G. Nausėda: esančios problemos išeina už A. Dulkio kompetencijos ribų | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda: esančios problemos išeina už A. Dulkio kompetencijos ribų

BNS / Ramūnas Jakubauskas 2021/04/15 18:05
DELFI / R. Tenio nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako matantis problemą dėl komunikacijos apie karantino pakeitimus, nes ne visuomet galutinis sprendimas pasiekia visuomenę.

G. Nausėda taip kalbėjo paklaustas apie kritiką sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.

„Šiandien taip, lengviausia turbūt man būtų atsistoti į kritiko poziciją, viską kritikuoti, bet aš galvoju, kad ta kritika turėtų būti konstruktyvesnė. Aš jau ne pirmą kartą kartoju, kad ponas Dulkys tikrai stengiasi. Jis tikrai stengiasi priimti tuos iššūkius, kurie bet kuriam ministrui šitoje pozicijoje būtų labai labai sunkūs ir sudėtingi“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė šalies vadovas.

Jo teigimu, problema yra tai, kad komentuojami ir tarpiniai, negalutiniai sprendimai.

„Kas yra problema – tai turbūt išeina gerokai už pono Dulkio kompetencijos ribų. Turiu galvoje pirmiausia komunikaciją. Mano nuomone, komunikacija būtų daug labiau nuosekli ir pasiekianti žmones, jeigu mes nustotume vieną kartą komentuoti tuos sprendimus, kurie dar nėra priimti“, – teigė G. Nausėda.

„Dabar pirmadienį ekspertai pasiūlo sprendimą, antradienį jis svarstomas, trečiadienį Vyriausybė savo posėdyje tą sprendimą priima. Pirmadienį, antradienį, trečiadienį jie keičiasi, tai žmonės nebesupranta, kur yra tikrasis sprendimas, nes visi puola komentuoti tai, kas dar nėra galutinai iškepta“, – tęsė jis.

„Šitoje vietoje manau, kad būtų kur kas daugiau tvarkos ir aiškumo, jeigu būtų komentuojami galutiniai sprendimai, nes kai komentuojame ir išankstinius, tai kažkas susikuria lūkesčius – verslas, žmonės, o po to sprendimas pasikeičia, lūkesčiai nuviliami, atsiranda neigiamos reakcijos“, – pridūrė prezidentas.

Jis įsitikinęs, kad „komunikavimo higiena“ leistų sklandžiau veikti Vyriausybei, prezidentas taip pat teigė iki šiol besilaikantis minties, kad iki vasaros vidurio bus paskiepyta 70 proc. gyventojų.

„Štai yra tokių dalykų, kuriuos siečiau su komunikavimo higiena, juos pataisius viskas būtų daug sklandžiau ir daug geriau, o ponui Dulkiui aš tiesiog noriu palinkėti sėkmės ir toliau vykdant šitą nelengvą misiją, klausytis specialistų, tikrai jo komandoje yra daug žmonių, kurie tiesiogiai su sveikatos apsaugos sistema nėra susiję – apie tai mes kalbėjome ir tuo metu, kai jis buvo skiriamas, ir aš manau, kad į tuos dalykus jis atsižvelgs ir aš tikiuosi, kad tuos ambicingus planus, kuriuos mes siejame su vakcinavimu, mes įgyvendinsime taip, kaip aš ir sakiau, nors kai kas – prisimenu ir prisiminsiu – skeptiškai šypsojosi tuo metu, kai kalbėjome, kad 70 proc. Lietuvos gyventojų vakcinuosime iki vasaros vidurio“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Paklauskite manęs šito klausimo šiandien, ar aš vis dar tikiu? Taip, aš tikiu ir, tiesą sakant, tam tikėjimui turiu dar daugiau pagrindo negu turėjau anksčiau “, – pridūrė jis.

Šalies vadovas taip pat teigė manantis, kad sprendimas dėl termino tarp dviejų „Pfizer“ vakcinos dozių ilginimo priklauso nuo sveikatos ekspertų.

„Manau, kad pirmiausia atsakymą į šitą klausimą turėtų pateikti specialistai, pasakant, ar tai daryti yra efektyvu iš farmacinės arba sveikatos apsaugos pusės. Jeigu tai yra efektyvu, tai pasiteisina, tai aš tik už tai, kad mes dar didesnę dalį žmonių galėtume skiepyti anksčiau, nes tokiu būdu mes anksčiau pasieksime patenkinamą kolektyvinį imunitetą“, – sakė prezidentas.

Vyriausybė svarsto laiką tarp pirmos ir antros „Pfizer“ vakcinos dozių prailginti nuo trijų iki aštuonių savaičių, turint lūkestį, kad taip galima būtų šia vakcina paskiepyti didesnį žmonių skaičių pirmąja doze per trumpesnį laiką.

Be kita ko, prezidentas teigė teigiamai vertinantis ir galimybių pasą, kuris suteiktų daugiau teisių turintiesiems imunitetą.

„Pasą vertinu teigiamai, tik reikėtų, kad to paso privalumais galėtų pasinaudoti visi žmonės, o ne būtų tam tikros išrinktųjų kastos, tai aš galvoju, kol mes čia sutvarkysime šito galimybių paso modalumus, mes ir pradėsime tą masinį vakcinavimą – iš esmės jis jau prasideda: kai kuriuose miestuose galima sakyti, kad jis jau prasidėjo“, – teigė G. Nausėda.

Jis taip pat ragino susilaikyti nuo „tuščių diskusijų“ ir pasistengti palengvinti sau gyvenimą bei sukurti „motyvaciją skiepytis“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA