Medikų sujudimas Birštone: kas vyksta? | Kas vyksta Kaune

Medikų sujudimas Birštone: kas vyksta?

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Ketvirtadienį „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai pastebėjo medikų sujudimą Birštone. Brigados zuja skirtingose miesto vietose, atkreipdamos gyventojų ir svečių dėmesį. „Kas nutiko?“, – teiraujasi kauniečiai, užsukę į kurortą ir papuolę į aktyvaus veiksmo sūkurį.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ informavo Greitosios medicinos pagalbos (GMP) slaugos padalinio vadovė Irena Dabulskienė, Birštone vyksta tryliktosios tarptautinės greitosios medicinos pagalbos žaidynės. Kitaip tariant, tai specialios pratybos medikams, parengtos atsižvelgiant į sudėtingiausius atvejus, su kuriais realiame darbe susiduria medikai. Šių treniruočių užduotys, įstumiančios į kebliausias situacijas, gelbsti neišsimušti iš vėžių, kai tai nutinka iš tikrųjų.

„Pavyzdžiui, viena iš šiandieninių trijų užduočių buvo suteikti pagalbą avarijoje nukentėjusiai nėščiai moteriai, kuriai prasidėjo priešlaikinis gimdymas. Gimdymo metu vaikelis gimė pridusęs, todėl kūdikį teko reanimuoti. Medikų pagalbos vienu metu prireikė ir gimdyvei, sužalotomis galūnėmis ir nesustabdomu kraujavimu. Teisėjas suteikė informaciją apie pacientų būklę, o medikai atliko atitinkamus veiksmus kaip realybėje“, – pasakoja GMP slaugos padalinio vadovė.

Šiandieninis veiksmas vyksta Birštono girininkijoje (Kęstučio g. 22), J. Basanavičiaus aikštėje, Birštono sakraliniame muziejuje (Birutės g. 10) bei Birštono neįgaliųjų draugijoje (Birutės g. 4). Trys greitosios medicinos pagalbos stotelės ketvirtadienį įsikūrusios „Eglės sanatorijoje“ – bibliotekos salėje, gydyklų korpuse bei šio korpuso konferencijų salėje.

I. Dabulskienės teigimu, situacijos imituojamos dalyvaujant gyviems žmonėms ir manekenams. „Šiuo atveju, gimdančias moteris vaidino studentės, o vaikelis buvo manekenas“, – paaiškino ji.

„Šiemet renginyje dalyvauja medikų komandos iš visos Lietuvos bei dešimt komandų iš užsienio šalių – iš viso 40 dalyvių. Prie žaidynių prisijungė ir Lietuvos Šaulių sąjungos nariai. Ukrainos karo specialistai, sukaupę didelę patirtį dirbant karo sąlygomis, o taip pat ir ekstremalių situacijų metu, vykdė specialius mokymus“, – kalbėjo pašnekovė.

Paklausta apie tai, ar tokio pobūdžio žaidynės pasiteisina, medikė sakė, jog tai prilygsta patiems geriausiems kvalifikacijos kėlimo kursams, nes komandos pradeda ruoštis dar prieš renginį. „Nauda – didžiulė, daugelis dalykų pasikartojami, daug įgūdžių susiformuoja ir repetuojant situacijas, be to galima mokytis vieniems iš kitų. Vyksta specialistų paskaitos, įvykdytų užduočių aptarimai“, – paaiškino ji.

Dėl tokio medikų susibūrimo Birštone, kasdieniai darbai nenukentės, nes būtinajai pagalbai yra užtikrinamas reikiamas skaičius brigadų. „Šiuo metu Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje sutelkta 19 dirbančių brigadų kaip ir kasdien. Dėl renginio darbas nenukentės, nes treniruotėse dalyvauja tos komandos, kurios nedirba“, – patikino I. Dabulskienė.

Kiekviena žaidynėse dalyvaujanti komanda bus vertinama. Nugalėtojus ketinama paskelbti rytoj. Tarp jų – trys geriausios didžiųjų miestų ir rajonų komandų brigados bei medikų komanda iš užsienio.

Renginio metu vykdomi ir visuomenės mokymai – mokoma pirmosios pagalbos teikimo, gaivinimo veiksmų. „Rytoj taip pat visą dieną vyks mokymai visiems norintiems praeiviams“, – informuoja GMP atstovė. Taip pat gegužės 24 d., nuo 9:30 val. Birštone vyks greitosios medicinos pagalbos automobilių paradas, pajudėsiantis dvejomis pagrindinėmis kurorto gatvėmis. Žiedine sankryža važiuos 40-medikų brigadų su įjungtais švyturėliais bei garsiniais signalais ir daugelis kitų įdomybių.

Renginį, vykstantį Birštone, gegužės 23-25 dienomis, kuriame vykta du itin svarbūs renginiai – XIII Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynės bei taktinės medicinos mokymai, organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremalios medicinos katedra bei kiti partneriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA