Iš „gerųjų“ sąrašo išbraukiamos 5 savivaldybės, pradinukų ir jų tėvų laukia pokyčiai | Kas vyksta Kaune

Iš „gerųjų“ sąrašo išbraukiamos 5 savivaldybės, pradinukų ir jų tėvų laukia pokyčiai

BNS, DELFI 2021/04/21 15:26
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Atsisakyta pradinukų šeimų testavimo dėl COVID-19 šiems grįžtant į mokyklas: nuo šiol bus tikrinami tik moksleiviai, trečiadienį nusprendė Vyriausybė. Ministrų kabinetas pritarė ir dar keliems karantino pokyčiams, susijusiems su gidų veikla bei pasimatymais su nuteistaisiais.

Projekte nurodyta, kad ugdymas savivaldybėse, kurioms netaikomas švelnesnis režimas, gali būti vykdomas ne tik nuotoliniu, bet ir mišriu (t. y. ir kontaktiniu) būdu, jei jose periodiškai atliekamas „pagal pradinio ugdymo programą ugdomų mokinių ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų“ profilaktinis tyrimas dėl COVID-19.

Iki šiol reikalavimas testuotis taikytas ir moksleivių namų ūkiams, bet šeimos tikrintos tik pirmą kartą prieš moksleiviams grįžtant į klases, vėliau testai periodiškai atliekami tik mokiniams.

Pakeitimą inicijavusi Sveikatos apsaugos ministerija tai motyvavo didėjančiomis ugdymo įstaigose atliekamų profilaktinių tyrimų apimtimis bei tuo, kad iki šiol vykdytų tyrimų metu mokinio namų ūkiui priklausančiam asmeniui nustačius COVID-19 ligą, ji būdavo nustatoma ir mokiniui.

Išbraukiamos 5 savivaldybės

Šiuo sprendimu Jurbarko, Prienų, Telšių rajonų, Palangos miesto ir Druskininkų savivaldybės taip pat išbrauktos iš sąrašo savivaldybių, kurių moksleiviams, grįžtantiems į klases, nereikalaujama nuolat tikrintis kaupinių metodu.

Švelnesnio režimo sąraše liko 21 savivaldybė, tarp jų – Klaipėda, Šiauliai ir jų rajonai.

Šie pakeitimai įsigalios nuo gegužės 3 dienos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, šiuo metu klasėse mokosi apie 74 tūkst. pradinukų, 11,7 mokosi periodiškai testuodamiesi kaupinių metodu.

Keičiamos pasimatymų su nuteistaisiais taisyklės

Dar vienas karantino taisyklių pokytis susijęs su ilgalaikiais ir trumpalaikiais pasimatymais su nuteistaisiais. Ši tvarka įsigalios nuo gegužės 3 dienos.

SAM registruotame karantino dokumente rašoma, kad siūlytina atnaujinti ilgalaikių ir trumpalaikių kontaktinių pasimatymų vykdymą bausmių vykdymo sistemoje. O siekiant minimizuoti galimą koronaviruso paplitimą įkalinimo įstaigose, siūloma nustatyti asmenims patekimo į minėtas įstaigas reikalavimus.

Kontaktiniai pasimatymai (tiek ilgalaikiai, tiek trumpalaikiai) galėtų vykti su sąlyga, jei lankytojai turi COVID–19 ligos imunitetą – persirgę arba paskiepyti.

Trumpalaikiai nekontaktiniai pasimatymai toliau būtų vykdomi užtikrinant šiuo metu valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Laisvinama gidų veikla

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasiūlė dar vieną pakeitimą, dėl gidų vedamų ekskursijų.

„Siūlome leisti gidams leisti vesti ekskursijas ne tik vakcinuotiems žmonėms, bet visiems. Siūlome iki 10 asmenų, lauke veiklą logiška būtų leisti“, – pasiūlymą pristatė A. Armonaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pritarė šiam pasiūlymui, pritarė ir ministrų kabinetas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA