai reiškia, jog įeiti gali praktiškai bet kas.

Žaliakalnyje ir Kalniečiuose dominavo kombinacijos su skaičiumi 3: 34, 23 ir 356. Net ir nežinant durų kodo, trijų skaičių kombinaciją atspėti užteko vos kelių akimirkų, o šiuose rajonuose iš 21 bandymo pavyko įeiti net į 13 laiptinių.

Atliktas tyrimas rodo, jog laiptinės nėra tinkamai apsaugotos, dėl ko gali daugėti įvairių vagysčių. Iš atliktų bandymų atrakinti duris nebuvo sudėtinga, spynos labiau priminė kliūtį, kurios įveikimo nuorodos yra padėtos šalia, todėl daugiabučių laiptinės yra saugios tik iš dalies, bet realybėje tokia apsauga vagišių neatbaidys.

Nors Kaunas modernėja ir daugėja butų su kodaspynėmis ar telefonspynėmis, tačiau senos daugiabučių laiptinių spynos yra opi problema. Dažnas net nesusimąsto, kokią žalą gali patirti į laiptinę įėjus vagiui ar kitam nepageidaujamam asmeniui. Gyventojai dažnai laiptinėse palieka įvairius daiktus – dviračius, vaikų vežimėlius, paspirtukus ar kitus rakandus, į kuriuos vagys gali nusitaikyti lengvai patekę į laiptinę.

Tam, kad kauniečiai gyventų saugiai ir ramiai, vertėtų apmąstyti apie sudėtingesnę skaičių kombinaciją arba rinktis naujesnes priemones – kodaspynes ar telefonspynes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA