Senasis Kaunas: kino teatro sugriuvimo byla | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: kino teatro sugriuvimo byla

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 24-ąją 1925-aisiais „Kauno naujienos“ rašė apie kino sugriuvimo kaltininkus.

„Lapkričio mėn. 18 d. pas 1-os nuovados taikos teisėją nagrinėjo A. Jermačenkos ir J. Salenieko bylą, kaltinimu tuo, kad jų statomi kino teatro rūmai Laisvės Al. 39 nr. buvo pereitų metų gruodžio mėn, 20 d. sugriuvę.

Įgriuvę buvo namų vidun stogas ir lubos, nes, kaip parodė ekspertai, jų konstrukcija neatatiko projektams. Gegnės neišlaikė didelio stogo ir gulinčio ant jo sniego slėgimo ir įgriuvo, sužeisdamos dirbusį tuo metu antro aukšto salėje darbininką antaną Nastaną, kuriam sužeista galva ir sulaužyta kairiosios rankos kaulas, ir darbininkę F. Belovaitę, kuriai sužeidė ranką.

Kaltinami buvo Saleniekas, kuris prižiūrėjo statybos darbą, ir inž. Jermačenko, darbų vedėjas.
Nukentėję reikalavo atlyginimo: A. Nastanas 5000 lt., Belovaitė 2000 lt.

Ši byla buvo jau kartą taikos teisėjo išspręsta: Jermačenko buvo nuteistas 10 par. Arešto ir padengti civilinį ieškinį, o Salenieką 5 arešto arba 100 lt. baudos. Jermačenka buvo padavęs apeliacijos skundą Apygard. teismui, bet byla vėl buvo perduota taikos teisėjui.

Išnagrinėjęs bylą antrą kartą, išklausęs liudininkus ir ekspertus, 1 nuov. taikos teisėjas nusprendė uždėti Jermačenkai 2 savaites arešto ir atiteisti iš jo Ant. Nastano naudai 5000 lt. Civilinio ieškinio ir Jonui Saleniekui uždėti 3 paras arešto. Inž. Jermačenka nuteistas už neatlikimą darbo taip, kaip buvo nurodyta plane ir už darymą ekonomijos savo naudai; gi Saleniekas už netinkamą darbo prižiūrėjimą.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA