Kauniečiams siūlo išbandyti vaizdingą dviračių maršrutą | Kas vyksta Kaune

Kauniečiams siūlo išbandyti vaizdingą dviračių maršrutą

organizatorių nuotr.

Dabar ne tik puikus metas važinėti su dviračiais, bet ir pažinti vasariškąją Kauno pusę. „IKI Velomaratonas“ dalijasi 14 km ilgio maršrutu, kurio metu aplankysite 9 fontanus. Kiekvienas jų turi ką papasakoti, tad kvieskite artimuosius, draugus ar kolegas į kultūrinį pasivažinėjimą su dviračiais ir įdėmiau žvilgtelėkite į šiame maršrute sutiktus kūrinius.

Rotušės aikštės fontanas

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, skulptoriaus ir tapytojo Jūračio Zalenso (1952–2015) 1988 metais sukurtas fontanas, džiugina mus iki dabar. Tiesa, taip buvo ne visą laiką: nuo 2001 metų neveikęs fontanas antram gyvenimui buvo prikeltas tik 2009-siais. J. Zalensas savo kūrybai idėjų sėmėsi iš mitologijos, literatūros, gamtos. Tai akivaizdu ir įsižiūrėjus į fontaną Rotušės aikštėje.

Steigiamojo Seimo aikštė

Steigiamojo Seimo aikštė nėra itin populiari tarp kauniečių, tad jau 40 metų pūpsantis fontanas kartais gali atrodyti vienintelė gyva forma šioje vietoje. Tačiau jeigu jums patinka romuma, vandens čiurlenimo garsas ir atokvėpis su savo mintimis ar ramus pokalbis su draugu – tai ideali vieta.

Steigiamojo Seimo aikštės fontanas / E. Šostakaitės nuotr.

Laisvės alėja

Antram gyvenimui prikeltas Laisvės alėjos fontanas išlaikė savo autentiką ir buvo papildytas interaktyviomis technologijomis: kompiuterizuota sistema, įvairiaspalviu apšvietimu, muzikos įgarsinimo sistema, „rūko“ sistema. Labiausiai rekomenduojame apsilankyti vakare, kuomet fontanas nušvinta įvairiausiomis spalvomis.

Laisvės alėjos fontanas / R. Tenio nuotr.

Karo muziejaus kiemelis

Prieš penkmetį vyko nedidelis „Mūšis dėl nykštuko“ – to paties, kuris stovi Karo muziejaus kiemelyje. 1924 metais prie Karo muziejaus pastato pastatyta ir vėliau į fontaną įkomponuota skulptūra muziejui buvo padovanota. „Nykštuką“, pablogėjus finansinei padėčiai, muziejui įteikė Kretingos grafas Aleksandras Tiškevičius, siekęs kūrinį išgelbėti nuo sunykimo.

Tačiau dar visai neseniai Kretingos muziejus norėjo susigrąžinti skulptūrą į gimtuosius namus. Beje, „Nykštukas“ išgyveno ne tik sunkius A. Tiškevičiaus laikus, tarpmiestinius ginčus, bet ir sovietmetį – 1949 metais buvo įsakyta pašalinti visus Kauno Vienybės aikštės paminklus, susijusius su lietuvybe. „Nykštukas“ – vienintelis nebuvo suvokiamas kaip tautiškumo simbolis.

Karo muziejaus fontanas / E. Šostakaitės nuotr.

Vienybės aikštė

Dar šiemet baigta atnaujinti Vienybės aikštė pasipuošė dirbtiniu upeliu ir fontanu. Šis 250 kv. metrų fontanas iš ties įspūdingas – jame sumontuota 40 purkštukų, kurie vandens sroves kelia net iki 3 metrų aukštį, o sutemus fontano čiurkšlės pasipuošia spalvingu apšvietimu.

Vienybės aikštė / organizatorių nuotr.

Kauko laiptai

Dar vienas vandens iš šviesos dermės pavyzdys Kaune. Neseniai atnaujinta Kaukų laiptų erdvė, jungianti Žaliakalnį ir centrinę miesto dalį, kviečia pasigerėti ne tik nuo 1936 metų čia stuksinčiais laiptais, bet ir granito dangoje išgrįstoje aikštelėje integruotu fontanu bei skulptūra „Poilsis“.

Kauko laiptai / organizatorių nuotr.

„Kauno vandenys“

„Kauno vandenų“ kieme yra mažytis geriamojo vandens fontanėlis, kuriame gertuves galima pasipildyti šalto vandens. Jis – prie didingos vandens nešėjos skulptūros. Tai smagi vieta, puikiai tinkanti pertraukėlei ar piknikui. Fontanėlis praktiškai matosi nuo Kauko laiptų aukštutinio fontano, tad labai patogu rasti ir vienu kartu aplankyti juos abu.

Kauno vandenys / organizatorių nuotr.

Kalniečių parkas

Kalniečių parke įrengtas fontanas plaukioja tvenkinyje! Tai itin unikalus projektas, kuriuo gali pasigerėti miestelėnai ir Kauno svečiai. Centre esanti vandens srovė pakyla net iki 11 metrų aukščio, o vakare galite pasimėgauti dar ir nuostabiu spalvingu apšvietimu.

Kalniečių parkas / organizatorių nuotr.

Čečėnijos aikštė

Akivaizdu, jog Kaunas iš peties pasirūpino mėgstamiausiomis miesto erdvėmis! Dar vienas pavyzdys – Čečėnijos aikštė ir jos fontanas. Čia galite ne tik pasimėgauti fontanu, bet ir rasti Atminimo sienelę, kurioje įrašyti 37 patriotinių organizacijų, veikusių tarpukario Lietuvoje, vardai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA