Jauna kaunietė karė jau antrą kartą gelbsti žmonėms gyvybę po autoįvykių – Kas vyksta Kaune

Jauna kaunietė karė jau antrą kartą gelbsti žmonėms gyvybę po autoįvykių

Kaunietė Viktorija Jefremovaitė (23 m.) per pastaruosius penkis mėnesius, vykdama namo jau du kartus atsidūrė situacijose, kai po autoįvykių tenka gelbėti žmonėms gyvybę. Jos pavyzdys puikiai tinka iliustruoti teiginiui: atsidūrė tinkamu laiku – tinkamoje vietoje.

Mergina gimė ir augo Kaune, prieš dvejus metus baigė paramedikės mokslus. Šiuo metu dirba Kauno greitosios medicinos pagalbos stotyje, studijuoja slaugos specialybę Utenos kolegijoje ir nuo 2011 m. tarnauja Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Dariaus ir girėno apygardos 2-ojoje rinktinėje.

Dera pripažinti, kad atsidūrus panašiose situacijose, ne kiekvienas imtųsi padėti, neabejojama, kad atsirastų ir tokių, kurie abejingai praeitų pro šalį. Visgi, mergina jaučiasi įpareigota karinės uniformos, kurią dėvi, jai nesvetimi žmogiškumo instinktai, tad, kaip pasakoja, padėti ar ne kritinę akimirką – net nesudvejojusi. „Galvoti nėra kada, reikia veikti!”, – portalui „Kas vyksta Kaune” sakė V. Jefremovaitė.

Portalas trumpai pakalbino vyr. eil. V. Jefremovaitę, KASP vadą pulkininką Artūrą Jasinską ir kariuomenės atstovą vyr. seržantą Rolandą Skaisgirį, esantį  204 kuopos (kuriai priklauso Viktorija) intendantu, po ką tik vykusios iškilmingos karinės rikiuotės šeštadienį, kurios metu už šį poelgį jai įteiktas medalis „Už pasižymėjimą”, jau antrasis, per neilgą jos gyvenimą.

Nors mergina santūri ir kalbėti apie gerus savo poelgius ne itin linkusi, visgi sutiko trumpai prisiminti istorijas, kad savo pavyzdžiu paragintų ir kitus nesudvejoti bei atsidūrus panašiose situacijose – suskubti į pagalbą.

Pavyzdys kitiems

KASP vado pulkininko Artūro Jasinsko apdovanojimas -Lietuvos kariuomenės pajėgų medalis „Už pasižymėjimą” V. Jefremovaitei buvo įteiktas gruodžio 17 d., iškilmingos rikiuotės Kaune metu. Oficialiame rašte teigiama, kad medalis skirtas už parodytus sumanius veiksmus gelbstint ir suteikiant pirmąją medicininę pagalbą nukentėjusiam autoįvykyje asmeniui. Apdovanojimas skirtas už pagalbą Kaune lapkričio 27 d., Kovo 11-osios gatvėje partrenktam pėsčiajam.

V. Jefremovaitė

Tokį pat medalį mergina gavo ir rudenį, tąkart už pagalbą avarijos magistralėje Vilnius – Klaipėda metu, birželio 19-ąją, kur susidūrė trys automobiliai.

„Vyr. eilinės V. Jefremovaitės poelgiu gali didžiuotis visi, matyt jos misija: atsirasti tam tikroje vietoje tinkamu laiku ir padėti. Kaip neseniai sakiau per Karžygio statulėlių įteikimo ceremoniją – sutapimų ar atsitiktinumų čia nelabai būna. Tokie žmonės ir jų poelgiai iš šiaip sau neatsiranda. Tai profesionalumo požymis, tai kario natūra. Be gebėjimų įgautų tarnyboje, būtų daug sunkiau pagelbėti kitam žmogui, arba jis sulauktų gal ne tokios profesionalios pagalbos”, – pažymėjo KASP vadas plk. A. Jasinskas.

Kuopos intendantas, kurioje tarnauja minėta karė savanorė, vyr. seržantas R. Skaisgirys džiaugėsi, kad karė jau antrą kartą apdovanojama, tai jo visai nestebina, nes 5,5 m. kariuomenėje tarnaujanti mergina yra pavyzdinga, atjauti, puikiai atliekanti darbą: „Ji niekad nepraeis pro šalį, nesistebiu, kad padėjo. 204-oje kuopoje už pasižymėjimą apdovanota dviem medaliais ji vienintelė, tai išskirtinis atvejis. Reikia viešinti tokius poelgius, kad kitiems būtų postūmis, jog reikia padėti, nepraeiti pro šalį, o jei bijo padėti, bent iškviesti pagalbą, nuraminti”, – aiškino R. Skaisgirys.

Jis teigė, kad, kai karys elgiasi blogai – jis žemina kario vardą, o kai elgiasi gerai – garsina kario vardą.

„Kariai ją dar labiau vertins, pasitikės kaip specialiste, žinos, kad ištikus nelaimei ji visada išties pagalbos ranką, tokiu poelgiu gali didžiuotis ir jos šeima”, – teigė R. Skaisgirys.

Keliavo iš „Žalgirio” rungtynių

Mergina lapkričio 27 dieną važiavo namo viešuoju transportu, po pergalingų „Žalgirio”- „Lietuvos ryto” rungtynių – tuomet, dar prieš rungtynes, ji su kitais Dariaus ir Girėno rinktinės kariais savanoriais garbingai iškleidė Lietuvos respublikos vėliavą. Tokia galimybė kariams suteikta, nes neseniai buvo minima Lietuvos kariuomenės diena (lapkričio 23 d.).

Kauno "Žalgiris" - Vilniaus "Lietuvos rytas"

Viktorija pasakojo, kad važiuojant Kovo 11-osios gatve, jau netoli namų pastebėjo eismo įvykį: darganotą lapkričio 27-osios vakarą 19:40 val. vidury nereguliuojamos perėjos netoli Taikos prospekto, buvo partrenktas žmogus.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Vaitkevičienė patvirtino, kad lapkričio 27 d. apie 19:40 val., Kaune, Kovo 11-osios gatvėje, ties namu Nr. 45A esančioje nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje, automobilis „AUDI A4″, vairuojamas 48 metų amžiaus vyriškio, partrenkė ir sužalojo 53 metų amžiaus vyrą.

„Važiuodama mikroautobusu pamačiau kaip perėjoje krenta žmogus, pastebėjau ir šalia stovintį automobilį. Išlipau, iškviečiau medikus ir patikrinau vyro būklę, stebėjau ir laukiau kol atvažiavo medikai, jiems atvykus, padėjau užkelti vyrą ant lentos ir iškeliavau”, – mena Viktorija.

Pirma mintis pamačius nelaimę: „Negerai!”, – prisimena V. Jefremovaitė. Paaiškėjo, kad vyrui buvo lūžusi koja, tačiau nuo perėjos vidurio jis pats paršliaužė iki krašto, ne visai orientavosi aplinkoje.

Šalia, atvykstančių gelbėtojų lūkuriavo vyrą partrenkęs vairuotojas, dar vienas vaikinas priėjo paklausti ar nereikia pagalbos, daug buvo stebinčių situaciją iš šalies, tačiau bijančių prieiti ir pagelbėti. „Tai liūdina ir stebina, stebėti visi mėgsta, o padėti bijo, gal nežino kaip?, – retoriškai klausė V. Jefremovaitė.

„Kodėl padėjau? Nes reikia, kiekvienas turėtų suteikti pagalbą nukentėjusiajam ar bent prieiti ir paklausti, kas nutiko, ar reikia medikų. Be to, buvau su uniforma, kaip ją dėvėdamas gali abejingai praeiti ir nepadėti? Esu medikė, bet pirmiausiai – žmogus. Jei pati atsidurčiau nelaimėje irgi norėčiau sulaukti pagalbos. Didvyriškos nuotaikos man tikrai svetimos, tiesiog atsiduri situacijoje ir turi pasielgti teisingai”, – įsitikinusi mergina.

Padeda ne pirmąkart

Praėjusią vasarą, birželio 19 d. mergina jau buvo atsidūrusi laiku ir vietoje, su kariais savanoriais vyko iš karinių pratybų, magistraliniame kelyje Vilnius-Klaipėda, maždaug 130 kilometre (Raseinių r.) kariai pastebėjo susidūrusius tris automobilius. Kariai sustojo, pradėjo reguliuoti eismą, o V. Jefremovaitė su kolegomis Tomu Pašakinšku, Barbora Savickiene ir Egle Šimonyte pradėjo suteikinėti pagalbą sužalotiesiems.

Viktorija su kolegomis puolė padėti 52 m. vairuotojai, jos automobilis buvo itin sumaitotas. Moteris buvo šoko būsenos, jos galvoje matėsi žaizda, buvo lūžę keturi šonkauliai ir žastikaulis, kamavo stuburo ir kairės rankos skausmai. Kariai ją imobilizavo, aptvarstė galvą, o atvažiavus medikams jau buvo pastatytas kateteris ir lašelinė, tad medikams beliko sužalotąją uždėti ant lentos ir skubiai vežti į Kauno klinikas.

Apžiūrėti ir kiti nukentėjusi, tarp kurių buvo mažamečių. Kariai padėjo iškelti žmones iš suknežintų automobilių bei teikti psichologinę pagalbą jų artimiesiems. Taip pat kontroliavo situaciją, darbavosi apie 1,5 val., visi jie apmokyti teikti medicininę ir psichologinę pagalbą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA