A. Veryga: atvejų augimas būtų priežastis persvarstyti sušvelnintas karantino sąlygas | Kas vyksta Kaune

A. Veryga: atvejų augimas būtų priežastis persvarstyti sušvelnintas karantino sąlygas

BNS 2020/04/15 13:41
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Procentinis COVID-19 atvejų augimas būtų priežastis persvarstyti karantino sąlygas, tačiau konkrečios ribos, kuomet jau būtų imtasi tokių priemonių, nustatyta nėra, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Jei matysime, kad atvejų skaičius vėl pradeda augti, esant proporcingai tam pačiam atliekamų tyrimų skaičiui, tai, be abejo bus indikacija persvarstyti karantino priemones, bet kol kas tai teoriniai pasvarstymai“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė ministras.

A. Veryga pažymėjo, kad kol kas koronaviruso atvejų skaičius nuo šimto tyrimų yra mažėjantis, todėl Vyriausybė ir svarsto siūlymus švelninti karantino sąlygos.

Ministras teigė, kad konkrečios ribos, kurią peržengus būtų vėl grįžta prie ribojimų, nustatyta nėra.

„Kalbant apie situacijos pasikeitimą, kada būtų griežtinama arba švelninama, kažkokios labai griežtos ribos nėra nubrėžta, kad būtų nustatytas konkretus atvejų skaičius, tiesiog stebima bendrai situacija, vertinama, kiek nustatoma iš šimto tiriamųjų procentas teigiamų atvejų, kol kas jis yra mažėjantis stabiliai“, – sakė ministras.

Vyriausybė trečiadienį svarstys, ar leisti kai kuriems verslams atnaujinti veiklą. Jei sprendimas bus priimtas, darbą galėtų atnaujinti ne maisto parduotuvės, išskyrus esančias didžiuosiuose prekybos centruose, taip pat smulkios remonto, buities paslaugų įmonės, turinčios atskirą įėjimą iš lauko.

Antradienį premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad siūloma leisti veikti ne maisto prekių parduotuvėms, buitinių ir remonto paslaugų teikėjams, jei bus galima reguliuoti klientų srautus, kad vienu metu būtų aptarnaujamas vienas žmogus. Įmonės turės laikytis visų saugumo reikalavimų.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis BNS pranešė, kad dar negalės veikti grožio salonai, lauko kavinės, sporto klubai. Jų veiklą planuojama atnaujinti vėliau.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga sako, kad grožio salonų paslaugos dėl savo trukmės ir artimo kontakto su klientų kol kas negalimos.

„Aš jau esu minėjęs, kad vertinant, ką galima arba ko negalima daryti, kokias veiklas galima atlaisvinti, pirmiausia galima atlaisvinti tas, kur kontaktas su klientu yra minimalus, galima išlaikyti minimalius atstumus, arba kontaktas ilgai netrunka. Deja, grožio salonams šitai pritaikyti sudėtinga, nes kontaktas su klientu būna ilgas, artimas, atstumai yra maži, ir dėl to pirmame etape nesiūloma tokių paslaugų atlaisvinti“, – sakė ministras.

„Matyt, apie tai bus diskutuojama vėliau, kai pamatysime, kaip veikia priemonės, dėl kurių Vyriausybė turėtų apsispręsti šiandien“, – pridūrė A. Veryga.

[susije_video kurie=””]

Klausiamas, kada darbą galėtų atnaujinti mokyklos ir kitos ugdymo įstaigos, ministras teigė to kol kas negalintis to pasakyti – priklausys nuo bendros situacijos.

„Kada jos galėtų startuot, taip pat nepasakysiu, tai bus Vyriausybės sprendimas įvertinus visas galimas rizikas. Tik norėčiau priminti, kad ugdymo įstaigose dirbančių žmonių nemaža dalis yra rizikos grupės ir norint atidaryti ir iš naujo startuoti reikės įvertinti ir tų darbuotojų riziką. Kokie yra terminai, šiandien negalėčiau pasakyti, tai priklausys nuo to, kaip vystysis mūsų situacija“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis taip pat patvirtino, kad galima svarstyti kai kurių kultūros įstaigų veiklos atnaujinimą, tačiau siūlymus turi teikti Kultūros ministerija.

„Pačias idėjas turėtų pateikti Kultūros ministerija, ir žinau, kad tikrai galvoja, kaip atlaisvinti tokių įstaigų, kur nesusirenka daug žmonių, darbą. Tai galėtų būti bibliotekos ar muziejai, bet tokius siūlymus turėtų pateikti Kultūros ministerija“, – pažymėjo ministras.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas trečiadienį per Kultūros komiteto posėdį Seime patvirtino, kad gegužę planuojama atnaujinti ribotą kultūros įstaigų veiklą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA