Senasis Kaunas: motinos ir vaiko muziejus | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: motinos ir vaiko muziejus

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Gruodžio 5-ąją 1932-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie motinos ir vaiko muziejų.

„Kaune, Laisvės alėjoj 12 Nr., iškilmingai atidarytas Motinos ir vaiko muziejus. Į atidarymo aktą atsilankė švietimo ministeris inž. Šakenis, valstybės kontrolierius p. Matulaitis, p. Tūbelienė, vidaus eikalų ministerijos generalinis sekretorius pulk. Štencelis, vyriausias kariuomenės kapelionas dek. Mironas, piliečių apsaugos departamento direktorius p. Navakas, Kauno miesto vice-burmistras p. Pikčilingis, buv. burmistras p. Vileišis, kūno kultūros rūmų direktorius dr. Jurgelionis, prof. Z. Žemaitis, prof. Vabalas-Gudaitis ir daug kitų visuomenės, mokslo ir kitų sričių darbininkų. Atsilankiusiųjų buvo apie 100 žmonių.

Muziejaus atidarymo žodį pasakė Lietuvos motinoms ir vaikams globoti organizacijų sąjungos valdybos pirmininkė p. Tūbelienė. Iš pradžių ji paskaitė motinoms ir vaikams globoti Ženevos deklaraciją, kurią, mūsų organizacijoms pritaikintą, vakar pasirašė Respublikos Prezidentas p. Smetona, ministeris pirmininkas p. Tūbelis ir Kauno arkivyskupas – metropolitas J. Skvireckas. Paskaičiusi deklaraciją, p. Tūbelienė pažymėjo, kad motinoms ir vaikams globoti organizacijų sąjungos tikslas – kovoti su vaikų mirtingumu. Šio tikslo siekdama, sąjunga šiandie prieš akis turi naują faktą – motinos i rvaiko muziejaus atidarymą. Muziejaus tikslas – parodyti motinoms, kaip vaikus reikia nuo mirtingumo apsaugoti. Vėliau p. Tūbelienė dar nusakė muziejaus steigimo eigą ir kliūtis, kurias organizatorėms teko sutikti ir nugalėti.

Muziejų steigiant, daug padėjo V. R. M. sveikatos departamentas, dr. Grinius, prof. Mažylis, prof. Tumėnienė, prof. Stančius, prof. Avižonis, dr. Gylys, ir visa eilė tuo reikalu suinteresuotų specialistų. Daug eksponatų muziejui paaukojo įvairios firmos, o dalis jų yra paskolinta. Po p. Tūbelienės kalbos visi iškilmių dalyviai pasidarė atidarymo aktą.

Atidarytame motinos ir vaiko muziejuje yra ligšiol įrengta 17 skyrių. Tačiau tai dar nevisi, nes trūksta kai kuriems būsimiems skyriams eksponatų. Šie skyriai bus vėliau įrengti.

Pats muziejus užima kelis kambarius, su gana skoningai ir sisteminfai išdėstytais eksponatais. Nors jis oficialiai tik vakar buvo atidarytas, bet ir prieš tai jį jau aplankė per 800 žmonių. Muziejų galima lankyti kasdien nuo 9 – 13 val. ir nuo 16 – 18 val., o šventadieniais nuo 13 – 16 val.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA