Kauno „Akropolį“ nušvietė 1 km ilgio „Kaunas 2022“ meninė instaliacija: kūrinys stebina optinėmis iliuzijomis | Kas vyksta Kaune

Kauno „Akropolį“ nušvietė 1 km ilgio „Kaunas 2022“ meninė instaliacija: kūrinys stebina optinėmis iliuzijomis

Organizatorių nuotr.

Minimalistinė šviesos instaliacija, vaizduojanti „Kaunas 2022“ logotipo fragmentus ir kurianti optines iliuzijas, kurios atrodo skirtingai iš įvairų matymo kampų. Toks projektas, apjuosęs visą Kauno „Akropolio“ automobilių stovėjimo aikštelę, pažymėjo naujos Europos kultūros sostinės renginių startą ir ilgametę „Kaunas 2022“ ir Kauno „Akropolio“ partnerystę.

„Kaunas 2022“ rėmimų kuratorės Irutės Tumaitės teigimu, šis modernus meno kūrinys atspindi Europos kultūros sostinės koncepciją. Anot jos, buvo siekta sukurti šviesos instaliaciją, kuri būtų ne tik gerai matoma, bet ir atitiktų viziją skleisti meną netikėtose miesto vietose. Todėl kūriniui pasirinkta prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelė – didžiulis, dažnai matomas objektas.

Tačiau, pastebi I. Tumaitė, ši skirtingų šviesos menininkų sukurta minimalistinė instaliacija išskirtinė ne tik dėl to. Jai pagaminti panaudota virš 1 kilometro LED šviesos juostos, o kartu projektas sukurtas taip, kad žvelgiant iš įvairių žiūrėjimo kampų, būtų matomas skirtingas vaizdas.

„Šviesos instaliacijoje vaizduojamas „Kaunas 2022“ logotipas atrodo skirtingai dėl besikeičiančio matymo kampo. Todėl, pavyzdžiui, į jį žiūrint iš Nemuno salos, nuo „Žalgirio arenos, galima pamatyti visą vaizdą. Šioje vietoje matomas pilnas logotipas, kuris atsispindi ir vandenyje. Tuo metu važiuojant Karaliaus Mindaugo prospektu, atsiveria tik vienas trikampis. Taigi, stebėtojams judant, keičiasi instaliacijos proporcijos suvokimas“, – pasakoja I. Tumaitė.

Savo ruožtu Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė pabrėžia, kad kūrinys įprasmina jau ne vienerius metus besitęsiantį bendradarbiavimą su „Kaunas 2022“ komanda, kurio tikslas – kurti jaukesnį, patrauklesnį, atviresnį miestą gyventojams bei svečiams ir išnaudoti viešąsias prekybos centro erdves.

„Džiaugėmės galėdami prisidėti prie Kauno kultūros puoselėjimo, suteikti jai daugiau naujų spalvų, garsų, gyvybės. Su didžiuliu nekantrumu laukėme, kuomet miestas oficialiai taps Europos kultūros sostine. Neabejojame, kad jau startavę renginiai leis iš naujo atrasti Kauną ir jo erdves. Vertiname mūsų ilgametę partnerystę su „Kaunas 2022“ komanda, kurią tęsime ir šiemet, visuomenei pristatydami dar ne vieną vertingą projektą“, – kalba B. Kuodytė.

Tai patvirtina ne tik Kauno „Akropolio“ fasadą nušvietusi meninė instaliaciją. Įžiebiant ją per Europos kultūros sostinės atidarymo renginį sausio 22-ąją prekybos centre įvyko ir Vytauto Didžiojo universiteto kamerinio orkestro bei cirko artistų iš Lietuvos ir Estijos pasirodymai. Pastarieji tapo viena iš šiuolaikinio Kauno mito trilogijos pirmojo veiksmo „Sukilimas“ dalių.

Taip pat dar gegužę Kauno „Akropolyje“ atidaryta Tado Černiausko meninė instaliacija, skaičiuojanti laiką, iki kol miestas taps Europos kultūros sostine, šeštadienį transformuota į suvenyrų parduotuvę. Ji atidaryta 2-ame prekybos centro aukšte, šalia 2A įėjimo. Šioje oficialioje „Kaunas 2022“ suvenyrų parduotuvėje galima įsigyti Europos kultūros sostinės atributikos: drabužių, knygų ir kitų daiktų su projekto logotipu bei Kauno žvėries simbolika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA