Senasis Kaunas: nauja varpų muzika | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: nauja varpų muzika

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Gruodžio 1-ąją 1934-aisiais „Lietuvos aidas“ aprašė naują Vytauto Didžiojo muziejaus svarpų muziką.

„Kompozitorius Tallat-Kelpša gruodžio 2 d. išvažiuoja į Belgiją varpų muzikos reikalu. Ta proga davė trumpos informacijos. Kompozitorius paima su savimi visusvarpų ir naujojo bokšto duomenis, o taip pat studijuoja įrengimo technikos klausimus. Varpų muzika esanti labai senas dalykas, atėjęs iš rytų į Europą. Be kitų valstybių, geriausiai varpų muzika pastatyta Belgijoje. Ten yra net atskira varpų muzikos mokykla. Kompozitorius gerai žiūri į užsakymų pasirinkimo vietą. Belgijoje kelioms firmoms bus patiekti reikalavimai ir pagaliau susitarta su patoguausiomis sąlygomis. Užsakymo atveju ypatingai reikia kreipti dėmesio į varpų muzikos tonaciją ir jos sudarymo techniką, nes tai turi būti pritaikinta mūsų tautinėms meliodijoms. Muzikali skalė turi būti išsamiai išstudijuota.

Toliau varpų muzika bus suderinta ir sukomponuota iš mūsų tautinių meliodijų, kur Laisvės varpas turės atskirą, vyraujantį motyvą. Kompozicijas rašys mūsų kompozitoriai, bet kartu iš anksto bus atsižvelgta į mūsų visuomenės pageidavimus ir reikalavimu. Tai galės būti atskiru atveju atsiklausta laikiant pasiūlymų. Bet iš kitos pusės jau žinoma, kad varpų muzika, kaip iki šiol, taip ir toliau savo meliodijų dvasia, jų kuriamuoju vaizdu turės imperatyviškosios reikšmės, ypatingai jaunajai generacijai. Tuo pačiu klausys šios gražios muzikos ne tik laikinosios sostinės gyventojai, bet ir visi krašto, nes jos atskirais atvejais teks išgirsti ir per radio. Ne be to, kad užsiangažuos ir Europos centrai paklausyti mūsų varpų muzikos meliodijų. Tai bus tik atsiteisimas, nes Europoje dažnai žinomi kai kurie garsūs bokštai savo varpų muzika.

Kompozitorius Belgijoje užtruksiąs 7-10 dienų, o paskui prasidės visi kiti skubūs darbai.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA