Anot A. Verygos, viruso židiniu tapusiame hospise situacija – skandalinga | Kas vyksta Kaune

Anot A. Verygos, viruso židiniu tapusiame hospise situacija – skandalinga

BNS 2020/04/20 15:35
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Situacija Klaipėdos hospise, kuriame koronavirusu užsikrėtė didžioji dalis globotinių, „yra skandalinga“. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad dėl jos bus reikalaujama tam tikrų asmenų atsakomybės.

Pasak jo, įstaiga turėjo leidimą tik vienai lovai, nors slaugomų asmenų čia buvo beveik keturios dešimtys.

„Paskutinė informacija, kurią turime iš Klaipėdos hospiso, yra, sakyčiau, mažų mažiausiai skandalinga. Ką išsiaiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie ten vertino situaciją, yra tai, kad įstaiga higienos pasą turėjo tiktai vienai hospiso lovai, paslaugoms teikti. Realybėje ten buvo 38 vietos ir, deja, bet iš tų 38 pacientų didžioji dalis pacientų yra užsikrėtusių“, – spaudos konferencijoje pirmadienį teigė ministras.

„Jeigu visa ta situacija yra absoliučiai teisinga, tai, matyt, bus ir tam tikrų asmenų atsakomybės klausimas“, – pridūrė jis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sako, kad patikrinimo aktas dar rengiamas, bet „aiškiai matosi, kad be sisteminių infekcijų kontrolės reikalavimų ignoravimo tokia padėtis negalėjo būti“.

„Taip pat reikia pasakyti, kad ši įstaiga neteikia nustatyta tvarka informacijos apie susirgusius ar mirusius asmenis. Apie mirusį asmenį (praėjo daugiau nei para), oficialios informacijos NVSC iš šios įstaigos neturi. Taip pat šiandien dar paaiškėjo, kad šio hospiso darbuotojai teikia ir sveikatos priežiūros paslaugas namuose esantiems pacientams“, – sakė ji.

R. Lingienė sako neatmetanti, kad dėl šioje įstaigose išplitusio koronaviruso užsikrėtusių asmenų gali būti ir daugiau.

A. Verygos teigimu, specialistams surašius hospiso patikrinimo aktą, bus sprendžiama, ar kreiptis į teisėsaugą.

„Iš to, ką dabar matome, gali būti pagrindas kreiptis į teisėsaugą. Nes jei viskas yra taip, kokią informaciją gavome iš vertinusių specialistų, iš tikrųjų yra kriminalas, jei žmonės tokiu būdu taip neatsakingai elgiasi“, – kalbėjo ministras.

Koronaviruso židiniu tapusiame Klaipėdos hospise užkratas nustatytas 33 pacientams iš 38, taip pat 11 įstaigos darbuotojų. Vienas pacientas mirė. Ieškoma pamainos personalui, sprendžiama, kaip izoliuoti likusius sveikus pacientus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA