Žinomas Kauno verslininkas pasiryžęs prikelti griuvėsiais virtusias „Tris mergeles“ | Kas vyksta Kaune

Žinomas Kauno verslininkas pasiryžęs prikelti griuvėsiais virtusias „Tris mergeles“

R. Tenio, UAB „Architektas“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Pastaraisiais metais ne ištaigingais vakarėliais, o siautėjančiomis liepsnomis garsėjantis buvęs „Trijų mergelių“ restoranas greitu metu turėtų pakilti kaip feniksas iš pelenų. Landyne tapusios vietose ėmėsi verslininko Vyto Čičelio vadovaujama bendrovė „Dinaka“ – jeigu planai išdegs, dar šiemet užvirs rekonstrukcijos darbai. Ant vaizdingo šlaito pakibusiame pastate vietoje kavinės ketinama įrengti gyvenamąsias ir paslaugų paskirties patalpas.

Pridurs du aukštus

Kaip nurodoma architektų Dariaus Visockio ir Aistės Vainiūtės vadovaujant Gitanai Šukaitytei parengtuose projektiniuose pasiūlymuose, M. Riomerio g. 37 buvusią kavinę numatoma rekonstruoti į paslaugų paskirties pastatą.

Pusrūsis ir pirmas aukštas būtų perplanuojami čia įrengiant paslaugoms ir sporto klubui skirtas patalpas. Kol kas nekonkretizuojama, kokie paslaugų teikėjai įsikurtų naujosiose patalpose – projekto pristatyme D. Visockio pateiktu pavyzdžiu, tai galėtų būti kirpyklos, grožio salonai, priklausomai nuo to, kaip rinka padiktuos.

Rekonstravus „Tris mergeles“, vietoje kavinės čia būtų įrengtos gyvenamosios ir paslaugų paskirties patalpos / UAB „Architektas“ vizualizacija

Pirmajame pastato aukšte taip pat projektuojami keturi pagrindiniai įėjimai, o antras ir trečias aukštai būtų statomi nauji – čia atsirastų 12 butų bei svečių namų numeriai. Ant stogo projektuojamas lifto aptarnavimui ir laiptinei skirtas antstatas, mat numatoma įkurti lauko terasą, nuo kurios atsivertų Nemuno panorama.

Įvažiavimai į sklypą projektuojami šiaurinėje sklypo pusėje, vakarinėje dalyje ketinama įrengti 48 vietų automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje dvi vietos būtų skirtos žmonėms su negalia.

Statybas norėtų pradėti kuo greičiau

Prie pastato suformuotas žemės sklypas, kurio užstatymo plotas nedidėja, tik pastačius antrą ir trečią aukštus praktiškai dukart auga bendras statinio plotas, kaip detalizavo D. Visockis – nuo esamų 1286,13 kv. m. iki projektuojamų 2369,78 kv. m.

Pastatą sudarys ventiliuojami fasadai, buvusio restorano dalis išskiriama balta spalva, o pergolė transformuojama. Apdailai turėtų būti naudojamos prabangesnės keramikinės medžiagos. Unikali statinio apatinė terasa, kuri, įvardijo projektuotojai, tarsi kabo virš šlaito. Tiesa, vaizdinga Nemuno atodanga dabar apžėlusi, žvilgsnis stringa apdžiuvusių medžių stagaruose, tačiau aplinką planuojama sutvarkyti.

Nors „Trys mergelės“ kelis kartus degė, vykdant statybas ketinama panaudoti esamas konstrukcijas, kurios tvirtos – V. Čičelio žiniomis, gali atlaikyti devynių aukštų pastatą. Liepos 15 d. dar numatyta techninė ekspertizė. Jeigu bus duotas statybos leidimas, darbus čia tikimasi pradėti šių metų spalį, nors projekto derinimas dėl biurokratinių kliūčių užtruko trejus metus.

V. Čičelis teigia, kad statybos galėtų prasidėti jau šį rudenį / R. Tenio nuotr.

Anot verslininko, sklypas, kuriame stūkso apleistas restoranas, priklauso valstybei. Norint šioje vietoje statyti planuojamą objektą, reikėjo pakeisti žemės paskirtį iš komercinės į gyvenamąją, o tai pasirodė esą ne taip paprasta.

Iš gyventojų pretenzijų nesulaukė

Su projektu nuo birželio 17 d. buvo galima susipažinti Kęstučio g. 35-2 esančiame UAB „Architektas“ biure, Kauno savivaldybės portalo projektinių pasiūlymų sekcijoje bei projektuojamo pastato vietoje. Čia kabojęs informacinis stendas liepos 3 d. nuimtas ir pristatytas Gričiupio seniūnijos būstinėje surengtame viešame susirinkime.

Nors pristatymo laikas buvo suplanuotas seniai, vieta išėjo kiek improvizuota – saujelė interesantų su projektu susipažino lauke prie įėjimo, mat seniūnijos darbuotojos, kaip ir dera, penktadienį namo išskubėjo anksčiau, architektus palikusios malonioje saulės atokaitoje.

Naująjį pastatą projektavo D. Visockis su A. Vainiūte / R. Tenio nuotr.

Viešame projekto pristatyme, paskelbė D. Visockis, oficialiai dalyvavo devyni žmonės. Pretenzijų nei susirinkimo metu, nei el. paštu ar telefonu prieš tai projektuotojai nesulaukė. Anaiptol, atkulniavę vietiniai džiaugėsi iniciatyva gaivinti apleistą vietą – pastebėjo, kad Vičiūnai jau turi kokybės ženklą, o šis Nemuno krantas nustekentas, primirštas. Beje, pasak gyventojų, projektuojamas pastatas dera su netoliese M. Riomerio gatvėje ką tik pastatytu namu.

Laikytas vienu prašmatniausių klubų tarybiniame Kaune

Restoranas „Trys mergelės“ pastatytas 1967-1968 m., pagal architektų Alfredo ir Viktorijos Jakučiūnų projektą. Praėjusių metų balandžio 9 d. miręs A. Jakučiūnas, beje, su kolegomis buvo atsakingas ir už 1973-1977 m. Kauno senamiesčio rekonstrukciją, 1990 m. Šv. Gertrūdos bažnyčios ir 1975-1980 m. Pažaislio vienuolyno architektūrinio ansamblio restauraciją bei 1975 m. Raudondvario dvaro sutvarkymą.

Kaip prieš kelerius metus „Kas vyksta Kaune“ pasakojo restorane konditere dirbusi Vida Pavasarienė, „Trijose mergelėse“ gyva muzika groti pradėdavo 22 val., čia publika, nuo jaunimo iki vyresnio amžiaus, rinkdavosi kultūringai pašokti ir linksmai praleisti laiką. Dainuodavo Lietuvos estrados žvaigždės: Liutauras Čeprackas, Laima Žemaitytė, Janina Miščiukaitė, Roma Mačiulytė, Vytautas Petrušonis ir kiti.

Lengvo minimalistinio restorano interjero neliko nė kvapo – pagrindinėje salėje vyrauja nuodėgulių chaosas, sraigtiniai laiptai sminga į baugią tamsą / „Senasis Kaunas“, Pilotas.lt archyvas

Atlikėjai, prisimena V. Pavasarienė, pereidavo iš „Pasimatymo“. Ten programa prasidėdavo vidurnaktį, o „Trijose mergelėse“ – 1 val. nakties. Programa papildomai kainuodavo 1-2 rublius, neturėdavusieji nemenkos sumos keliaudavo į profsąjungų šokius, kur įėjimas atsieidavo 50 kapeikų.

„Trys mergelės“ apie 1987 m. / Pilotas.lt archyvas

Restorane buvo nustatytas griežtas aprangos kodas, įleisdavo tik tvarkingai apsitaisiusius, pasipuošusius asmenis: vakare vyrai būtinai su švarku ir kaklaraiščiu, merginos neįeidavo be vakarinių suknelių, pėdkelnių. „Trijų mergelių“ legenda blėsti pradėjo prieš 2000-uosius, vėliau ten veikė kavinė, naktinis klubas, o pasilinksminimo vietai bankrutavus pastatas ne kartą degė, ugniagesiai vien 2016-2017 m. čia važiavo tris kartus.

Nors „Trys mergelės“ laikomos vienu ryškiausių A. Jakučiūno kūrinių, restorano šlovės laikus storu sluoksniu padengę suodžiai kauniečiams gerokai įgriso – miesto piktžaizde tapusį statinį pernai „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai įvardijo vienu iš 10-ies pastatų, kuriuos norėtų nušluoti nuo žemės paviršiaus. Visą „vaiduoklių“ sąrašą su nuotraukomis rasite čia.

Valdo ne vieną restoraną Kauno regione

Tuo metu kai kurios bendrovei „Dinaka“ priklausiusios maitinimo įstaigos iš Kauno žemėlapio paskutiniu metu ištrintos visai nesunkiai. Primename, kad praėjusiais metais išardytas ant Šilainių panoramos kabojęs restoranas „Viva Kaunas“. Lenkto fasado pastatas turėjo laikino statinio statusą – V. Čičelis kavinės „galiojimo laiką“ tikėjosi pratęsti, tačiau galiausiai ją teko nugriauti.

Kaip anksčiau skelbė „Verslo žinios“, „Dinakos“ akcininkų valdomoms įmonėms taip pat priklauso šalia automagistralės Vilnius-Klaipėda ties Kaunu įrengtas „Via Baltica“ restoranas, viešbutis, konferencijų salė, Kauno oro uoste įrengta kavinė, bendrovė investavo ir į Raudondvario dvaro oranžerijos sutvarkymą bei renginių joje organizavimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA