Paprasti piliečiai politikams pateikė 50 rekomendacijų dėl Europos ateities | Kas vyksta Kaune

Paprasti piliečiai politikams pateikė 50 rekomendacijų dėl Europos ateities

Indrė Sesartė 2022/01/11 13:32
/ I. Sesartės nuotr.

Lenkijos sostinėje du šimtai Europos Sąjungos piliečių balsuodami patvirtino pusę šimto rekomendacijų, kokių turėtų būti imtasi neatidėliotinų klimato kaitos, aplinkos ir sveikatos sprendimų. Tarp piliečių pasiūlymų yra: saugomų teritorijų plėtra, sankcijos įmonėms, kurios nenaudoja tvarių pakuočių, depozito sistemos išplėtimas, iš vartotojų priimant ne tik įvairių rūšių butelius, bet ir šampūno buteliukus, taip pat moteriškų higienos prekių neapmokestinimas.

Planuojama, jog šį pavasarį šias piliečių rekomendacijas įvertins Europos Parlamento, ES Tarybos ir Europos Komisijos nariai ir pateiks ataskaitą – gaires dėl Europos ateities.

Girdimas ir lietuvių balsas

Iš viso rengiami keturi forumai, kuriuose skirtingais klausimais eiliniai piliečiai pateikia rekomendacijas politikams. Aktualūs Europos klausimai, tokie kaip ekonomika, socialinis gyvenimas, švietimas, kultūra, ES demokratijos, vertybės, teisės viršenybė, jau aptarti piliečių forumuose Dubline, Airijoje, ir Florencijoje, Italijoje, bei savaitgalį Varšuvoje, Lenkijoje – jau minėtais klimato kaitos, aplinkos ir sveikatos temomis. Taip pat sausio viduryje piliečiai ES vaidmenį pasaulyje ir migracijos klausimus aptars Mastrichte, Nyderlanduose vyksiančiame forume.

Kiekviename forume dalyvauja po 200 ES piliečių, tarp jų ir po 3 gyventojus iš Lietuvos. Taigi, iš viso rekomendacijas politikams pateiks apie 800 Europos gyventojų. Dalyvaujančius piliečius atsitiktine tvarka atrinko nepriklausomas apklausas rengianti bendrovė pagal šiuos kriterijus: geografinę kilmę (pilietybę, miesto ar kaimo vietovę), lytį, amžių, socioekonomines aplinkybes ir išsilavinimo lygį. Bent trečdalis kiekvieno forumo dalyvių yra jaunesni nei 25 metų asmenys.

Varšuvos piliečių forume buvo diskutuojama kelias šimtais aktualių klausimų aukščiau paminėtomis temomis, o paskutinę susitikimo dieną buvo balsuojama dėl galutinių rekomendacijų. Mažiau nei 70 proc. balsų gavusios rekomendacijos, o tokių buvo 13-a, nebus pateiktos aukščiausioms Europos institucijoms. Iš viso bus pateikta 50 pasiūlymų.

Siūlo plėsti pakuočių užstato sistemą

Daug diskusijų Varšuvoje sukėlė ir tarp rekomendacijų pateko pakuočių užstato sistemos plėtros klausimas. Piliečiai rekomenduoja ES išplėsti užstato už visas pirmines pakuotes, pagamintas iš stiklo, plastiko, aliuminio, infrastruktūrą, kuri būtų vienoda visoje ES. Be maisto ir gėrimų taros ši sistema turėtų apimti ir kitų rūšių butelius ir tarą, įskaitant ir šampūno buteliukus.

Taip pat rekomenduojama panaikinti apmokestinimą moteriškoms higienos prekėms, nes kai kuriose ES šalyse tokie higienos reikmenys yra apmokestinami kaip prabangos prekės, o diskusijų dalyvių teigimu, tai yra nesąžininga.

Europos politikams siūloma patvirtinti priemones, kuriomis būtų ribojama aplinkai kenkiančių produktų reklama. Piliečiai įsitikinę, kad ES taip pat turėtų įpareigoti gamintojus deklaruoti numatomą savo gaminių tarnavimo laiką, prailginti produktų garantijos laiką ir nustatyti maksimalią atsarginių dalių kainą, pasibaigus garantiniam laikotarpiui. Teigiama, jog visos ES valstybės narės turėtų įvesti mokesčių lengvatas prekių remonto paslaugoms, kaip tai yra daroma Švedijoje.

Rekomenduojama teikti finansinę paramą įmonėms, kurios pereina prie biologiškai skaidžių pakuočių, bei nustatyti sakcijas toms įmonėms, kurios naudoja netvarias produkcijos pakuotes. Galiausiai, siūloma išplėsti saugomas teritorijas, kad būtų išsaugota biologinė įvairovė – žinduoliai, paukščiai, vabzdžiai ir augalai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA