V. Rupšys – prieš privalomą moterų šaukimą į kariuomenę | Kas vyksta Kaune

V. Rupšys – prieš privalomą moterų šaukimą į kariuomenę

BNS 2019/07/19 15:13
DELFI nuotr.

Būsimasis kariuomenės vadas generolas majoras Valdemaras Rupšys sako, kad yra prieš privalomą moterų įtraukimą į šauktinių sąrašus.

Pasak jo, moterys į šauktinių tarnybą toliau turi eiti savanoriškai.

„Aš manau, kad reikėtų išlaikyti situaciją, kokia dabar yra, tai yra merginos turi būti šaukiamos savanoriškai“, – interviu BNS sakė V. Rupšys. Pasak jo, kariuomenei sudėtinga šiandien sudaryti sąlygas dideliam šauktinių merginų skaičiui, nes tam reikėtų atskirų patalpų.

Generolas taip pat sakė, kad šiandien dauguma šauktinių paskiriami atlikti labiau „vyriškų“ užduočių. „Galime elementariai žiūrėti į pėstininkų skyrių – ten yra kulkosvaidininkas, granatsvaidininkas. Manau, kad tai reikalauja kur kas daugiau ištvermės ir fizinės jėgos. Taip, galime rasti stiprių merginų, bet čia vis tiek daugiau reikalinga vyriška jėga“, – kalbėjo karininkas.

Šiuo metu į kariuomenės dalinius kasmet šaukiama apie 3,8 tūkst. jaunuolių. V. Rupšys sakė, kad įvesti visuotinį šaukimą ar didinti šauktinių skaičiaus šiuo metu nėra poreikio. Lietuva šaukimą į kariuomenę sugrąžino 2015 metais po Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Seimui pritarus V. Rupšio skyrimui kariuomenės vadu, generolas sakė, kad per jo penkerių metų kadencija bent viena moteris turėtų tapti pulkininke, bet žadėjo dirbtinai to neinicijuoti.

Šiuo metu aukščiausias karinis laipsnis, suteiktas moteriai, yra pulkininko leitenanto. Tokių moterų yra 13.

„Dirbtinai to neinicijuosiu, nes man reikia, kad būtų atlikta pareiga, o ar vyras, ar moteris tai bus, man tas pats. Dabar sėdėdamas čia galiu pasakyti ir jaučiu, kad per ateinančius penkerius metus ne viena moteris turi galimybę tapti pulkininke“, – kalbėjo generolas.

Paklaustas apie galimybes Lenkijos pavyzdžiu į Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopą įtraukti moteris, V. Rupšys sakė, kad tai įmanoma.

„Tikrai jokios diskriminacijos nebus mano atsakyme, jei pasakysiu, kad rikiuotė turi būti maksimaliai vienoda. Jeigu pažiūrėjus vizualiai rikiuotė gražiai atrodys, man neturės reikšmės, ar tai moteris, ar vyras. Specialiai to daryti neketinu, nes tai yra ir ūgio, ir sudėjimo, ir figūros proporcijų skirtumas“, – tvirtino karininkas.

Sausumos pajėgoms šiuo metu vadovaujantis V. Rupšys kariuomenės vado pareigose nuo liepos pabaigos pakeis generolą leitenantą Joną Vytautą Žuką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA