Gyvūnų prieglauda „Penkta koja“ kreipiasi į visuomenę: mums atėjo galas | Kas vyksta Kaune

Gyvūnų prieglauda „Penkta koja“ kreipiasi į visuomenę: mums atėjo galas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno rajone įsikūrusi privati gyvūnų prieglauda VšĮ „Penkta koja“ skelbia – nuo 2010 metų veikiančiai prieglaudai atėjo galas. Gyvūnų gelbėjimui ir globai atsidavusi įstaiga išgyvena finansinius sunkumus, kurie privedė prie galimo gyvūnų prieglaudos uždarymo.

Prieglaudos galą žadančią situaciją VšĮ „Penkta koja“ išgyveno ir prieš metus – tąkart gyvūnų prieglauda taip pat susidūrė su kritiniais finansiniai sunkumais, tačiau gerų žmonių paaukotų pinigų dėka, gyvūnus įstaiga gelbėjo dar visus metus.

Liepos 15 dieną „Penkta koja“ socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje pasidalino įrašu, kuriuo kreipėsi į visuomenę pagalbos.

„Penktai kojai ATĖJO GALAS. Kažkur jau tai girdėjot? Taip, nes jūsų dėka ištempėm dar metus. Dar VIENUS metus, taip išgelbėdami dar gerą tūkstantį gyvūnų. Bet dabar ir vėl yra labai, labai blogai. Taip blogai, kad, nepaisant visko, ką galėjom padaryt (ir ko negalėjom, bet vistiek darėm), nuo šiandienos turime užverti prieglaudos duris visiems pamestiems, išduotiems ir nereikalingiems. Turėjom užverti jau gerokai anksčiau. Turėjom užsidaryti dar tada, kai nebuvom prasiskolinę iki ausų. Bet gi kiekvienas atvejis atrodo ypač skaudus. Tas, kuriam mirtinai reikia pagalbos. Tas, kuriam esame paskutinė stotelė. Norėtume dar kabintis dantim ir nagais… Kažkaip. Bet net gražiausios idėjos vien tik norais nebūna gyvos. Jei nesurenki pinigų, galų gale visada būna „paskutinis šuo“.“ – Gyvūnų prieglaudos „Facebook“ puslapyje rašė „Penkta Koja“ darbuotojai.

Mes nieko negaminam. Todėl nieko ir neuždirbam. Mes visada priimame vienu-kitu šuniu daugiau, nei galim. Mes nesirenkam ir nemylim tik trumpų uodegų, grūstų nosių ar šiurkštaus kailio. Mes gelbėjam visus. Mes neturim nė vienos sutarties su savivaldybe. Nesam gavę nė vieno europietiško pinigo iš „Europos“. Nes, kaip visuomet, nesam prioritetas. Net ir iš Lietuvos valstybės nesam gavę. Nes gyvūnų nemarinam, o tai, pasirodo, nėra jokia vertybė.

VšĮ „Penkta koja“ įraše, teksto autorius teigė, kad prašyti pinigų jiems yra labai gėda ir nesmagu. „Tekstai, kurie prasideda „klaupiamės ant kelių ir maldaujam pagalbos“ – ne mūsų stilius“, – rašoma „Facebook“ puslapyje.

„Mes nežinom, ar pavyks šįkart stebuklo būdu atsitiesti. Mes tik žinom, kad buvo be proto geri 10 metų. Turbūt labiausiai užimtas telefonas Lietuvoje (po numerio 112) – Penktos kojos telefonas. Tūkstančiai gyvūnų, kurių galėjo ir nebūti. Tūkstančiai valandų kruvino darbo, nusivylimo ir beviltiškumo ašarų. Tūkstančiai valandų svaiginančio pakilimo būsenos, kai žinai, kad tavo mylimiausias (kiekviena jų turim ne po vieną) rado namus. Tuos TIKRUS. Pastačius ant kojų nevaikštantį. Išgydžius neišgydomą. Kai iš niekeno šuns jie tampa šeimos galva ir numylėtiniu. Todėl tikrai buvo verta.

Penkta koja niekada nebuvo TIK prieglauda. Mes visada buvom žymiai daugiau. Mes visada buvom ta vieta, kur „patenkinamai“ niekada nebuvo pakankamai gerai. Dirbom daug. Dirbom sunkiai. Dirbom už dyką. Bet dirbti BE PINIGŲ tiesiog nebegalim… Nebepatempiam mes ir mūsų šeimos. Ateina metas, kai visi ištekliai yra išnaudoti ir visos galimybės išsemtos. Dabar yra TAS METAS.

Šiai dienai mūsų skolos siekia apie 30.000 eur. Skolos klinikoms už sudėtingas operacijas. Skolos už vaistus, ligų nustatymo testus, medicinines priemones, šunų maistą. Taip pat esame skolingi už vakcinas ir mikro čipus. Tiesą sakant, esame skolingi net SODRAI už darbuotojų algas. Su tokiomis skolomis mes nebegalime gauti naujų priemonių. Nebegalime mokėti algų.“ – Dėstė prieglaudos darbuotojai.

„Norėtume dirbti. Turime be galo didžiulį įdirbį. Tik nebeturime pinigų. Todėl dabar reikia visuotinio susibūrimo. Visų, kurie kada nors mums atvežė ar tik pranešė apie šunį. Visų, kurie pas mus atrado savo šeimos narį. Visų tų, kurie mus šiuos metus palaikė. Pagalbos reikia visaip, o labiausiai – pinigais. Jei kyla klausimų – pasiskambinkit pasitikslint, kokios sąskaitos, kokiems šunims. Jei norit, paremkit vieną konkretų šunį. Suprantam, kad gali nepasisekti. Bandysime kažkokiu būdu išlaikyti dabar turimus šunis – juk tiesiog neturime jų kam atiduoti. Toliau ieškosime jiems namų. Ir beliks tiesiog tikėtis, kad nė vienas nesirgs, visi bus gyvi oru ir pozityviomis mintimis. Kad pasivedžios ir savo narvus išsivalys patys.

Jei turite kokių idėjų, kaip galėtumėte mums padėti – nesikuklinkit. Jei galite padėti tvarkytis – tik pasiimkit aulinius batus, nešventinius drabužius ir atvykit. Jei galite pagloboti šunį – tik duokit ženklą. Jei galit paremti mus euru – kitu – būsime labai dėkingi. Mes nenuleidžiame rankų ir darom viską, ką galim. Ir lengvai nepasiduosim. Bet žinokit, kad mums šiuo metu yra labai sunku. Ir be jūsų pagalbos tikrai gali būti GALAS.“ – Paskutine viltimi dalinosi VšĮ „Penkta koja“.

Gyvūnų prieglaudai VšĮ „Penkta koja“ paaukoti galite čia, o informaciją apie 2% GPM skyrimą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA