V. Pranckiečiui – nepasitikėjimo procedūra ir miglota ateitis „valstiečių“ gretose (papildyta) | Kas vyksta Kaune

V. Pranckiečiui – nepasitikėjimo procedūra ir miglota ateitis „valstiečių“ gretose (papildyta)

BNS 2019/07/15 19:54
DELFI nuotr.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atleidimo klausimas šiuo metu nėra svarbiausias, teigia „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Tai dabar nėra svarbiausias klausimas, svarbiausia yra Vyriausybė“, – antradienį po valdančiosios koalicijos tarybos Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Mūsų kolegos nereikalauja to klausimo spręsti iki tol, kol bus išspręstas Vyriausybės klausimas“, – pridūrė jis.

Pirmadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos taryba pritarė keturių partijų pasirašytai valdančiosios koalicijos sutarčiai. Pagal ją, Seimo pirmininko postas tenka nebe „valstiečiams“, o „socialdarbiečiams“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) pirmadienį patvirtinus valdančiosios koalicijos sutartį, šios partijos deleguotam Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui gresia nepasitikėjimo procedūra. Pastarasis toliau tvirtina neabejojantis, kad išliks poste, kadangi jokių pretenzijų dėl darbo nesulaukęs.

Kaip žurnalistams Kaune sakė „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis, pirmadienį vykusiame partijos tarybos posėdyje 68 politikai atvirame balsavime pasisakė už koalicijos sutartį, vienas buvo prieš, septyni susilaikė.

„Galime pasakyti, kad tai yra partijos valia, absoliuti praktiškai pagal rezultatus. Atitinkamai pasakytas verdiktas, kad visi partijos nariai turi vykdyti sutartį“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Prieš kelias savaites keturių partijų pasirašytoje koalicijos sutartyje numatyta, kad Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“, tačiau V. Pranckietis raginimą trauktis iš pareigų vadina R. Karbauskio kerštu ir tiki, jog gali atlaikyti nepasitikėjimo balsavimą Seime.

„Nemanau kad dabar jau Seimo pirmininkas bedrįs aiškinti, kad tai yra Ramūno Karbauskio kerštas. Tai buvo frakcijos sprendimai, dabar yra partijos sprendimai. (…) Tai bus ignoravimas partijos valios ir atitinkamai partija kituose posėdžiuose priiminės sprendimus“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis sako, kad po partijos balsavimo bus inicijuota nepasitikėjimo procedūra V. Pranckiečiu bei žada konsultuotis su koalicijos partneriais, ar nepasitikėjimą inicijuoti dar iki rudens sesijos.

„Neišvengiamai. Jei ši koalicija gyvuos, tai neišvengiamai bus padaryta“, – sakė jis, paklaustas, ar bus inicijuota nepasitikėjimo procedūra Seimo vadovu.

„Jeigu Seimo pirmininkas V. Pranckietis mano, kad jis gali nesilaikyti nei partijos, nei frakcijos sprendimų, tai jau jo asmeninis sprendimas“, – pridūrė „valstiečių“ lyderis.

Jis taip pat sakė, kad partijos etikos komisija nagrinės klausimą dėl V. Pranckiečio narystės partijoje. „Pirmiausiai tą klausimą nagrinės partijos etikos komisija ir tada aš manau bus siūlomi sprendimai partijai“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Savo ruožtu V. Pranckietis sakė neabejojantis, kad išliks poste bei tikėjosi išlaikyti darbingus santykius su „valstiečiais“ sakydamas, kad turėjo „ir daug sudėtingesnių situacijų gyvenime“. „Niekas man pretenzijų dėl darbo neišreiškė, kad reikėtų ką nors keisti“, – teigė jis.

R. Karbauskis abejojo galimybe bendradarbiauti su V. Pranckečiu, kuris, anot jo, atsisako „vykdyti tai, kas pasirašyta koalicinėje sutartyje“.

Seimo pirmininkas sakė nesvarstantis trauktis iš partijos. „Aš esu su „valstiečiais“, o ar „valstiečiai“ yra su manimi, jie gali pareikšti tą nuomonę“, – dėstė V. Pranckietis.

Vis dėlto jis pripažino, kad esama situacija jam nėra maloni. „Jaučiuosi kaip mokinys, pastatytas prieš klasę, nelabai paruošęs pamokų: niekas man pretenzijų dėl darbo neturi, bet vis tiek turėtumei ką nors keisti“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA