NT barometras: būsto nuomos kainos Kaune pasiekė sostinės lygį | Kas vyksta Kaune

NT barometras: būsto nuomos kainos Kaune pasiekė sostinės lygį

„Realinija“ nuotr.

Nekilnojamojo turto rinkoje svarbus pokytis – būsto nuomos kainos dviejuose didžiausiuose šalies miestuose susilygino, tačiau įsigyti naujos statybos butą Kaune vis dar galima gerokai pigiau. Tai iš esmės keičia pirkėjų pasirinkimą, nes investicija į nekilnojamąjį turtą Kauno centre vilioja greitesne grąža ir galimybe užsidirbti.

Būstas Kaune vis dar pigesnis

Artėjant rudeniui būsto nuomos rinka kasmet suaktyvėja, o šiemet įvyko ryškus pokytis – nuomos kainos Kaune pasiekė Vilniaus lygį, pastebi nekilnojamojo turto valdymo bendrovės „Realinija“ vadovas Kęstutis Graužinis. Pavyzdžiui, dviejų kambarių buto nuoma Vilniaus ir Kauno centrinėse miestų dalyse dabar siekia 550-600 eurų, nors dar prieš metus kainos Kaune buvo kone pusantro karto mažesnės.

Tačiau, palyginus naujo būsto įsigijimo kainas, skirtumas išlieka akivaizdus: Kauno centre naujos statybos butą galima įsigyti už 1800 eurų už kvadratinį metrą, o Vilniuje už analogišką būstą tenka pakloti kur kas brangiau – iki 3000 eurų už kvadratinį metrą. „Susiklosčius tokioms sąlygoms rinkoje, dabar labiau apsimoka investuoti į nekilnojamąjį turtą Kaune – šiuo metu čia įsigytas būstas duos beveik pusantro karto didesnę grąžą“, – sako K. Graužinis. 

Jo teigimu, šiuo metu Kauno centre dviejų kambarių butą galima įsigyti už 83 – 87 tūkst. eurų, tuo tarpu analogiškas butas Vilniaus centre kainuoja nuo 120 tūkstančių eurų. „Paskaičiavome, kad dabartinėmis sąlygomis investicija į būstą Kaune turėtų atsipirkti vidutiniškai per 12 – 13 metų, o Vilniuje – tik per 18 – 20 metų“, – konkrečius paskaičiavimus pateikia K. Graužinis. 

Vilniečiai perka NT Kaune

Apie pastaruoju metu išryškėjusią tendenciją investavimui pasirinkti būstą įsigyjimui Kaune patvirtina ir NT vystytojos bendrovės „Nuova“ atstovai. „Paskutiniais metais savo objektuose pastebėjome tendenciją, kad padaugėjo vilniečių klientų, kurie perka būstą Kaune investiciniams tikslams. Investicijų požiūriu Kaunas tampa gerokai patrauklesnis už sostinę: būsto kainos Kaune apie 30 proc. mažesnės nei Vilniuje, tuo tarpu nuomos kaina – identiška“, – sako bendrovės „Nuova“ rinkodaros vadovė Liuda Znaidauskienė.

Pasak moters, pirkėjai vertina žaliuosius Kauno rajonus, išvystytą infrastruktūrą, patogų susisiekimą su miesto centru bei aplinkkeliu.  „Vos už 600 m nuo mūsų vystomo kvartalo „Lampėdžių takas“ driekiasi Lampėdžio ežeras su laisvalaikio zonomis, šalia nutiestas dviračių takas, autobusų stotelė, prekybos ir paslaugų centrai, gydymo įstaigos. Klientai vertina adekvatų kainos ir kokybės santykį, tuo tarpu Vilniuje įsigyti kokybišką būstą už prieinamą kainą ir dar – vaizdingoje vietoje – misija sunkiai įgyvendinama“, – sako L. Znaidauskienė.

Pasak jos, taip pat keičiasi ir aukštesnės klasės būsto pirkėjų portretas. „Tarp kvartale „Akacijų vilos“ įsigijusių klientų yra keletas vilniečių, taip pat ir gyvenančiųjų užsienyje, kurie investuoja į kokybišką būstą Kaune, nes patraukliose miesto vietose būstų pasiūla su laiku bus vis mažesnė, o toks nekilnojamas turtas išlaikys savo vertę“, – įsitikinusi L. Znaidauskienė. 

Laisvės alėjos trauka

Kad būsto vertę lemia ne tik kokybiška statyba, bet ir patraukli vieta, patvirtina ir aukštas pirkėjų susidomėjimas „Parko namais“ – nauju projektu, vystomu šalia Laisvės alėjos ir Vytauto prospekto Kaune. Kaip pasakoja objektą vystančios „Realinijos“ vadovas K. Graužinis, šioje Kauno vietoje ilgą laiką nebuvo vykdoma jokių statybų, todėl atsiradusi galimybė įsigyti butą naujame name šalia Laisvės alėjos patraukli tiek kauniečiams, tiek kitų miestų gyventojams. „Ši vieta ypač vertinama tarp pirkėjų, nusprendusių persikelti iš Vilniaus į Kauną. Taip pat pastebėjome, kad kaimynystė šalia Laisvės alėjos įkvepia persikelti gyventi net iš nuosavų namų užmiestyje“, – pirkėjų geografiją komentuoja jis. 

K. Graužinio pastebėjimu, pirkėjai į būstą šioje vietoje ryžtasi investuoti per gyvenimą sukauptas lėšas – net 80 proc. pirkėjų už naująjį būstą moka iš karto, nesinaudodami paskolomis. Didžiausio susidomėjimo sulaukia kiekvieno namo viršutiniame aukšte suprojektuoti apartamentai su terasomis – už juos būsimi gyventojai sumoka net neprasidėjus statyboms.

Pardavimais nesiskundžia 

Kad sėkmę pelno išskirtinėse vietose Kaune vystomi projektai, patvirtina ir Piliamiesčio fenomenas. „Projektas išties paklausus, klientai ypač vertina unikalią vietą, gyvenimą ant upės kranto – tik per tiltą nuo senamiesčio – vertina vaizdus, kiemus, kuriems skiriame ypatingą dėmesį“, – sako projektą vystančios bendrovės „YIT Lietuva“ būsto pardavimų ir marketingo vadovė Jurga Vilkenė.

Šiuo metu bendrovė pradeda statyti jau 8-tą namą. Pasak jos, populiariausi butai arčiau Neries upės su vaizdu į upę ar į Kauno pilį. „Čia paklausiausi didesnio ploto apie 100 kvadratinių metrų butai. Namuose kurie yra šiek tiek toliau nuo kranto, patys paklausiausi yra 2-jų kambarių butai, kurių plotas siekia apie 44 kvadratinius metrus“, – sako J. Vilkenė.

Atstovė patvirtino, kad yra nemaža kategorija klientų, kurie perka būstus investicijai ir vėliau juos nuomoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA