Sukurtas interaktyvus žemėlapis, rodantis visų Lietuvos medikų atlyginimus | Kas vyksta Kaune

Sukurtas interaktyvus žemėlapis, rodantis visų Lietuvos medikų atlyginimus

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Nuo šiol informacija apie vidutinį vieno etato gydytojų, slaugytojų darbo užmokestį net tik skirtingose savivaldybėse, bet ir skirtingose gydymo įstaigose bus prieinama vienoje vietoje, patogiai ir suprantamai visiems.

Tokios informacijos ieškančiam žmogui, patekus į svetainę, tereikės pasirinkti jį dominančią savivaldybę ar atskirą gydymo įstaigą ir jis iškart matys aiškiai ir paprastai pateikiamus duomenis, galės palyginti pasirinktų konkrečių gydymo įstaigų medikų vidutinį uždarbį.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, iki šiol tokio patogaus įrankio, kuriame paprastai būtų pateikiama tokios apimties informacija, nebuvo. Tad ši naujovė bus naudinga ir patiems medikams, ir visuomenei, ir žiniasklaidai.

„Medikų atlyginimai tikrai yra ta tema, apie kurią dažnai kalbame, dėl ko dažnai diskutuojame, ieškome galimybių. Pasigirsta vienokių ar kitokių nuogąstavimų, kad susitarimai nevykdomi, situacija nesikeičia. Tad labai norisi, kad būtų kalbama, pavadinkime, skaičių kalba, kad viskas būtų labai aišku, suprantama ir neliktų vietos interpretacijoms.

Tuo tikslu ir parengtas šis interaktyvus žemėlapis, kurį lengvai supras kiekvienas, kam tokia informacija įdomi. Labai kviečiu visus susipažinti, domėtis situacija tiesiai iš pirminio šaltinio, o ne gandais ar nesusisteminta informacija“, – sako ministras A. Veryga.

Interaktyviame žemėlapyje – infografike – bus galima palyginti konkrečių žmogų dominančių gydymo įstaigų gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčio vidurkius, atlyginimų pokyčius per paskutiniuosius tris darbo užmokesčio didinimo etapus.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, bus galima pasižiūrėti, kaip kito pasirinktų darbuotojų grupių vidutinis darbo užmokestis skirtingose gydymo įstaigose, palyginti, kokie vidutinių atlyginimų skirtumai tarp gydymo įstaigų skirtingais darbo užmokesčio didinimo laikotarpiais.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad medicinos darbuotojų darbo užmokesčio didinimas numatytas susitarimuose su medikų profesinėmis sąjungomis. Tuo tikslu nuo 2016 m. planingai didinami sveikatos priežiūros paslaugų, kompensuojamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, baziniai įkainiai.

Remiantis statistiniais duomenimis, 2019 m. rugsėjo – 2020 m. vasario mėn. LNSS viešųjų gydymo įstaigų gydytojų vidutinis bruto, t. y. iki mokesčių, darbo užmokestis sudarė 2 681 eurą, o slaugytojų –1 403 eurus, kito personalo, teikiančio sveikatos priežiūros paslaugas – 1 243 eurus.

Su profesinėmis sąjungomis suderintos šios siekiamybės: šalies mastu gydytojų vidutinis bruto darbo užmokestis turėtų būti ne mažesnis nei 3 250 eurų, o slaugytojų – 1 625 eurai, rašoma sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

Gegužę visą medikų bendruomenę, t. y. visus sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, pasiekė papildomi 130 mln. eurų iš PSDF. Šios lėšos – tai paskutinis visų medikų algų didinimo etapas, dėl kurio buvo susitarta. Kol kas interaktyviame žemėlapyje šio etapo įtaka medikų darbo užmokesčio pokyčiams neatsispindi.

Interaktyvų žemėlapį rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA