Kaune paskelbti net 45 konkursai mokymo įstaigų vadovo vietai užimti | Kas vyksta Kaune

Kaune paskelbti net 45 konkursai mokymo įstaigų vadovo vietai užimti

ELTA / Birutė Mačienė 2021/01/20 17:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinės švietimo agentūros skelbiamame sąraše Lietuvos švietimo įstaigų, kuriose šįmet sausį bei vasarį numatyti vadovų konkursai (atrankos), bene daugiausiai surašyta Kauno miesto savivaldybės įsteigtų mokyklų ar vaikų darželių pavadinimų.

Paprašyta pakomentuoti, kaip susidarė žiemos laikotarpiu tokia konkursų „sangrūda“, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė šią savaitę Eltai paaiškino, kad sąlyginai didelis konkursų skaičius matomas todėl, kad 2020-ųjų gruodžio 31-ąją penkerių metų darbo vadovo pareigose kadenciją baigė net 31 vadovas. Kadencijai pasibaigus, skelbiamas naujas konkursas įstaigos vadovo pareigoms užimti.

Yra ir atidėtų konkursų, kurie turėjo vykti pernai rudenį. Septyni konkursai neįvyko, nes nebuvo pretendentų, tad visi šie konkursai vis dar bus vykdomi.

„Prieš keletą metų dar galiojo su mokyklų ar vaikų darželių vadovais pasirašytos visam laikui sutartys, tačiau vėliau pasikeitė teisinės nuostatos. Todėl konkursą laimėjęs vadovas skiriamas penkerių metų kadencijai.

Buvo laikotarpis, kai savivaldybei teko perrašyti jau sudarytas sutartis, nurodant terminą. Tad dabar daug kam baigėsi kadencija ir todėl tenka rengti nemažai naujų konkursų. Ne paslaptis, kad mieste nemažai turėjome po keliolika ar keliasdešimt metų tebedirbusių itin garbaus amžiaus vadovų. Be to, dar du mokyklų vadovai 2020 metais iš pareigų buvo atleisti jų prašymu. Tad iš viso teko paskelbti net 45 konkursus“, – Eltai teigė E. Andriuškienė.

Ji dar papildė, kad surengti keliolika konkursų, kurie nevykdomi nuotoliniu būdu, sutrukdė karantinas. Nemažas organizuojamų konkursų skaičius Kaune susidarė ir dėl to, kad pastaruoju metu Nacionalinė švietimo agentūra nevykdė vadovų kompetencijų vertinimo, o toks vertinimas – būtina sąlyga dalyvaujant konkurse. Tačiau agentūra jau atnaujino kompetencijų vertinimo veiklą, todėl galės vykti ir konkursai.

Šiuo metu, sausį-vasarį, Kaune direktorių ieškoma „Šilo“, „Varpelio“, Suzukio pradinėms mokykloms, VDU „Atžalyno“, Vinco Kudirkos, Viktoro Kuprevičiaus, Martyno Mažvydo, Senamiesčio progimnazijoms, Maironio universitetinei, Jono Basanavičiaus, Aleksandro Puškino gimnazijoms bei kitoms savivaldybės įsteigtoms švietimo įstaigoms. Tarp jų yra ir nemažai vaikų darželių bei neformalaus ugdymo įstaigų.

Laikini įstaigų vadovai paprastai skiriami iki įvykusio konkurso rezultatų, išrinkus vadovą, patvirtinimo, bet ne ilgiau nei vieneriems metams. Tačiau būna atvejų, kaip, pavyzdžiui, nutiko Žaliakalnio progimnazijoje, kai paskelbus konkursą ir jam dar neįvykus, laikiną vadovę, kuri palikusi vyr. specialisto darbą Švietimo skyriuje ir atėjo vadovauti mokyklai, po kelių mėnesių pakeitė kita laikina vadovė. O konkursas užimti progimnazijos direktoriaus pareigas vėl buvo atidėtas.

Anot Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos E. Andriuškienės, pirmoji tos progimnazijos laikinoji vadovė pati pasiprašė atleidžiama iš darbo. Paskui laikinąja direktore paskirta viena iš šios mokyklos direktoriaus pavaduotojų. Skelbimas apie Žaliakalnio progimnazijos direktoriaus konkursą tebegalioja, ir konkursas tikrai įvyks.

„Dirbdamas mokyklos vadovu, šiandien kiekvienas turi būti ne tik kompetentingas, bet ir tiesioginiam darbui panaudoti nemažai savo energijos. Ir visai nepriimtina, kad jis dar kažkokioje kitoje darbovietėje dirbtų kitą darbą. Tad konkursuose norinčių „dirbti per kelias vietas“ nelaukiama.

Beje, greta kilnios švietėjiškos misijos ir kasdieninio ne tiek rutininio, kiek sakyčiau, ir kūrybinio darbo, vadovui tenka ir nemenka atsakomybė. Tačiau, turim pripažinti, kad vadovo atlyginimas nėra toks, kokio norėtųsi, įvertinant ir atsakomybę, ir atitinkamą darbą, ir visapusiškai gerai atliekamas pareigas. Todėl pastaraisiais metais ne vien Kaune, bet ir visoje Lietuvoje jaučiamas tiek mokytojų, tiek mokyklų vadovų ar norinčių jais tapti trūkumas.

Mažindami šios problemos mastą, organizavome švietimo ir ugdymo įstaigų direktorių pavaduotojų, norinčių tapti vadovais, specialų mokymą Kauno pedagogų kvalifikacijos centre. Tuo susidomėjusiųjų vis daugėja. Viliamės, kad ilgainiui švietimo ir ugdymo įstaigų naujų vadovų trūkumo, pačių tinkamiausių, gabiausių specialistų parinkimo į atsakingas pareigas problema bus mieste efektyviau sprendžiama“, – akcentavo E. Andriuškienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA