Išbandė jėgas: policija ir medikai šturmavo Birštono gimnaziją | Kas vyksta Kaune

Išbandė jėgas: policija ir medikai šturmavo Birštono gimnaziją

R. Tenio nuotr.

Penktadienį Birštone nuo pat ryto verda intensyvus veiksmas. Prie Birštono gimnazijos šiandien pilna medikų ir policijos pareigūnų. Gyventojų ir svečių dėmesį kausto masinės nelaimės scena, kurioje dalyvauja specialiosios tarnybos.

[galerija kiek=”20″]

Ryte pagrindinėmis Birštono gatvėmis buvo galima išvysti važiuojant ilgą greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilių koloną. Įspūdingai atrodęs reginys su šviesų ir garso signalais oficialiai paskelbė XIII Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynių bei taktinių medicinos mokymų atidarymą. O po vidurdienio Lietuvos ir kitų šalių medikai pradėjo vykdyti užduotis reaguodami į inscenizuotą masinės nelaimės atvejį.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pasakojo Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas Nerijus Mikelionis, šioje užduotyje medikai suvienijo jėgas dirbdami kartu su policijos pajėgomis. Pareigūnai su grupe šturmuoja Birštono gimnazijos pastatą, nes buvo pranešta, kad mokykloje įvyko susišaudymas. Policijos tikslas – nuginkluoti nusikaltėlius, o medikų tikslas – sekti iš paskos ir, kai bus saugu, padėti nukentėjusiesiems, – pasakoja pašnekovas.

Užduotį visos 40 komandų vykdo pakaitomis. Šiandien jų laukia trys skirtingos užduotys.

„Tokių pratybų trūksta, nes pastebėjome, jog medikų ir policijos pareigūnų bendradarbiavimas galėtų būti glaudesnis, o atliekami veiksmai kur kas saugesni“. – akcentuoja N. Mikelionis.

Pasak jo, ne vienerius metus pasaulį sukrečiantys masiniai susišaudymai, sprogimai bei juose įgyta medikų patirtis liudija, kad greitosios medicinos pagalbos tarnyba turi keisti savo įprastinę taktiką ir protokolus, kad pavyktų sumažinti aukų skaičių. Masinės nelaimės užduotis žaidynių dalyvius verčia pagalvoti ne tik apie turimus įgūdžius, bet ir priemones, reikalingas nekasdienių sužalojimų atveju, pridūrė jis.

Renginio organizatorių teigimu, teisėjai, kurie yra tarptautinių organizacijų sertifikuoti instruktoriai, edukologai, rengdami užduotis siekia atkreipti dėmesį į įrodymais pagrįstas skubiosios medicinos pagalbos naujienas, kartu priminti apie retesnes, bet praktikoje galinčias pasitaikyti būkles, kai taisyklingi pirmieji veiksmai glaudžiai susiję su sėkminga gelbėjimo operacijos baigtimi.

Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynių metu vyksta ir taktiniai medicinos mokymai. Juos veda sertifikuoti instruktoriai iš Ukrainos, turintys tikros kovinės patirties. Mokymų metu mokomasi teikti pirmąją pagalbą nukentėjusiam mūšyje, taktinėje aplinkoje.

„Visos čia gautos žinios gali būti pritaikytos ir kiekvieno iš mūsų gyvenime. Pavyzdžiui, masyvaus kraujavimo stabdymas, aplinkos saugumas ir panašūs dalykai“, – pabrėžė Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas.

Taktiniuose medicinos mokymuose šiandien dalyvauja ir žinomi Lietuvos žmonės: Edmundas Jakilaitis, Marijonas Mikutavičiaus, Gabrielius Liaudanskas – Svaras bei kiti.

Šios žaidynės skirtos visuomenės švietimui ir mokymui, GMP specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimui, bendravimą ir bendradarbiavimą tarp institucijų skatinti. Žaidynių dalyviai ir žiūrovai susipažins su pažangiais pagalbos teikimo būdais bei metodais, kuriuos galės pritaikyti įvairių būklių pacientams, skirtingų situacijų metu.

Renginio metu viešose Birštono erdvėse GMP brigadų vykdomas užduotis gali stebėti miesto gyventojai ir svečiai. Krizių tyrimo centro instruktoriai, GMP medikai visiems norintiems veda praktinius pradinio gaivinimo mokymus.

Šiais metais žaidynėse savo žinias pristato medikų brigados ne tik iš Lietuvos, bet ir Kazachstano, Latvijos, Ukrainos, Vokietijos, Baltarusijos bei kitų šalių. Renginys, vykstantis gegužės 23-25 dienomis, skirtas visuomenės švietimui ir mokymui, GMP specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimui, bendravimo ir bendradarbiavimo tarp institucijų skatinimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA